Siirry pääsisältöön
Aakkosellinen hakemisto
Selaa

Metsätien kunnossapidon suunnittelu

Kuvaus
Hyviä käytäntöjä
Yleistietoa

Yksityistielain mukaan tiekunnan toimielimen (hoitokunta tai toimitsijamies) tehtävänä on huolehtia siitä, että tie pidetään kunnossa tiekunnan kokouksen päättämän talousarvion ja sovitun kunnossapitotason mukaisesti.  

Tiekunnan toimielimien rooli kunnossapidon toteutuksessa

Mikäli hoitokunnalla tai toimitsijamiehellä ei ole riittävää osaamista kunnossapitotöiden suunnittelussa, kilpailutuksessa ja valvonnassa tiekunnan päätöksellä voidaan käyttää apuna ulkopuolista asiantuntijaa. Myös tiekunnan toimitsijamieheksi tai hoitokunnan jäseneksi voidaan valita muukin kuin tieosakas. 

Kaaviokuva kunnossapitotöiden suunnittelusta, johon sisältyy ohjaus ja valvonta sekä eri tahojen roolit.
Kunnossapitotöiden suunnittelu, ohjaus ja valvonta sekä eri tahojen roolit. Kuva: Navico Oy.

Metsätien kunnossapidon ympäristövaatimukset

Ympäristönäkökohdat tulee ottaa huomioon metsätien kunnossapidon suunnittelussa, toteutuksessa ja valvonnassa. Metsätien kunnossapidossa kiinnitetään tällöin huomiota 

  • pohjaveden ja vesistöjen suojeluun sekä lähiympäristön metsäluontoon 

  • työmaan siisteyteen 

  • toimintatapojen kehittämiseen ja kuljetuslogistiikan suunnitteluun 

  • maa-ainesten ja kunnossapitomateriaalien tehokkaaseen käyttöön 

  • polttoaineiden ja energian kulutukseen 

  • tehokkaiden ja älykkäiden koneiden, laitteiden ja työmenetelmien käyttöön.  

Kunnossapidon toimintatapoja kehittämällä ja huolellisella työn suunnittelulla voidaan minimoida töiden siirtoajot ja kuljetuksiin liittyvät tyhjänä ajot. Oikealla materiaalivalinnalla voidaan vähentää kulutuskerrosmateriaalin hävikkiä, lisätä kulutuskerroksen kestoikää ja vähentää tien pinnan pölyävyyttä, mitkä kaikki pienentävät kunnossapidon ympäristökuormitusta. 

Vähän polttoainetta kuluttavat, vähäpäästöiset työkoneet ovat jatkossa ympäristönormien takia välttämättömiä. Työkoneautomaation käyttö tehostaa töiden suoritusta, parantaa tarkkuutta ja vähentää materiaalien menekkiä. Pölynsidonta-aineiden käyttö tulee suunnitella ja toteuttaa kunkin tieosuuden todellisen tarpeen mukaan. Tiesuolojen käyttö minimoidaan I ja II- luokan pohjavesialueilla ja tien välittömässä läheisyydessä olevien vedenottamoiden ja kaivojen kohdilla.   

Käytettyjä betonirummun renkaita tien vieressä.
Rikkoutuneen rummun ehjät renkaat voidaan käyttää toisella työmaalla.

Metsätien työ- ja liikenneturvallisuus

Metsäteitä käyttävät metsätalouden lisäksi marjastajat, sienestäjät ja metsästäjät sekä muut virkistyskäyttäjät. Nämä metsätien eri käyttäjäryhmät tulee ottaa huomioon kunnossapitotöiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Kunnossapitotöiden yhteydessä on riski onnettomuuksille ja vaaratilanteille. Niissä voivat olla osallisina sekä metsätiellä liikkujat että kunnossapitotyöntekijät ja heidän koneensa.

Kunnossapitoa toteuttavien ja valvovien henkilöiden tietous liikenne- ja työturvallisuudesta on tärkeää. Siksi onkin suositeltavaa, että metsäteillä tiekunnan puolesta töiden tilaajana ja valvojana toimivat henkilöt sekä urakoitsijan jokainen kunnossapidossa työskentelevä henkilö ovat suorittaneet Tieturva 1 - Tietöiden liikenteen järjestely- ja turvallisuuskoulutuksen.  

Kunnossapitotöistä tiedottaminen lisää tiellä liikkujan varovaisuutta sekä parantaa mahdollisuutta valmistautua viivytyksiin, valita vaihtoehtoinen reitti tai valita toinen ajankohta metsätiellä liikkumiseen. Tiedottaminen lisää myös metsätiellä työskentelevien turvallisuutta tienkäyttäjien varovaisemman liikkumisen ja mahdollisesti myös liikkujien määrän vähenemisen myötä. Tiedottaminen hoidetaan ensisijaisesti liikennemerkeillä. Jos on kysymys esimerkiksi pitempikestoisesta kunnostustyöstä runsasliikenteiseen aikaan, voidaan kunnostustyöstä tiedottaa myös paikallislehdessä.

Koska metsätiet ovat kapeita ja geometrialtaan hyvin vaihtelevia, kunnossapidossa on erityisesti kiinnitettävä huomiota liikkuvan työn turvallisuuteen. Tämä edellyttää sitä, että 

  • jokainen kunnossapitotöissä metsätiellä liikkuva työkone tai laite on varustettava asianmukaisin varoituslaittein 

  • kunnossapitotöistä on tiedotettu ennakkovaroitusmerkein 

  • jokaisen kunnossapitotöissä olevan on käytettävä työn laadun mukaan turva-, suoja- ja varoitusvaatteita sekä -varusteita 

  • ajoitetaan kunnossapitotyöt oikea-aikaisesti ottaen huomioon tiellä liikkujat. 

Metsäteiden kunnossapidosta urakkatarjouksia pyydettäessä on tarjousasiakirjoihin sisällytettävä työ- ja liikenneturvallisuutta koskevat turvallisuusvaatimukset, jotka urakoitsijan on täytettävä. Tärkeää on, että nämä urakka-asiakirjoihin sisältyvät säännöt tunnetaan ja kaikki urakkaan osallistuvat osapuolet myös noudattavat sääntöjä päivittäisessä työssään. 

Metsäteiden kunnossapitoon liittyviä työ- ja liikenneturvallisuuden näkökohtia

  • Kunnossapitotyöt tulevat metsätiellä liikkujalle aina jollakin tapaa yllätyksenä.
  • Metsäteillä on paljon katvealueita tien geometrian ja erilaisten näkemäesteiden takia. Metsäteiden vähäinen liikenne lisää kohtaamisen yllätyksellisyyttä.
  • Tien pinnan tasaus- ja muokkaustöissä pintaan nousseet kivet voivat luoda vaaratilanteita ja aiheuttaa onnettomuuksia.
  • Metsätiet ovat yleensä kapeita, jolloin kohtaamistilanteessa tien reuna saattaa pettää raskaan ajoneuvon alla.
  • Raivaus- ja niittotöissä saattaa sinkoutua kiviä leikkuupäätä nostettaessa.
  • Rumpujen kunnostuksesta johtuvat tienkatkaisut voivat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteelle. Rumputyömailla nosto- ja asennustyöt voivat aiheuttaa vaaratilanteita työntekijöille.
Näkemäesteenä reunan pienpuustoa metsätiellä.
Näkemäeste metsätiellä. Kuva: Navico Oy.
Puupinot näkemäesteenä metsätiellä
Näkemäeste metsätiellä. Kuva: Navico Oy.

Selaa palvelua

Aakkosellinen hakemisto

  • Tietoa metsänhoidon suosituksista(ulkoinen linkki)
  • Saavutettavuusseloste
  • Käyttöehdot
  • Evästeilmoitus
  • Tietosuojaseloste
  • Kehittäjälle(ulkoinen linkki)