Metsänhoidon suositusten rakenne muodostuu kahden tasoisista suosituksista: yleisemmän tason Metsätilan hoito -artikkeleista sekä käytännön tason Metsänhoidon toimenpiteet -artikkeleista. Oma kokonaisuutensa on harvennusmallikirjasto. Myös sanasto on hyödyllistä sisältöä, jolla voi rikastaa omia palveluita rajapinnan kautta.
Metsätilan hoito ja Metsänhoidon toimenpiteet -artikkelit
Metsätilan hoito -artikkelit esittelevät metsänhoidon perusteita, kestävyysnäkökulmia ja antavat neuvoja metsänomistajan tavoitteiden painottamiseen.
Metsänhoidon toimenpiteitä kuvaavien artikkeleiden rakenne koostuu neljästä osiosta:
- Kuvaus-osiossa annetaan yleinen kuvaus toimenpiteestä ja sen tavoitteista, hyödyistä sekä vaikutuksista.
- Päätöksenteko-osiossa kerrotaan tarkemmin toimenpiteiden vaikutuksista talouteen, luonnon monimuotoisuuteen, virkistyskäytön mahdollisuuksiin ja ilmastonmuutoksen hillintään. Metsänomistaja saa kuvauksista tukea, kun hän pohtii omiin tavoitteisiinsa sopivia metsänhoidon toimenpiteitä ja niiden toteutustapaa.
- Toteutus-osiossa kuvataan asiat, jotka auttavat toimenpiteen käytännön suunnittelussa ja toteutuksessa. Lakeihin ja metsäsertifiointeihin, vesien laadun turvaamiseen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, riistan huomiointiin ja työturvallisuuteen liittyvät asiat ovat osa toteutusta.
- Yleistietoa-osiosta löytyy kyseisen toimenpiteen sanasto ja sekä suosituksen laadinnassa käytetyt lähteet. Sanasto selventää lyhyesti toimenpiteen tärkeimpiä termejä ja linkittää kunkin sanan omille sivuille Metsänhoidon suositusten sanastossa.
Metsänhoidon toimenpide -artikkelit on koottu kategorioihin, jolloin saman aihepiirin suositusartikkelit löytyvät yhdellä kertaa. Kategorian yleiskuvauksessa voi olla linkityksiä myös Metsätilan hoito -yleisartikkeleihin. Katso verkkopalvelun valikko “Metsänhoidon toimenpiteet”, jossa on kategorioita energiapuusta vesiensuojeluun.
Metsänhoidon suositusten sanasto
Metsänhoidon suositusten sanasto sisältää kaikki tärkeimmät suosituksissa käytetyt termit ja pyrkii kuvaamaan ne tiiviissä ja helposti ymmärrettävässä muodossa. Sanoja havainnollistetaan valokuvilla. Sanojen sivuilta näkee, missä artikkeleissa sana on linkitettynä, eli minkä artikkelien Yleistietoa-sivuilla näkyy termin lyhyt selite. Sanasto ei muodostu toimenpideartikkeleihin automaattisesti, vaan tehdään harkinnan mukaan. Katso esimerkkisana: Suojavyöhyke (suojakaista).
Harvennusmallikirjasto
Harvennusmallikirjastosta voi hakea täsmällisesti kulloisenkin tarpeen mukaiset metsänhoidon suositusten harvennusmallit eri parametrien mukaan. Verkkopalvelussa harvennusmalleja voi hakea kuvaajina harvennusmallihaun avulla. Rajapinnan kautta harvennusmallit saa funktioina tai taulukoina.
Rajapinta
Palvelun rajapinnasta eri tyyppiset osiot ja sisällöt löytyvät nimillä:
- Metsätilan hoito -artikkeli = Article
- Kuvaus = Description of operations
- Päätöksenteko = Decision-making
- Toteutus = Realisation
- Lähteet = Reference
- Sanastotermi = Glossary term
- Harvennusmalli = Thinning model
- Metsänhoidon toimenpiteet -kategoria = Category
- Sisältökappale = Paragraph
- Kuva = Media
- Taulukko = Table