Kansallinen metsätietostandardi on metsäsektorin toimijoiden yhdessä kehittämä tiedonsiirtostandardi. Metsätietostandardi mahdollistaa metsäalan avointen aineistojen laajan käytön sekä sujuvan tiedonsiirron toimijoiden välillä.
Metsätietostandardi pitää sisällään useita standardisanomia, jotka kukin on tarkoitettu eri käyttötarkoitukseen, esimerkiksi metsävaratietojen tallennukseen tai puukauppaan. Metsätietostandardin kehittämistä organisoi Suomen Metsäkeskus. Standardin kehittämisen osallistuu laajasti eri metsäalan toimijoita kootun valmistelutyöryhmän kautta. Metsänhoidon suositusten kehittäjät tekevät tiivistä yhteistyötä standardin laatijoiden kanssa. Lisätietoja metsätietostandardista voi lukea Metsäkeskuksen sivulta(ulkoinen linkki). Kaikki metsätietostandardin versiot julkaistaan standardin julkaisusivulla(ulkoinen linkki).
Metsänhoidon suositukset käyttää metsätietostandardia soveltuvin osin. Tällä hetkellä suosituksissa on käytössä viimeisin virallinen metsätietostandardin koodistojen versio (KOOD_V28). Koodistoista vain osa on käytössä metsänhoidon suosituksissa. Kaikki käytössä olevan koodistot ovat listattu rajapintojen teknisessä kuvauksessa. Kuitenkin vain osalla koodistoista löytyy sisältöjä. Alla on kerrottu kaikki koodistot, joilla tällä hetkellä löytyy sisältöjä rajapinnasta. Lisäksi koodistojen käyttö on mahdollista vain osassa rajapintapäätepisteistä. Tällä hetkellä standardikoodit ovat käytössä vain metsänhoidon toimenpiteiden kuvaus -sisällöissä. Koodistoja voi käyttää metsänhoidon toimenpiteiden sisältöjen hakuun rajapinnasta sisäisen id:n sijaan rajapintapäätepisteessä OperationDescriptionSearch.
Koodistot, joilla löytyy sisältöä rajapinnasta
- Toimenpiteen hakkuutapa: 664 CuttingTypeType
- Toimenpiteen metsänhoito työlajit: 667 SilvicultureTypeType
Metsätietostandardin koodistojen käytöstä rajapintakyselyissä on kerrottu tarkemmin teknisissä ohjeissa kohdassa Metsätietostandardien hyödyntäminen haussa.