Rekommendationer för skogsvård - grunderna för hållbart bruk och skötsel av skogen
Uppgörandet av rekommendationer för skogsvård styrs av de principer man har gjort upp i ett brett samarbete mellan aktörer i skogs-, miljö- och klimatfrågor. Dessa principer innehåller principerna för uppgörandet av rekommendationer för skogsvård. Grundläggande linjedragningar godkänns av ledningsgruppen för rekommendaionerna.
Nedan är ett utdrag ur de nuvarande linjedragningarna. Principerna i sin helhet hittar du i följande dokument (på finska):
Metsien kestävän hoidon ja käytön perusteet, 2022 (pdf)(extern länk)
Skogsägaren och skogsägarens mål som utgångspunkt
Skogsvårdsrekommendationerna är avsedda att användas av både skogsägare och de fackmän som erbjuder tjänster till skogsägare. Rekommendationerna har skogsägaren och skogsägarens mål som utgångspunkt.
Rekommendationerna eftersträvar lyckade lösningar ur skogsägarens synpunkt: lösningar som leder till ett slutresultat som uppfyller skogsägarens värderingar och leder till en skog som skapar välstånd.
Rekommendationerna erbjuder olika alternativ för hur skogen kan skötas och nyttjas på ett mångsidigt sätt. Skogsägaren väljer de alternativ som bäst uppfyller de egna målen och villkoren för ett hållbart skogsbruk
Baserade på vetenskapliga rön och praktiska erfarenheter
Skogsvårdsrekommendationerna baserar sig på vetenskapliga forskningsresultat och erfarenheter från det praktiska skogsbruket, en samlad kunskap som visar vägen till en ansvarsfull och framgångsrik skogsvård.
De olika avsnitten i rekommendationerna uppdateras i takt med att nya forskningsresultat och praktiska erfarenheter blir tillgängliga eller då det uppstår betydande förändringar i verksamhetsmiljön.
Samtidig fokus på alla hållbarhetsdimensioner
Ett hållbart skogsbruk beaktar samtidigt alla hållbarhetens delfaktorer: ekologiska, ekonomiska, sociala och kulturella. Klimatresiliensen har kopplingar till dem alla.
Det hållbara skogsbruket identifierar och upprätthåller långsiktigt alla de ekosystemtjänster som skogsnaturen erbjuder. Ekosystemtjänsterna består av de tjänster, produkter och funktioner som naturen erbjuder människan. Begreppet används för att peka på all den materiella och immateriella nytta människan har av naturen. En av förutsättningarna för att naturen ska kunna producera ekosystemtjänster är att mångfalden tryggas.
Syftet med skogsvårdsrekommendationerna är att hjälpa skogsägaren att välja rätt skogsvårdsmetod utgående från de egna målen genom att hitta en balans mellan olika hållbarhetsfaktorer.
Då målen formuleras måste skogsägaren följa vissa ramvillkor:
- Skogs- och miljölagstiftningen sätter tillsamman med andra lagar vissa gränser för vården och nyttjandet av skog.
- Dessutom kan beslut som fattas av stat och kommun beträffande markanvändningen också påverka skogsbruket.
Den frivilliga skogscertifieringen (PEFC(extern länk)(extern länk)™- ja FSC(extern länk)(extern länk)®) kan likaså ställa högre krav på skogsbruket än vad lagstiftningen gör.
Ett hållbart skogsbruket är också klimatsmart
En klimatresilient - klimatsmart - skogsvård dämpar klimatförändringen samtidigt som den hjälper skogen att anpassa sig till förändringen. Målet är att upprätthålla skogsekosystemens förmåga att producera ekosystemtjänster. Klimatsmart skogsvård fokuserar på att hålla trädbestånden friska och livskraftiga och på skogarnas roll med tanke på kolbalansen.
I skogsvårdsrekommendationerna ges råd om både hur skogarna kan anpassas till klimatförändringen och hur vården av skogarna kan bidra till att dämpa klimatförändringen.
Tilläggsuppgifter
Teamet bakom rekommendationerna
Ajankohtaista tietoa metsänhoidon suosituksista, Tapio.fi(extern länk) (Aktuellt om rekommendationerna, på finska)