Puuston kiertoajan pidentäminen
Kiertoajan pidentäminen - Luonto
Kiertoajan pidentäminen on luonnon monimuotoisuudelle eduksi, koska monille lajeille tärkeä metsän peitteisyys säilyy pidempään ja lahopuuta syntyy aiempaa enemmän. Puuston kasvatus vanhemmaksi tarjoaa elinympäristöjä lajeille, jotka eivät menesty nuoremmissa metsissä.
Uudistamisesta aiheutuva muutos tapahtuu harvemmin
Kiertoajan pidentäminen lisää kuolleen puun määrää, jolloin luonnon monimuotoisuudelle tärkeän lahopuun määrä kasvaa[Lähdeviite5][Lähdeviite6]. Tässä oletuksena on, että kuollutta puuta ei korjata pois. Metsäluonto voi kehittyä kiertoajan pidentämisen ansiosta pitempään ilman uudistushakkuiden ja sitä seuraavien metsänuudistamistoimien aiheuttamia muutoksia. Puuston peitteisyyttä vaativat lajit, kuten metso, kuukkeli ja liito-orava, hyötyvät. Niukasta peitteisyydestä hyötyvät kasvilajit voivat taantua, mutta ne ovat harvoin uhanalaisia lukuun ottamatta esimerkiksi paahderinteiden lajeja.
Kiertoajan pidentäminen - Talous
Kiertoajan pidentäminen heikentää useimmiten taloudellista tulosta, koska ikääntyvän puuston kasvu taantuu ja puustossa olevan pääoman realisoituminen siirtyy. Lisätuloja voi syntyä järeästä laatupuusta tai kiertoajan pidentämisellä tavoiteltavien positiivisten ilmasto-, luonto- tai maisemavaikutusten korvauksista.
Tuhoriskienhallinta korostuu
Metsään sitoutuneen pääoman tuotto heikkenee kasvatusajan pidentyessä[Lähdeviite8]. Puuston kasvu heikkenee vähitellen ja eniten tuloja tuottavat uudistushakkuut toistuvat harvemmin. Taloudellisia menetyksiä voi syntyä myös, koska sieni- ja hyönteistuhojen todennäköisyys kasvaa puuston ikääntyessä[Lähdeviite9]. Myös myrsky- ja kuivuustuhojen riski saattaa kasvaa[Lähdeviite7].
Jos puusto on hyväkuntoista, uudistushakkuuta voi siirtää ja metsänkasvatusta jatkaa jopa vuosikymmeniä puuston terveyden vaarantumatta.
Kiertoajan pidentäminen - Virkistys
Metsän vähäinen käsittely on yleensä eduksi virkistyskäytölle, joten kiertoajan pidentäminen tukee virkistyskäyttöä.
Varttuneen metsän vaihe pitenee
Kiertoajan pidentämisen ansiosta metsämaisema säilyy puustoisena. Myös mahdollisuudet virkistyskäyttöön, kuten marjastukseen, sienestykseen ja retkeilyyn, säilyvät useimmiten parempina, kun metsää ei käsitellä.
Kiertoajan pidentäminen - Ilmastonmuutoksen hillintä
Menettelyn edut ja riskit ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta riippuvat kohdevalinnasta ja kiertoajan pidentämisen suuruudesta.
Vaikutukset hiilen määrään puustossa ja puutuotteissa
Kiertoajan pidentämisen myötä puuston hiilivarasto kasvaa[Lähdeviite4]. Puuston hiilensidonta kuitenkin hidastuu puuston vanhetessa.
Puuston järeytyminen tuottaa raaka-ainetta pitkäikäisiin puutuotteisiin, jotka toimivat hiilen varastona.
Vaikutukset maaperän hiilivaraston kehitykseen
Kiertoaikaa pidennettäessä maaperän hiilivaraston on todettu kasvavan kuusikoissa, kun kiertoaikoja on pidennetty n. 80–90 vuoteen saakka eli noin 20 vuotta. Männiköissä maaperän hiilivarasto voi vähentyä.[Lähdeviite10]
Kokonaisvaikutukset
Kuusikossa kiertoaikojen maltillisen, eli 10 vuodella, pidentämisen on todettu lisäävän sekä puuston keskimääräistä hiilivarastoa että ainespuun keskituotosta, mikä saattaa hieman lisätä metsien ilmastohyötyjä. Jos kyse on männiköstä tai kiertoajan suuremmasta pidentämisestä kuusikossa, hiilivaraston kasvu tuottaa hyötyä tilapäisesti, mutta puuntuotos ja puunkäytön korvausvaikutus heikkenevät pysyvästi. Korvausvaikutuksella tarkoitetaan sitä, että puu korvaa erityisesti uusiutumattomia raaka-aineita[Lähdeviite4].