Bekämpning av rotticka
Rotröta hos gran och tall är båda orsakade av rotticka. Rotticka är den skadligaste av de svampsjukdomar som drabbar våra barrträd. Under barmarksperioden kan rottickan sprida sig i samband med avverkning, förröjning och plantskogsvård. Själva infektionen sker antingen via färska kapytor eller via stam- eller rotskador. Då det råder minusgrader och marken är frusen finns det däremot ingen risk för spridning.
Vid bekämpning av rotticka strävar man i första hand till att förhindra svampen att sprida sig till frisk skog. Enligt skogsskadelagen är man skyldig att bekämpa rottickan om man utför avverkningar under dess spridningsperiod.
Skador orsakade av rotticka
Rottickorna är mycket allmänna rötsvampar som angriper levande barrträd. De förorsakar ekonomiska förluster eftersom de orsakar röta i den mest värdefulla delen av granstammen, rotstocken, medan tallarna dör av svampangreppen. Om ett helt bestånd drabbas av rotröta sjunker dess värde snabbt då stockandelen snart bara duger till massaved, eller i värsta fall, energived. Rottickan gör det också svårare att bromsa klimatförändringen.
I Finland har vi två arter av rotticka. Granens rotticka orsakar rotröta hos gran och lärk och dödar dessutom tallplantor. Tallens rotticka orsakar rotröta hos tall, men den kan också angripa gran, en, björk, lärk och douglasgran. [Lähdeviite1].
Rottickans spridning
Rotticka sprider sig effektivt via luftburna sporer, men också via rotkontakter mellan träd. I finländska förhållanden börjar rottickan producera så kallade basidiosporer då dygnsmedeltemperaturen under våren överskrider fem plusgrader. Rottickans sporer fortsätter sedan att sprida sig ända till hösten då nattfrosten sätter in. Mängden sporer som sprids varierar med förhållandena, men allmänt taget sprids det mer sporer ju varmare vädret är. Sporerna kan spridas hundratals kilometer med vinden [Lähdeviite2].
När svampen väl etablerat sig i ett träd, angriper den både splintveden och kärnveden. Svamphyferna kan växa med en takt av 60 cm i året i rotsystemet hos en granstubbe, medan takten är långsammare i levande granars rotsystem, ca 20 cm per år. Då rotrötan nått in i stammen kan infektionen spridas med en hastighet av 35 cm per år och sträcka sig ända upp till 10 meters höjd. En stubbe som är infekterad av rotticka kan bära på infektionen i upp till 50 år [Lähdeviite2].
[Lähdeviite3][Lähdeviite2][Lähdeviite4].
Med tanke på skogsindustrins virkesförsörjning och sysselsättningen för skogsbrukets entreprenörer är det viktigt att virkesdrivningen kan pågå året runt. Det är av praktiska skäl nödvändigt att utföra åtgärder i skogsbruket också under den tid då rottickan har möjlighet att spridas. Det är emellertid möjligt att hindra spridningen om stubbarna behandlas med bekämpningsmedel under riskperioden.
Stubbrytning är däremot inte en effektiv metod för att bekämpa rotticka. Om stubbarna lagras i skogen under en längre tid, över 2 år, ökar risken för spridning ytterligare.
Förekomsten av rotticka
Rottickan har redan spritt sig över en stor del av Finland. Granens rotticka har den största spridningen i södra och mellersta Finland, men den påträffas också i de nordligare delarna av landet [Lähdeviite5]. Värst drabbade är områdena längs sydkusten. Välväxande granbestånd på mineraljordar kan ofta ha kraftiga angrepp av rotticka, men också bestånd på torvmark kan drabbas. [Lähdeviite1]
Tallens rotticka förekommer tills vidare mest i södra och mellersta Finland. Den påträffas där både på mineraljord och torvmark [Lähdeviite6]. Tallbestånd som planterats på nedlagda åkrar är speciellt utsatta för tallens rotticka.
I framtiden kan vi räkna med att få noggrannare information om rottickans spridning med hjälp av skördardata. Den här informationen kan sedan utnyttjas bland annat vid skogsförnyelse.
Klimatförändringen gör att riskområdet för särskilt granens, men också tallens rotticka förflyttas längre norrut [Lähdeviite7]. Förekomsten av båda arterna av rotticka gynnas av en längre växtperiod, en tidigare vår och en högre värmesumma [Lähdeviite8]. Detta innebär att behovet av bekämpningsåtgärder ökar.