Harvennustarvetta ilmaiseva leimausraja on piirretty malleihin katkoviivalla. Kun puuston määrä nousee katkoviivan yläpuolelle, on syytä harkita harvennusta. Hakkuussa puuston määrä vähennetään enintään harvennuksen jälkeistä puustoa kuvaavalle tavoitepuuston rajalle.
Harvennushakkuun jälkeisestä puuston vähimmäismäärästä on säädetty asetuksella. Harvennusmalleissa on mukana myös tämä ns. lakiraja eli asetuksessa määritelty puuston vähimmäistiheys harvennuksen jälkeen. Jos puuston vähimmäistiheys alittuu tasaikäisen metsän hakkuussa, seurauksena on uudistamisvelvoite. Metsänhoidon suositusten mukaiset jäävän puuston määrät ovat aina jonkin verran lakirajaa korkeammat.
Tavoitepuuston vaihteluväli
Harvennusmalleissa suositeltu harvennuksen jälkeinen tavoitepuuston määrä on määritelty on jokaisessa mallissa yhtenä rajana. Käytännön harvennuksessa on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saavuttaa tarkkaa arvoa. Myös puuston tiheyden mittaustarkkuus vaihtelee. Toteutuksessa tavoitepuuston määrä vaihtelee harvennuksen jälkeen aina jonkin verran tavoitteen molemmin puolin. Siksi harvennusmalleissa käytetään tavoitepuuston vaihteluväliä kuvaamaan luonnollista vaihtelua, joka on hyväksyttävissä tavoitteeseen verrattuna.
Harvennusmallin tavoitepuuston vaihteluväliä voidaan käyttää hyväksi, kun tarkistetaan esimerkiksi harvennuksen toteutuksen laatua. Jos harvennuksessa jäävän puuston pohjapinta-ala on vaihteluvälin sisällä, niin silloin harvennus on toteutettu valitun harvennusmallin mukaisesti.
Harvennusmallien tavoitepuuston vaihteluväli on
- Eteläisessä ja Keskisessä Suomessa 2 m²/ha
- Pohjoisessa Suomessa 1,5 m²/ha
Vaihteluväli on sama alueen kaikilla kasvupaikoilla ja puulajeilla. Vaihteluvälejä käytetään kaikissa harvennusmalleissa.
Metsätuhoriskit
Jokaisen kuvaajan alla näytetään kyseisen mallin soveltamisalueella esiintyvät metsätuhoriskit. näytettäviä metsätuhoriskejä on yhteensä neljä, kaarnakuoriaistuhon riski, juurikääpätuhon riski, myrskytuhon riski, ja lumituhon riski. Jos tuhoriski on vähintään mahdollinen, niin riskille näytetään sen vakavuus, mahdollinen tai merkittävä, sekä lisäteksti, jossa kerrotaan miten riski tulisi ottaa metsänhoidossa huomioon.
Metsätuhoriskejä tai tekstejä ei tällä hetkellä ole saatavilla metsänhoidon suositusten rajapinnasta. Jos olet kiinnostunut tiedoista, niin ota meihin yhteyttä digitaalisten metsänhoidon suositusten yhteydenottolomakkeella painamalla tästä(ulkoinen linkki).
Ajourat
Ajourien vaikutus on otettu huomioon jäävän puuston määrässä. Mikäli puustotunnuksia mitataan vain ajourien välistä, harvennusmalleja vastaava pohjapinta-ala on 1–2 m² ja runkoluku 100–300 runkoa/ha suurempi. Ero on suurin silloin kun jäävän puuston määrä on yli 1 200 runkoa/ha ja/tai ajourien väli lähellä 20 m. Erolla ei ole enää merkitystä, kun jäävän puuston määrä on alle 800 runkoa/ha.