Alaharvennus
Alaharvennus on harvennustapa, joka sopii kaikenikäisiin ja eri puulajien tasarakenteisin metsiköihin. Kasvamaan jätetään ensisijaisesti laadultaan metsikön parhaat valta- ja lisävaltapuut, joilla on rungon laadun puolesta mahdollisuus kasvaa tukkipuiksi. Alaharvennusten harvennusmallit ovat ns. perusmalleja, koska ne vastaavat tyypiltään ennen vuotta 2023 käytössä olleita harvennusmalleja. Jos et siis tiedä, mitä harvennusmallityyppiä käyttää, valitse silloin alaharvennus.
Yläharvennus
Yläharvennus on tasarakenteisen varttuneen metsikön harvennustapa, jossa pienempien puiden lisäksi poistetaan myös osin kookkaimpia ja taloudellisesti arvokkaimpia puita. Yläharvennuksen harvennusmallit on tehty olettaen, että väliharvennukset (2. ja mahdollinen 3. harvennus) toteutetaan yläharvennuksina käyttäen tasaikäisille metsille laadittuja metsänhoidon suositusten mukaista toteutustapaa. Yläharvennus lisää laadukkaan tukkipuun tuotosta ja pidentää metsikön kiertoaikaa.
Pidennetty kiertoaika
Metsikön kiertoajan pidentämisellä tarkoitetaan metsänuudistamisen lykkäämistä myöhemmäksi, kuin mikä on tavanomainen, talousperusteinen ajankohta kyseiselle puustolle metsänhoidon suosituksissa. Harvennusmalleissa oletuksena on, että pidennetyn kiertoajan uudistaminen ajoittuu hetkeen, jolloin puuston juokseva kasvu alittaa siihenastisen kiertoajan keskikasvun. Käytännössä pidennetty kiertoaika maksimoi puuntuotosta euromääräisen tuoton sijaan. Pidennetyn kiertoajan harvennusmallit on tuotettu vain sille soveltuville kohteille, esimerkiksi kohteille, joissa pieni metsätuhon riski.
Sekapuustojen mallit
Sekapuustojen harvennusmallit on laadittu Etelä- ja Väli-Suomen kivennäismailla kasvatettaville metsille. Sekapuustoissa oletuksena on, että sekapuulajin osuus on metsikössä koko kiertoajan vähintään 25 %. Sekapuustojen harvennusmallit on laadittu vain lehtomaisille ja tuoreille kankaille.
Sekapuustojen harvennusmalleille on haussa lisävalinta. Lisävalinnassa valitaan sekapuuston puulajit. Sekapuustojen harvennusmalleja on laadittu kolmelle erilaiselle sekapuustolle, kuusi-lehtisekapuustolle, mänty-lehtisekapuustolle sekä kuusi-mäntysekapuustolle. Valinnassa ensimmäinen puulaji vastaa sekapuuston pääpuulajia.