Naturvård i ekonomiskog
- Ei saatavilla suomeksi
Naturvården ingår nuförtiden som en naturlig del i normalt skogsbruk och utgör därmed en del av skogsfunktionärens fackkunskap. Naturvård i ekonomiskogar är ett allmänt begrepp som omfattar alla de åtgärder som vidtas för att gynna målsättningar vid sidan av ren virkesproduktion. Det har visat sig att naturvårdsåtgärder har haft konkret inverkan på bevarandet av den biologiska mångfalden i skogen – en satsning på naturvård ger alltså resultat.
Naturvården är mångfasetterad
De val som skogsägaren gör påverkar skogens utveckling långt framöver. Naturvården i ekonomiskogarna riktar in sig på att trygga naturens mångfald, rena vattendrag och kulturarvet, samt att beakta landskapet och mångbruket av skogen. På så sätt skapar naturvården förutsättningar för en mångsidig artsammansättning i ekonomiskogarna och för rent vatten och andra ekosystemtjänster.
På områden där man bedriver aktiv skogsvård främjas den biologiska mångfalden genom att bevara eller öka förekomsten av strukturdrag som är viktiga för mångfalden. Sådana är t.ex. gamla och stora träd, grova stående, döda träd och sådana lövträd som inte har någon större betydelse för skogsbruket. Det här sker i praktiken vanligen genom att lämna grupper av naturvårdsträd och bevara befintlig död ved, samt genom att se till att det finns tillräckligt med lövträd och viltbuskage med tanke på bl.a. viltet.
Tryggandet av mångfalden är ett långsiktigt arbete
Träd lever länge och de bryts ned långsamt. Inom skogsbruket ska vi ha beredskap att bevara sådana strukturer i den vardagliga skogsmiljön som har effekt under flera skogsägargenerationer.
Inom skogsbruket är vi vana att göra långsiktiga investeringar. Det här gäller också naturvården, där det kan ta länge innan målen med en enskild naturvårdsåtgärd uppnås. En del av målen uppnås som ett resultat av mycket långsamma naturliga utvecklingsprocesser. Ett träd bidrar genom sin blotta existens till att trygga mångfalden i flera hundra år.
Många av de arter som nu är hotade är beroende av de strukturer som uppkommer som ett resultat av sådana här långsamma processer. Då vi skapar de här strukturerna som en del av ekonomiskogens naturvård, syns många av effekterna av dem först under kommande generationer.
Trots detta så har man i samband med hotklassificeringen kunnat konstatera att kvarlämnandet av grova aspar redan nu haft en positiv effekt på hotade arter. Man har konstaterat en positiv utveckling för 109 arter, varav 21 är skalbaggar. Det är just skogsmiljön som kan uppvisa de flesta positiva förändringarna, jämfört med alla andra livsmiljöer.
Tryggandet av mångfalden i skogsbruket
Under 1980-talet började skogsbrukets aktörer uppmärksamma miljöeffekterna av den egna verksamheten i samband med att miljöfrågor som t.ex. vattendragens tillstånd och utarmandet av skogsekosystemen lyftes fram i samhällsdebatten. De första miljöanvisningarna avsedda för privatskogsbruket ”Metsäluonnon hoito ja suojelu yksityismetsissä” kom ut år 1989. I samband med förnyelsen av skogslagen 1996 togs den ekologiska hållbarheten och bevarandet av biodiversiteten med i skogslagstiftningen.
Skogarnas biologiska mångfald
Ekosystemtjänsterna baserar sig på naturens mångfald. Gener, arter och naturtyper fungerar som ett slags kodsekvenser som upprätthåller naturens funktion i komplexa ekosystem som hela tiden är i förändring och som också samhällets välfärd är beroende av.
Den biologiska mångfalden uttrycker sig på olika sätt:
- Den genetiska mångfalden inom en och samma art
- Antalet arter som förekommer på ett visst område
- Antalet och variationen av livsmiljöer
Skogsbrukets inverkan på mångfalden
Finlands skogar har utnyttjats intensivt i hundratals år. En del av skogsarterna har under den här tiden blivit betydligt mer sällsynta. Bland de arter som i första hand förekommer i mo- och lundskogar är 833 klassificerade som hotade och ungefär hundra arter har bedömts vara utrotade. Skogsbruket har också haft inverkan på hotade arter på kärr och andra skogklädda torvmarker.
Virkesproduktionen är en ekosystemtjänst som effektiveras och styrs genom olika åtgärder som förnyelse, skogsodling, gallring och torrläggning av skogarna. Samtidigt påverkar man den biologiska mångfalden och produktionen av andra ekosystemtjänster i skogsmiljön. Virkesproduktionen som ekosystemtjänst har en lång historia i Finland. Det här märker man i förlusten av biologisk mångfald och förändringar av vilka ekosystemtjänster som står till buds.
Orsakerna till att en viss art är hotad kan ibland hittas långt bakåt i tiden, men ibland så nyligen som de senaste decennierna. I vilket fall som helst är de främsta orsakerna till nedgången hos skogsarterna att olika naturtyper, främst lundar, har röjts till åkermark, och att olika strukturdrag som är viktiga för mångfalden, såsom död ved och stora, gamla träd, har blivit ovanligare. I någon mån har skogsarternas nedgång också påverkats av att öppna områden har vuxit igen och brandytor har blivit ovanligare, samt att skogsmark tagits i bruk för byggande.
Vad vet vi om tillståndet hos den biologiska mångfalden?
Det finns ett antal indikatorer med vars hjälp man kan följa med vilken nytta naturvården i ekonomiskogsbruket har för den biologiska mångfalden. Miljöförvaltningen upprätthåller en tjänst, luonnontila.fi, där man kan följa med förändringar i t.ex. mängden död ved, skogshönsstammarna, viltrikedomen och antalet hotade arter och naturtyper.
Riksskogstaxeringen rapporterar en positiv utveckling för död ved i de sydfinländska ekonomiskogarna. Vid bedömningar av hotgraden för olika arter har man kunnat påvisa att effekten av det här börjar synas bland insektsarter som lever på död ved. Man har konstaterat att 109 arter som lever i skogsmiljö, av vilka 21 är skalbaggar, har genomgått en positiv utveckling under den senaste tiden. En klart negativ utveckling har noterats för 140 skogsarter, av vilka 55 är lavar. [Lähdeviite1]
Den biologiska mångfalden innefattar inte bara arter, utan också förekomsten av olika naturtyper. Enligt den senaste bedömningen år 2018 är en betydande del av de naturtyper som förekommer på momark, lund, trädbevuxna torvmarker och skogbeklädda vatten- och hällmarksmiljöer hotade. Till de främsta hotorsakerna hör minskningen av mängden död ved, gamla skogar och träd, samt förändringar i trädslagsförhållandena.
Indikatorerna visar att de åtgärder som vidtas i skogsbruket för att trygga den biologiska mångfalden driver utvecklingen åt rätt håll. Det finns ändå en fördröjning i effekten av de olika naturvårdsåtgärder som vidtas i ekonomiskogarna och annanstans. Hur mångfalden utvecklas påverkas också i hög grad av hur skogsvårdsmetoderna utvecklas. Det är den sammanlagda effekten av naturvården i ekonomiskogarna, skogsvårdsmetoderna och utvecklingen av nätverket av skyddsområden som avgör åt vilket håll den biologiska mångfalden och utbudet av skogens ekosystemtjänster slutligen utvecklas.
De beslut som vi tar idag – som att lämna ett naturvårdsträd – kan ha konkret inverkan först om något sekel. Ett naturvårdsträd som vi lämnat kan bevaras i landskapet under flera skogsägargenerationer.
Tryggande av mångfalden i ekonomiskogarna
För att stoppa den negativa utvecklingstrenden för naturtyper och arter, introducerade skogsbruket på 1990-talet en uppsättning åtgärder som numera utgör en viktig del av arbetsrutinerna inom ekonomiskogsbruket. Enkelt uttryckt kan mångfalden tryggas om man i samband med skogsvården
- identifierar och avgränsar områden där skogsvården skulle innebära en betydande försvagning av naturvärdena samt
- använder sådana metoder på behandlingsområdena som tryggar och ökar mångfalden.
Det är helt möjligt att samtidigt trygga virkesproduktionen, mångsidiga ekosystemtjänster och mångfalden genom en väl vald kombination av skogsvårds- och naturvårdsmetoder. Det här ökar acceptansen för skogsbruket och hjälper aktörerna inom virkesanskaffningen att erbjuda tjänster till markägare med olika målsättningar för sitt skogsbruk. Dessutom ökar det intresset för slutprodukterna på den internationella marknaden.
Det är inte bara strävan att undvika negativa miljökonsekvenser, utan också skogsägarnas allt mer olikartade mål för sitt skogsinnehav som ställer större krav på mångsidiga skogsvårdsmetoder. Skogsägarna är vana vid att genomföra olika slags naturvårdsåtgärder som en del av den frivilliga skogscertifieringen. De första PEFC-certifikaten beviljades redan i slutet av 1990-talet och vid det här laget är huvuddelen av de finländska ekonomiskogarna certifierade med PEFC- eller FSC-certifikat. Certifieringen har medfört att vissa naturvårdsåtgärder, som t.ex. att lämna naturvårdsträd, nu utgör normal rutin på stora arealer.
Främjande av strukturdrag viktiga för mångfalden - Bromsa klimatförändringen
Skogsekosystemets funktion kan tryggas genom att man tar hand om naturvården i ekonomiskogarna. Då vi riktar naturvårdsåtgärderna ska vi se till att också kolbindningen och kolförrådet i skogen stärks.
Effekter på kolhalten i trä och träprodukter
Naturvårdsåtgärder påverkar mångfalden – biodiversiteten – i ett bestånd. Då ett trädbestånd är livskraftigt bibehåller det sin förmåga att binda och lagra kol samtidigt som dess förmåga att motstå olika skador upprätthålls. Ett trädbestånd binder kol också utan några särskilda naturvårdsåtgärder, men på längre sikt stöder naturvården målet att bromsa klimatförändringen.
Det kol som binds i skogen lagras i marken, i träden och i övrig vegetation
[Lähdeviite2]. Av de olika naturvårdsåtgärderna är det i synnerhet då vi bevarar träden i skyddszoner och naturobjekt samt [Lähdeviite3]lämnar naturvårdsträd och död ved som vi bidrar till att öka kolförrådet i träden och marken. Vilken effekt åtgärderna har är närmast beroende av mängden och typen av den döda ved som lämnas kvar i skogen.[Lähdeviite4][Lähdeviite5]Död ved har en stor betydelse för både naturvården och för att upprätthålla skogens kolförråd[Lähdeviite5].
Barrträd och torrakor bryts ned långsammare än lövträd och lågor och bevaras därför en längre tid [Lähdeviite6][Lähdeviite7]. Särskilt gamla torrfuror[Lähdeviite8] kan fungera som kolförråd i decennier, i norra Finland ännu längre än i södra delen av landet. Om den döda veden i stället skulle användas som energived skulle kolet den innehåller frigöras omedelbart.[Lähdeviite9]
Plantsättningen och plantornas tillväxt i närheten av naturvårdsträd är relativt långsam. Å andra sidan ger naturvårdsträden i regel upphov till nya plantor på förnyelseytan på samma sätt som vanliga fröträd, även om effekten är ojämn[Lähdeviite10][Lähdeviite11][Lähdeviite12]. Tillväxten i plantbeståndet kan tillfälligt försvagas av naturvårdsträden, men effekten är som minst när träden lämnas i grupper[Lähdeviite13][Lähdeviite4]. Å andra sidan har naturvårdsträd visat sig ha en positiv inverkan på mångfalden av mykorrhiza i det avverkade området och på mykorrhizabildningen hos de nya plantorna[Lähdeviite14][Lähdeviite15][Lähdeviite16]. Detta förbättrar plantorna förmåga att ta upp vatten och näringsämnen från marken, och stärker på så sätt plantornas tillväxt och kolbindning.
Effekter på markens kolförråd
De naturvårdsåtgärder som vidtas i ekonomiskogarna ökar i allmänhet kolförrådet i skogsmarken. Då död ved bryts ner frigörs en del av kolet i atmosfären[Lähdeviite3][Lähdeviite17] medan en del binds i marken för en längre tid[Lähdeviite5][Lähdeviite18].
Naturvårdsavverkningar i strandskog
Strandskogar har en stor betydelse för mångfalden, viltet, landskapet och vattenvården. Strandskogarna fångar upp fasta partiklar och näringsämnen från rinnande ytvatten, upprätthåller ett fuktigt och skuggigt mikroklimat och producerar förna och insekter som andra organismer kan livnära sig på. Dessutom stabiliserar strandskogarna strandbanken med sina rötter vilket minskar erosionen, och producerar död ved till nytta för vatten- och strandekosystemen.
Skötsel av strandskog
Vid skötsel av strandskog behöver man beakta följande:
- Koncentrera naturvårdsträden till stränderna av vattendrag och småvatten, eller lämna strandskogen orörd vid avverkning.
- Skyddszonens bredd kan variera beroende på markytans lutning, jordart, typ av vattendrag och strandskogens natur- och landskapsvärde.
- Röj inte i skyddszonen.
- Man kan utföra gallringar i skyddszonen och använda plockhuggning för att ta vara på de ekonomiskt sett mest värdefulla träden. Däremot ska man helst lämna lövträd, mindre barrträd, strandträd, buskar och underväxt.
- Gamla träd, granar med skägglav, hålträd och död ved är särskilt viktiga att lämna kvar. Gran- och algrupper samt blommande och bärande träd och buskar passar också bra som naturvårdsträd.
- Undvik att köra med maskin på skyddszonen så att undervegetationen och buskskiktet inte tar skada.
- Bryt inte upp markytan på skyddszonen och sprid varken gödsel eller bekämpningsmedel.
- Om man vid tidigare slutavverkningar lämnat bara en smal skyddszon längs stranden, kan man bredda den genom att gynna lövträd i samband med plantskogsvården och låta beståndet bli flerskiktat.
- Kring rännilar, bäckar, åar och källor är det viktigt att strandskogens skuggande effekt bevaras. Skötselåtgärderna inriktar sig främst på att gynna lövträd, bevara en tillräcklig skuggeffekt och ett flerskiktat bestånd och förekomsten av gamla, grova träd och grov död ved. Träd som fallit i vattenfåran utgör en viktig del av mångfalden.
- Skogsvårdsprinciper som baserar sig på att skogstäcket och beskuggningen i huvudsak bibehålls och yngre träd ersätter äldre, lämpar sig utmärkt också för skötsel av strandskogar.
Naturvårdsavverkningar i lundar i ekonomiskog
Lundarna är bördiga och hör till de mest artrika livsmiljöerna i våra skogar. Det finns flera olika lundtyper, allt från torra, talldominerade lundar till fuktiga, gran- och lövträdsdominerade lundar. Alla lundtyper är hotade. En betydande del av lundarna hittar man på landskapsmässigt värdefulla platser, nära bosättning, längs vägar och stränder eller vid åkerkanter. Lundarna täcker bara 1–2 procent av Finlands skogsareal, men där lever ungefär hälften av alla hotade skogsarter. Många av de hotade arterna är beroende av gamla träd eller död ved. Av de hotade skalbaggarna som lever i lundmiljö är t.ex. fyra av fem knutna till död ved.
Vård av lundar i ekonomiskog
Huvuddelen, ca 90 procent, av lundarealen finns i ekonomiskog. Genom att sköta de här lundarna så att naturvärdena och landskapet gynnas kan man påverka naturens mångfald i en mycket positiv riktning. Det är bäst att utföra avverkningarna utanför fåglarnas häckningstid, som inträffar i maj–juni. Lundar är ofta lämpliga som METSO-objekt.
- Vid plantskogsvården lämnas lövträd, helst ädla lövträd och hassel, i grupper av varierande storlek.
- Bevara trädslagsvariationen och den existerande skiktningen i träd- och buskskikten i samband med gallring. Efter en gallring ska det finnas lika många trädslag kvar som före gallringen. Vid gallringen eftersträvas inte ett jämnt bestånd, utan det får gärna förekomma både glesare och tätare partier.
- Se till att granen inte börjar dominera.
- Spara unga trädgrupper och gör förhandsröjningen så att bara den undervegetation som hindrar avverkningen röjs bort. Var speciellt noga med att lämna ädla lövträd och sådana buskar som är typiska för lund, såsom hassel, try och tibast.
- Gör förnyelser etappvis och eller gör plock- eller luckhuggningar för att upprätthålla eller åstadkomma ett flerskiktat bestånd. Det här gäller speciellt lundar med flera trädslag och där variationen i storlek och ålder är stor, samt i fuktiga lundar där det kan förekomma källor.
- Odlade granbestånd på lundmark kan förnyas genom kalavverkning. I sådana fall rekommenderas plantering av lövträd – gärna ädla lövträd – antingen på naturlig väg eller genom skogsodling.
- Lämna fler naturvårdsträd än vanligt, och gärna av olika trädslag såsom ädla lövträd, asp, sälg och al, men också gran.
- Bevara den existerande döda veden och utöka mängden systematiskt.
- Markberedning rekommenderas inte på lundmark. Om markberedning ändå görs, används en så mild metod som möjligt. På fuktig lundmark bibehålls den naturliga vattenhushållningen, sådana områden ska alltså inte dikas.
- Ekonomiskog på lundmark kan lämpa sig för skogsbete, eller så kan den med lämpliga avverkningsmetoder formas till ett bryn mot en åker eller äng.
Naturvårdsavverkningar på lågproduktiva dikade torvmarker
På en del av de torvmarker i naturtillstånd som har dikats har dikningen varit ekonomiskt olönsam. Den vanligaste orsaken har varit att alltför karga, öppna eller glest beskogade torvmarker har dikats. Den naturvårdsåtgärd som här är lämpligast är återställande av torvmarken till naturtillstånd genom restaurering.
Lågproduktiva torvmarker
Enligt skogslagen klassificeras torvmarker som lågproduktiva då den årliga stamvolymtillväxten är lägre än en kubikmeter per hektar. Sådana objekt berörs inte av kravet på förnyelse, men vid en eventuell avverkning ska minst 20 träd per hektar lämnas kvar med tanke på mångfalden. Det kan vara motiverat att avlägsna trädbeståndet för att torvmarksnaturen ska kunna återhämta sig och för att t.ex. hönsfåglar, närmast dalripa, ska få en bättre livsmiljö.
Ursprungligen öppna och trädfattiga torvmarker
Förutom de ovannämnda finns det också ursprungligen öppna eller trädfattiga torvmarker som är bördiga och där trädbeståndet vuxit bra efter dikningen. Ofta handlar det då om bördiga brunmossar eller karga mossar. De näringsrika torvmarkerna är särskilt värdefulla med tanke på mångfalden, och de kan restaureras om markägaren så vill. Det finns inga krav på att förnya dem, så länge restaureringen sker enligt en plan som fastställts av skogsmyndigheterna.
- Vid restaureringen avlägsnas det bestånd som uppkommit efter dikningen, då återställs grundvattennivån snabbare till den ursprungliga. De träd som fanns på torvmarken innan dikningen lämnas emellertid kvar. Vid restaureringsarbetet beaktas den öppna torvmarkens ursprungliga mosaikartade struktur med omväxlande strängar med glesa träd och vattenfyllda flarkar.
- Det är vanligen nödvändigt med fördämningar för att vattenhushållningen ska återgå till den ursprungliga. Det bästa resultatet uppnås om hela diket fylls igen, och inte bara vissa avsnitt. Det blir ändå betydligt dyrare att fylla dikena helt, så man bör från fall till fall överväga vad som är ändamålsenligt.
- Ytvallar kan byggas för att säkerställa att vattnet sprids ut tillräckligt mycket.
- Man kan också gräva ut våtmarker på en torvmark som restaureras. Det här förbättrar livsmiljön för fåglar.
Naturvårdsavverkningar på kärr
Kärren är värdefulla livsmiljöer eftersom kärrarealerna har minskat kraftigt. Alla kärrtyper i naturtillstånd eller nära naturtillstånd är klassificerade som hotade naturtyper. Sådana kärr som ännu används för virkesproduktion kan skötas så att deras naturliga vattenhushållning, mikroklimat och vegetation bevaras eller återställs. De här rekommendationerna kan tillämpas också för skötseln av försumpade torvmoar och dikade kärr samt på myrar där man av t.ex. vattenvårdsskäl inte vill utföra iståndsättningsdikning.
Metoder för behandling av kärr
Restaurering av dikade kärr kräver noggrann förhandsplanering. Mad tanke på fågelfaunan är det bäst att undvika avverkningar under maj–juni. Kärr är ofta lämpliga som METSO-objekt.
- Skogsbruksåtgärder på kärr ska enligt rekommendationerna sträva till att återställa en vattenhushållning och ett mikroklimat som är typiska för kärr. Det här kan göras bl.a. genom att eftersträva en olikåldrig skog, först med plockhuggning och småningom med luckhuggning, för att åstadkomma förnyelse av beståndet.
- Likåldriga kärrskogar kan förnyas genom avverkning i skärmställning eller genom att utnyttja den existerande underväxten. I det senare fallet friställs underväxten steg för steg.
- Avverkningar bör enligt rekommendationerna utföras då marken är frusen.
- Förutsättningarna för naturlig förnyelse på kärrmark är goda, eftersom plantsättningen för det mesta är god på ytan av den fuktiga vitmossan. Så länge volymen efter avverkning uppgår till minst 125 m³/ha i södra Finland, behövs tack vare trädens transpiration ingen iståndsättningsdikning. I norra Finland bör motsvarande volym uppgå till 150 m³/ha. Också mindre virkesmängder än det här kan fungera, men då ökar risken för tillväxtförluster. Det finns ännu inte någon detaljerad forskning kring detta.
- Ju mera lövträd som lämnas kvar vid en avverkning, desto större är avdunstningseffekten, och samtidigt förbättras plantsättningen och kvaliteten på underväxten.
- Vid förnyelse av kärrskogar bör man undvika att göra kalavverkningar. En kalavverkning förändrar mikroklimatet kraftigt och leder också till en kraftig försumpning och därigenom uppstår ett behov av dränering i samband med förnyelsen. Dikning rekommenderas inte på kärr, och inte heller dikningshögläggning, eftersom åtgärderna kan leda till permanent torrläggning av kärret.
Naturvårdsavverkning i övergångszonen mellan fastmark och torvmark
Övergångszonen mellan fastmark och torvmark kallas ofta för lagg, och är viktig med tanke på mångfalden, viltet och landskapet.
Skötsel av övergångszonen mellan fastmark och torvmark, laggen
En skogsägare som vill främja mångfalden eller viltvården kan sköta laggskogen på följande sätt:
- Bevara laggskogen, den är särskilt viktig med tanke på skogshönsfåglarna och deras ungar.
- Laggskog som är i naturtillstånd eller nära naturtillstånd kan lämnas helt utan skötsel. Det samma gäller mindre fastmarksuddar som sträcker sig ut i torvmarken.
- Laggskog som har skötts tidigare, kan skötas genom plockhuggning så att bara de ekonomiskt sett värdefullaste träden tas tillvara. Inget trädslag bör ändå tas bort helt och hållet. Målsättningen är att träden blir mindre längre ut mot torvmarken.
- Om plockhuggningen förutsätter röjning, spara då underväxt och buskar i så stor utsträckning som möjligt.
- Undvik att söndra markytan i laggskogen. Spara risvegetationen; speciellt blåbärs-, men också lingon- och kråkrisbestånd.
- Återställ om möjligt den naturliga vattenhushållningen i laggen.
Naturvårdsavverkningar i skogsbryn mot åker
Övergångszoner – bryn – mellan åker och skog kan skötas med betoning på mångfalden, viltet och landskapet. Ett skogsbryn mot en åker sträcker sig vanligen 5–30 meter från åkerkanten. Målet för vården är en strukturellt mångsidig blandning av lövträd, buskar och gläntor.
Skötsel av skogsbryn mot åker
Vid skötseln av skogsbryn mot åker ska man beakta följande:
- Sträva till att åstadkomma en varierande, halvöppen miljö med en mångsidig flora som både skogs- och åkerlevande organismer kan utnyttja som födoväxter.
- Gynna lågväxande buskar och träd närmast åkerkanten. Speciellt viktigt är att gynna s.k. bärande arter som rönn, hägg, brakved, ek och hassel.
- Gör en kraftig gallring bland kantträden och avlägsna träd som skuggar åkern, speciellt barrträd.
- Spara gamla, grova träd och döda träd. Friställ enstaka ståtliga träd som har betydelse för landskapet och mångfalden.
- Upprätthåll skydd för viltet genom att spara buskar, enar och underväxt.
- Röj bort träd och buskar från stenrösen och stengärdsgårdar.
Naturvårdsavverkningar i solexponerade åsmiljöer
Solexponerade åsmiljöer förekommer på branta åssluttningar och sandiga moar. De är små till arealen och har en mångformig flora och insektsfauna. Målet med skötseln är öka solinstrålningen och därmed temperaturen i livsmiljön. Det här görs genom att avlägsna träd och buskar och genom att blotta mineraljorden fläckvis. Skötselåtgärderna bör rikta in sig på objekt där det ännu förekommer arter som är typiska för solexponerade miljöer, såsom backtimjan och kattfot. Arterna är känsliga för konkurrens från andra arter och särskilt för beskuggning.
Behandling av solexponerade åsmiljöer
Vid naturvårdsavverkningar i solexponerade åsmiljöer rekommenderas följande metoder:
- Vid avverkning är målet att öka variationen mellan sol och skugga på marken genom att dels skapa luckor och dels lämna trädgrupper. Karga ståndorter erbjuder de bästa förutsättningarna för att lyckas med skötselåtgärderna, eftersom bördigare marker lätt blir igenvuxna med gräs. För att minska beskuggningen fungerar det bäst att ta bort träd genast nedanför livsmiljön, snarare än längre upp på sluttningen.
- Efter avverkningen bör man se till att gräsvegetation och uppväxande plantor inte konkurrerar ut den befintliga åsvegetationen. Plantskogsvård och gallringar ska skötas i god tid och vara tillräckligt kraftiga så att fältskiktet får tillräckligt med direkt solljus.
- Arterna i de solexponerade åsmiljöerna får bättre levnadsförutsättningar om hyggesresterna och annat organiskt material förs bort eller samlas ihop och bränns.
- Det är viktigt att mineraljorden blottas i samband med avverkningen. På karga marker räcker det ofta med att avverkningsmaskinen rör sig på området.
- Avverkning i fröträdsställning kombinerad med hyggesbränning gynnar åsbundna arter.
Naturvårdsavverkningar i trädbevuxna vårdbiotoper
Hagmarker och skogsbeten är trädbevuxna vårdbiotoper som formats av betande boskap. Tidigare var det vanligt att boskapen betade fritt, vilket gjorde det finländska landsbygdslandskapet mer mångsidigt. När traditionen med fritt bete upphörde växte betesmarkerna igen. De värden som trädbevuxna vårdbiotoper representerar baserar sig på den biologiska mångfalden, kulturhistorien och mångbruket av skog.
Skötsel av trädbevuxna vårdbiotoper
En speciellt värdefull trädbevuxen vårdbiotop innehåller gamla, grova lövträd, fläckar med ängsvegetation, livskraftiga populationer av hotade arter, eller utgör en del av en regional koncentration av vårdbiotoper. Alla betade skogar är inte lika värdefulla med tanke på den biologiska mångfalden. Betade skogar där både trädbeståndet och undervegetationen är ensidig kan skötas som vanlig ekonomiskog.
- Målet med skötseln är att värna om artrikedomen och landskapet som boskapen format, men också att återställa och bevara ett stycke traditionsrik landsbygd.
- Restaureringen och vården av trädbevuxna vårdbiotoper inriktar sig på både trädbeståndet och undervegetationen. Det första skedet i restaureringen består av röjning av sly och buskar och avverkning av träd. I det skedet ska man bevara sådana strukturdrag som är viktiga för mångfalden. Gamla, levande, rötskadade eller döda löv- och barrträd är viktiga livsmiljöer för tickor, insekter och fåglar.
- Efter restaureringen sköts vårdbiotopen genom betning och slåtter.
- Trädbevuxna vårdbiotoper förekommer ofta på lundmark eller så kan de gränsa till en lund.
Naturvårdsavverkningar i samband med hyggesbränning
Hyggesbränning av förnyelseytor för nytta med sig både med tanke på skogsförnyelsen och den biologiska mångfalden. Det är den brandskadade veden som är särskilt viktig med tanke på mångfalden, flera hotade arter är beroende av den. Vid hyggesbränning bränner man hyggesresterna på ett slutavverkat område, och också grupperna av naturvårdsträd. Alternativt kan man bränna bara grupperna av naturvårdsträd. Ur naturvårdssynvinkel uppnås det bästa resultatet om man lämnar träd av olika dimension och trädslag på den avverkade ytan eller i gruppen av naturvårdsträd som bränns.
Behandling av områden som ska hyggesbrännas
Hyggesbränning och den lätta markberedning som ofta utförs efteråt är en kombination som fungerar både som markvård, markbehandling och naturvård. Hyggesbränning lämpar sig som metod på grandominerade moränmarker på frisk och torr mo. Det brända området markbereds genom harvning eller fläckupptagning, och skogsodlas vanligen med tall genom sådd. Vid hyggesbränningen frigörs näring som plantorna kan använda och pH-värdet i marken stiger. För att bränningen ska lyckas, behöver det finnas gott om torra hyggesrester på förnyelseytan.
Hyggesbränning kräver grundliga förberedelser och en effektiv organisation, vilket gör att det sällan lönar sig att bränna små områden. Hyggesbränningen ökar lokalt mängden av brandskadad och förkolnad ved. Vid en hyggesbränning ska man gärna lämna grupper av naturvårdsträd eller så mycket död ved och stående träd som möjligt för att öka objektets värde ur naturvårdssynvinkel.
Så här kan man gå till väga då man avverkar en skog inför en hyggesbränning:
- Planeringen av hyggesbränningen bör inledas senast i samband med avverkningsplaneringen. Då avgränsar man området så att dess storlek, form och yttre gränser är ändamålsenliga med tanke på hyggesbränningen. Området som ska brännas behöver inte vara exakt det samma som själva avverkningsområdet. Man ska gärna utnyttja naturliga gränser där det är möjligt. Om området som ska hyggesbrännas görs mindre än avverkningsområdet, kan man utnyttja den del som inte bränns som en brandgata mot den omkringliggande skogen. Vid planeringen bör man om möjligt beakta vilken hyggesbränningsmetod som används, den sannolika antändningsplatsen och vindriktningen, så att man anlägger brandgator där risken för att elden sprider sig är störst.
- Det är viktigt att redan i planeringsskedet också beakta topografin, eftersom sluttningar gör att branden blir kraftigare. Därför är det allra säkrast att hyggesbränna kullar. I planeringen ingår också att säkra tillgången till släckningsvatten.
- Vid avverkningen strävar man till att hyggesresterna sprids ut jämnt på området.
- I närheten av kanterna strävar man till att fälla träden in på området som ska brännas, och att hyggesresterna placeras så långt från kanterna som möjligt; på det sättet blir brandgatan bredare.
- Stubbar och hyggesrester tas inte tillvara på området som ska brännas.
- Det är meningen att de träd som lämnas kvar ska få brandskador. Därför kan det löna sig att göra avverkningen så att det under grupperna med naturvårdsträd finns gott om hyggesrester. Det är ändå redan av säkerhetsskäl anledning att undvika alltför hårda brandskador på träden, särskilt så att de inte förkolnar helt på ena sidan.
- Sektionsvis medvindsbränning är en relativt säker hyggesbränningsmetod som rekommenderas att användas särskilt på stora bränningsområden och när hyggesbränningen vid sidan av att främja mångfalden också har ett uttalat skogsvårdsmässigt mål och görs för att främja skogsförnyelse.
- När grupper av naturvårdsträd bränns förs tändningselden snabbt i en cirkel runt trädgruppen. Ju mindre trädgruppen är, desto mer påminner det om bränning av enskilda punkter. En snabbare tändning gör det möjligt att bränna flera trädgrupper samtidigt eller genast efter varandra. Detta är ofta målet om trädgrupperna finns på samma förnyelseyta eller om de annars ligger nära varandra.
- I karga skogar kan man göra en så kallad utarmningsbränning. En sådan bränning ger ingen skogsbruksmässig nytta, det primära målet är att trygga den biologiska mångfalden. Igenväxning av karga ståndorter är ett hot mot flera hotade arter. Före en utarmningsbränning utförs kan en del av träden tas till vara. Torrakor och lågor lämnas kvar på bränningsområdet.
Naturvårdsinriktad förstagallring
En skogsägare som vill betona natur- och viltvård i sitt skogsbruk kan pruta på virkesproduktionen genom att skapa en mångsidig beståndsstruktur och främja mångfalden i samband med första gallringen. Gallringen görs då så att stamtätheten tillåts variera och trädslagsblandning gynnas. Resultatet blir ett strukturellt mera varierat bestånd med rikare markvegetation på grund av det ökade inflödet av ljus.
Utförande av naturvårdsinriktad förstagallring
Så här betonar man natur- och viltvården i samband med gallring
- I stället för att göra en likformig gallring varierar man gallringsstyrkan. Vissa avsnitt lämnas helt ogallrade och oröjda. Genom att avlägsna grupper av träd kan man friställa underväxt och undertryckta träd som är värdefulla med tanke på mångfalden.
- Eftersträva en blandskog i gallringen. Beroende på växtplatsen kan ett lövträdsinslag på 20–30 procent ofta vara lämpligt.
- Skapa utrymme för sådana trädslag som är värdefulla med tanke på natur- och viltvården såsom ädla lövträd, rönn, asp, sälg, björk, algrupper och tjädertallar.
- Om det är ont om död ved i beståndet kan man öka mängden död ved genom att skapa högstubbar. Man kan använda samma principer vid de påföljande gallringarna och sedan göra en normal slutavverkning då beståndet är förnyelsemoget. Samma principer fungerar också om man vill skapa ett mer olikåldrigt bestånd.
Ekosystemtjänster och produktifiering av dem
De nyttofunktioner som naturen erbjuder människan kallas ekosystemtjänster. Många av ekosystemtjänsterna är livsviktiga för människan. Naturskyddet och -vården strävar till att garantera att de bevaras. Skogsbruket påverkar ekosystemtjänsterna på många olika sätt.
Indelning av ekosystemtjänster
Ekosystemtjänsterna delas ofta in på följande sätt:
- Försörjande tjänster, bl.a. träråvara, svamp, bär, färskvatten och energi
- Reglerande tjänster, bl.a. kolbindning, klimatreglering och förhindrande av översvämningar
- Kulturella tjänster, bl.a. landskap och friluftsliv samt psykiskt och fysiskt välbefinnande, sysselsättning
- Stödjande tjänster: bl.a. bindning och cirkulation av näringsämnen, vattnets kretslopp och fotosyntes. De stödjande tjänsterna skapar förutsättningar för övriga ekosystemtjänster.
Produktifiering av ekosystemtjänster
Produktifiering av ekosystemtjänster innebär utveckling och marknadsföring av nya, konkurrenskraftiga tjänster som uppfyller konsumentens behov. Välfärdstjänster som baserar sig på naturvärden och som befrämjar hälsan utgör en växande näringsgren. Man anser att det finns en stor marknadspotential särskilt för naturturism och välfärdstjänster både inom och utanför landets gränser.
Ekosystemtjänster kan samproduceras så att produktionen av t.ex. landskapsvärden och bär och svamp sker parallellt med virkesproduktionen, samtidigt som allemansrätten upprätthålls. Skogsägaren kan utveckla utbudet av tjänster i sin skog genom att välja rätta skogsvårdsmetoder. Det går t.ex. att förlänga omloppstiden för en gammal, ståtlig skog för att gynna landskapet, eller bevara buskskiktet i övergångszonen mellan torv- och fastmark för att gynna viltet och jakten.
Skogsägaren kan producera rekreations- och välfärdstjänster affärsmässigt i sin skog genom avtal med t.ex. naturföretagare. Man gör då upp ett skriftligt avtal om bruket av skogen, där det kan ingå klausuler om byggande av konstruktioner, avfallshantering och hur skogsvårdsåtgärderna utförs.
En mångsidig skog erbjuder flest ekosystemtjänster
En mångsidig skog ger flest möjligheter för nuvarande och kommande generationer att dra nytta av skogen. De nyttigheter som skogen erbjuder kallas med ett annat namn för ekosystemtjänster. Begreppet speglar förhållandet mellan människa och natur, där ekosystemet producerar sådana nyttigheter eller tjänster som är nödvändiga för människan, som näringscirkulation och produktion av rent vatten.
Virkesproduktionen utgör den ekonomiskt sett mest betydelsefulla ekosystemtjänsten. Den baserar sig på träden och på faktorer som möjliggör deras tillväxt, såsom symbiotiska svampar, komplexa näringsvävar mellan olika arter och den bördiga humus som producerats av växtligheten efter den senaste istiden.
Klimatanpassning vid naturvård i ekonomiskog
Då man lämnar naturvårdsträd och gamla stubbar av barrträd ökar risken för spridning av rotticka om det förekommer rotticka på området och om där finns lämpliga värdträd för rotticka [Lähdeviite19].
Risken berör grandominerade skogar i södra Finland och tallskogar i norra Finland. Naturvårdsträd och död ved av andra trädslag har ingen större betydelse med tanke på spridningen av rotticka.
Bland övriga svampsjukdomar kan nämnas törskate som förekommer allmänt, särskilt i tallbestånd i norra Finland. Törskatedrabbade träd ska därför inte lämnas som naturvårdsträd.
Skogsskador förorsakade av skadeinsekter är ofta kortvariga och drabbar ett begränsat område. Insektsangreppen kan fortsätta så länge det finns lämpliga värdträd i närheten. För granbarkborrens del innebär det här att det behöver finnas grov (>10 cm) gran som har nedsatt vitalitet på grund av torka, stark solstrålning eller vindskador. Om barkborrepopulationen blir mycket tät ökar också risken för skador på friska träd.[Lähdeviite20][Lähdeviite21][Lähdeviite22]
Naturvårdsåtgärder ökar inte risken för storm eller torka i ett bestånd.
Litteratur
- Hyvärinen, E., Juslén, A., Kemppainen, E., Uddström, A. & Liukko, U-M. (toim.) 2019: Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2019. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus.
http://hdl.handle.net/10138/299501(extern länk) - Bradshaw, C.J.A. & Warkentin, I.G. 2015: Global estimates of boreal forest carbon stocks and flux. Global and Planetary Change 128: 24-30.
- Krankina, O.N. & Harmon, M.E. Dynamics of the dead wood carbon pool in northwestern Russian boreal forests. Water Air Soil Pollution. (1995) 82: 227.
https://doi-org.libproxy.helsinki.fi/10.1007/BF01182836(extern länk) - Gustafsson, L. ym. 2012. Retention forestry to maintain multifunctional forests: A world perspective. BioScience, 62: 633–645.
https://doi.org/10.1525/bio.2012.62.7.6(extern länk) - Lehtonen, A. et al. 2021. Maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteet: Arvio päästövähennysmahdollisuuksista. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 65/2021. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 122 s.
- Mäkinen, H., Hynynen, J., Siitonen, J., Sievänen, R. 2006. Predicting the decomposition of scots pine, Norway spruce, and birch stems in Finland. Ecological Applications 16(5): 1865–1879.
- Holeksa, J., Zielonka, T., & Żywiec, M. 2008. Modeling the decay of coarse woody debris in a subalpine Norway spruce forest of the West Carpathians, Poland. Canadian Journal of Forest Research, 38(3), 415-428.
- Niemelä T, Wallenius T, Kotiranta H. 2002. The kelo tree, a vanishing substrate of specified wood-inhabiting fungi. Pol Bot J 47(2):91–101
- Pukkala, T., 2018. Carbon forestry is surprising. Forest Ecosystems 5, 11
https://forestecosyst.springeropen.com/articles/10.1186/s40663-018-0131-5(extern länk) - Valkonen, S., Ruuska, J. & Siipilehto, J. 2001: Mäntysäästöpuut männyntaimikoissa – aukkoisuutta, kasvutappioita vai laatua? Metsätieteen aikakauskirja 1/2001: 55-59.
- Valkonen, S., Sirén, M. & Piri, T. 2010. Poiminta- ja pienaukkohakkuut – vaihtoehtoja avohakkuulle. Metsäkustannus Oy.
- Hosionaho, M. 2012: Säästöpuuryhmien vaikutus luontaisen taimiaineksen syntyyn uudistusaloilla. Pro gradu, Helsingin yliopisto.
https://www.theseus.fi/handle/10024/39585(extern länk) - Palik M. 2003: Spatial distribution of overstorey retention influences resources and growth of longleaf pine seedlings. Ecol. Appl. 13: 674-686.
- Sterkenburg ym. 2019. The significance of retention trees for survival of ectomycorrhizal fungi in clear-cut Scots pine forests. J. Appl. Ecol. 56: 1367– 1378.
https://doi.org/10.1111/1365-2664.13363(extern länk) - Korkama ym. 2006. Ectomycorrhizal community structure varies among Norway spruce (Picea abies) clones. New Phytologist, 171: 815–824.
https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.2006.01786.x(extern länk) - Outerbridge, R.A. & Trofymow, J.A. 2009: Forest management and maintenance of ectomycorrhizae: A case study of green tree retention in south-coastal British Columbia. J. Ecosyst. Manag. 10: 6.
- Stokland, J. N., Siitonen, J. & Jonsson, B. G. 2012. Biodiversity in dead wood. Cambridge, UK. Cambridge University Press. 509 s.
- Seibold ym. 2021: The contribution of insects to global forest deadwood decomposition. Nature.
https://doi.org/10.1038/s41586-021-03740-8(extern länk) - Piri, T. ym. 2020. Does stump removal reduce pine weevil and other damage in Norway spruce regenerations? – Results of a 12-year monitoring period. For. Ecol. Manage. 465, 118098.
- Pitkänen ym. 2005. Effects of green tree retention, prescribed burning and soil treatment on pine weevil (Hylobius abietis and Hylobius pinastri) damage to planted Scots pine seedlings. Agricultural and Forest Entomology, 7, 112.
- Hedgren, P. O. 2007. Early arriving saproxylic beetles (Coleoptera) and parasitoids (Hymenoptera) in low and high stumps of Norway spruce. Forest Ecology and Management, 241, 155-161.
- Similä ja Junnila, 2011. Metsien ennallistamisen ja luonnonhoidon opas. Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja B 157.