Naturvård i ekonomiskog
- Ei saatavilla suomeksi
Tryggandet av mångfalden i skogsbruket
Under 1980-talet började skogsbrukets aktörer uppmärksamma miljöeffekterna av den egna verksamheten i samband med att miljöfrågor som t.ex. vattendragens tillstånd och utarmandet av skogsekosystemen lyftes fram i samhällsdebatten. De första miljöanvisningarna avsedda för privatskogsbruket ”Metsäluonnon hoito ja suojelu yksityismetsissä” kom ut år 1989. I samband med förnyelsen av skogslagen 1996 togs den ekologiska hållbarheten och bevarandet av biodiversiteten med i skogslagstiftningen.
Skogarnas biologiska mångfald
Ekosystemtjänsterna baserar sig på naturens mångfald. Gener, arter och naturtyper fungerar som ett slags kodsekvenser som upprätthåller naturens funktion i komplexa ekosystem som hela tiden är i förändring och som också samhällets välfärd är beroende av.
Den biologiska mångfalden uttrycker sig på olika sätt:
- Den genetiska mångfalden inom en och samma art
- Antalet arter som förekommer på ett visst område
- Antalet och variationen av livsmiljöer
Skogsbrukets inverkan på mångfalden
Finlands skogar har utnyttjats intensivt i hundratals år. En del av skogsarterna har under den här tiden blivit betydligt mer sällsynta. Bland de arter som i första hand förekommer i mo- och lundskogar är 833 klassificerade som hotade och ungefär hundra arter har bedömts vara utrotade. Skogsbruket har också haft inverkan på hotade arter på kärr och andra skogklädda torvmarker.
Virkesproduktionen är en ekosystemtjänst som effektiveras och styrs genom olika åtgärder som förnyelse, skogsodling, gallring och torrläggning av skogarna. Samtidigt påverkar man den biologiska mångfalden och produktionen av andra ekosystemtjänster i skogsmiljön. Virkesproduktionen som ekosystemtjänst har en lång historia i Finland. Det här märker man i förlusten av biologisk mångfald och förändringar av vilka ekosystemtjänster som står till buds.
Orsakerna till att en viss art är hotad kan ibland hittas långt bakåt i tiden, men ibland så nyligen som de senaste decennierna. I vilket fall som helst är de främsta orsakerna till nedgången hos skogsarterna att olika naturtyper, främst lundar, har röjts till åkermark, och att olika strukturdrag som är viktiga för mångfalden, såsom död ved och stora, gamla träd, har blivit ovanligare. I någon mån har skogsarternas nedgång också påverkats av att öppna områden har vuxit igen och brandytor har blivit ovanligare, samt att skogsmark tagits i bruk för byggande.
Vad vet vi om tillståndet hos den biologiska mångfalden?
Det finns ett antal indikatorer med vars hjälp man kan följa med vilken nytta naturvården i ekonomiskogsbruket har för den biologiska mångfalden. Miljöförvaltningen upprätthåller en tjänst, luonnontila.fi, där man kan följa med förändringar i t.ex. mängden död ved, skogshönsstammarna, viltrikedomen och antalet hotade arter och naturtyper.
Riksskogstaxeringen rapporterar en positiv utveckling för död ved i de sydfinländska ekonomiskogarna. Vid bedömningar av hotgraden för olika arter har man kunnat påvisa att effekten av det här börjar synas bland insektsarter som lever på död ved. Man har konstaterat att 109 arter som lever i skogsmiljö, av vilka 21 är skalbaggar, har genomgått en positiv utveckling under den senaste tiden. En klart negativ utveckling har noterats för 140 skogsarter, av vilka 55 är lavar. [Lähdeviite1]
Den biologiska mångfalden innefattar inte bara arter, utan också förekomsten av olika naturtyper. Enligt den senaste bedömningen år 2018 är en betydande del av de naturtyper som förekommer på momark, lund, trädbevuxna torvmarker och skogbeklädda vatten- och hällmarksmiljöer hotade. Till de främsta hotorsakerna hör minskningen av mängden död ved, gamla skogar och träd, samt förändringar i trädslagsförhållandena.
Indikatorerna visar att de åtgärder som vidtas i skogsbruket för att trygga den biologiska mångfalden driver utvecklingen åt rätt håll. Det finns ändå en fördröjning i effekten av de olika naturvårdsåtgärder som vidtas i ekonomiskogarna och annanstans. Hur mångfalden utvecklas påverkas också i hög grad av hur skogsvårdsmetoderna utvecklas. Det är den sammanlagda effekten av naturvården i ekonomiskogarna, skogsvårdsmetoderna och utvecklingen av nätverket av skyddsområden som avgör åt vilket håll den biologiska mångfalden och utbudet av skogens ekosystemtjänster slutligen utvecklas.
De beslut som vi tar idag – som att lämna ett naturvårdsträd – kan ha konkret inverkan först om något sekel. Ett naturvårdsträd som vi lämnat kan bevaras i landskapet under flera skogsägargenerationer.
Tryggande av mångfalden i ekonomiskogarna
För att stoppa den negativa utvecklingstrenden för naturtyper och arter, introducerade skogsbruket på 1990-talet en uppsättning åtgärder som numera utgör en viktig del av arbetsrutinerna inom ekonomiskogsbruket. Enkelt uttryckt kan mångfalden tryggas om man i samband med skogsvården
- identifierar och avgränsar områden där skogsvården skulle innebära en betydande försvagning av naturvärdena samt
- använder sådana metoder på behandlingsområdena som tryggar och ökar mångfalden.
Det är helt möjligt att samtidigt trygga virkesproduktionen, mångsidiga ekosystemtjänster och mångfalden genom en väl vald kombination av skogsvårds- och naturvårdsmetoder. Det här ökar acceptansen för skogsbruket och hjälper aktörerna inom virkesanskaffningen att erbjuda tjänster till markägare med olika målsättningar för sitt skogsbruk. Dessutom ökar det intresset för slutprodukterna på den internationella marknaden.
Det är inte bara strävan att undvika negativa miljökonsekvenser, utan också skogsägarnas allt mer olikartade mål för sitt skogsinnehav som ställer större krav på mångsidiga skogsvårdsmetoder. Skogsägarna är vana vid att genomföra olika slags naturvårdsåtgärder som en del av den frivilliga skogscertifieringen. De första PEFC-certifikaten beviljades redan i slutet av 1990-talet och vid det här laget är huvuddelen av de finländska ekonomiskogarna certifierade med PEFC- eller FSC-certifikat. Certifieringen har medfört att vissa naturvårdsåtgärder, som t.ex. att lämna naturvårdsträd, nu utgör normal rutin på stora arealer.
Främjande av strukturdrag viktiga för mångfalden - Bromsa klimatförändringen
Skogsekosystemets funktion kan tryggas genom att man tar hand om naturvården i ekonomiskogarna. Då vi riktar naturvårdsåtgärderna ska vi se till att också kolbindningen och kolförrådet i skogen stärks.
Effekter på kolhalten i trä och träprodukter
Naturvårdsåtgärder påverkar mångfalden – biodiversiteten – i ett bestånd. Då ett trädbestånd är livskraftigt bibehåller det sin förmåga att binda och lagra kol samtidigt som dess förmåga att motstå olika skador upprätthålls. Ett trädbestånd binder kol också utan några särskilda naturvårdsåtgärder, men på längre sikt stöder naturvården målet att bromsa klimatförändringen.
Det kol som binds i skogen lagras i marken, i träden och i övrig vegetation
[Lähdeviite2]. Av de olika naturvårdsåtgärderna är det i synnerhet då vi bevarar träden i skyddszoner och naturobjekt samt [Lähdeviite3]lämnar naturvårdsträd och död ved som vi bidrar till att öka kolförrådet i träden och marken. Vilken effekt åtgärderna har är närmast beroende av mängden och typen av den döda ved som lämnas kvar i skogen.[Lähdeviite4][Lähdeviite5]Död ved har en stor betydelse för både naturvården och för att upprätthålla skogens kolförråd[Lähdeviite5].
Barrträd och torrakor bryts ned långsammare än lövträd och lågor och bevaras därför en längre tid [Lähdeviite6][Lähdeviite7]. Särskilt gamla torrfuror[Lähdeviite8] kan fungera som kolförråd i decennier, i norra Finland ännu längre än i södra delen av landet. Om den döda veden i stället skulle användas som energived skulle kolet den innehåller frigöras omedelbart.[Lähdeviite9]
Plantsättningen och plantornas tillväxt i närheten av naturvårdsträd är relativt långsam. Å andra sidan ger naturvårdsträden i regel upphov till nya plantor på förnyelseytan på samma sätt som vanliga fröträd, även om effekten är ojämn[Lähdeviite10][Lähdeviite11][Lähdeviite12]. Tillväxten i plantbeståndet kan tillfälligt försvagas av naturvårdsträden, men effekten är som minst när träden lämnas i grupper[Lähdeviite13][Lähdeviite4]. Å andra sidan har naturvårdsträd visat sig ha en positiv inverkan på mångfalden av mykorrhiza i det avverkade området och på mykorrhizabildningen hos de nya plantorna[Lähdeviite14][Lähdeviite15][Lähdeviite16]. Detta förbättrar plantorna förmåga att ta upp vatten och näringsämnen från marken, och stärker på så sätt plantornas tillväxt och kolbindning.
Effekter på markens kolförråd
De naturvårdsåtgärder som vidtas i ekonomiskogarna ökar i allmänhet kolförrådet i skogsmarken. Då död ved bryts ner frigörs en del av kolet i atmosfären[Lähdeviite3][Lähdeviite17] medan en del binds i marken för en längre tid[Lähdeviite5][Lähdeviite18].