Restaurering av torvmarker
Restaurering av torvmarker - Natur
Då man vill satsa på att trygga mångfalden på torvmarker ska man välja sådana objekt där restaureringen ger de bästa resultaten för hotade torvmarksbiotoper och arter.
Naturens mångfald
Av torvmarkstyperna är det de näringsrika, skogbevuxna torvmarkerna som är mest hotade, med andra ord brunmossar och kärr. I de här livsmiljöerna hittas också en stor del av de hotade torvmarksarterna. Med tanke på de hotade arternas livskraft är det inte bara förekomsten av en viss, specifik livsmiljö som är viktig, utan också dess areal och hur den är sammankopplad med andra torvmarksmiljöer - konnektiviteten. Därför är det klokt att inrikta restaureringsåtgärder på torvmarker i närheten av skyddade torvmarker och på dikade delar av i övrigt odikade torvmarker. Särskilt i södra och mellersta Finland är torvmarker i naturtillstånd sällsynta, vilket har gjort att populationerna hos många torvmarksarter har minskat.
Restaurering av kärr gynnar också många skogslevande arter. Ett restaurerat kärr kan fungera som livsmiljö för arter som kräver död ved och ett fuktigt mikroklimat. I samband med restaureringen av en torvmark kan man gärna inkludera restaurering av källor eller småvatten på eller i anslutning till torvmarken. På det sättet gynnar restaureringen samtidigt också de arter som är knutna till de här miljöerna.
Ett restaurerat kärr återfår sin torvmarksväxtlighet inom cirka tio år, och bland annat dalripan kan återkomma redan några år efter att restaureringsarbetet har slutförts. Först vandrar de allmänna torvmarksväxterna in, medan mer sällsynta arter tar mer tid på sig att breda ut sig på området.[Lähdeviite1]
Restaurering som vattenvårdsåtgärd
Tillståndet i vattendragen kan förbättras genom restaurering av torvmarker. En restaurerad torvmark fångar upp fasta partiklar från dikesvattnet och på litet längre sikt också lösta näringsämnen. Om det förekommer dikade torvmarker uppströms kan en restaurerad torvmark minska belastningen från dem på samma sätt som ett översilningsområde gör.
Under cirka tio år efter restaureringsåtgärderna kan emellertid utflödet av näringsämnen vara större än tidigare eftersom den högre grundvattennivån gör att näringsämnena i marken lättare löses upp av vattnet. Det här gäller speciellt vid restaurering av bördiga kärr. På längre sikt belastar ändå en restaurerad torvmark vattendragen mindre än vad en dikad torvmark gör[Lähdeviite1]
Restaurering av torvmarker - Ekonomi
Om man vill prioritera ekonomin i skogsbruket ska man välja renoveringsobjekt med ett lågt värde ur virkesproduktionssynpunkt eller ett sådant för vilket restaureringskostnaderna är låga. En restaurering kan också anpassas till trädbeståndets utveckling så att avverkningsintäkterna blir så stora som möjligt.
Kostnaderna för restaurering av en torvmark uppstår av planeringsarbetet och av själva verkställandet som i regel innebär att dikeslinjerna huggs upp och dikena täpps till. Kostnaderna för själva verkställandet håller sig vanligen kring 500-1000 €/ha, beroende på om det kommer några inkomster från försäljningen av virke. Det är möjligt att få restaureringen finansierad med medel från METSO- eller Helmi-programmen.
I vissa fall kan en restaurerad torvmark ha ett ekonomiskt värde för markägaren, till exempel i form av ett område för rekreation eller jakt. Ekonomisk nytta kan också komma av att mångfalden stärks, vattenkvaliteten höjs eller att kolförrådet upprätthålls.
Restaurering av torvmarker - Friluftsliv
Om man vill betona friluftslivet ska man i första hand restaurera sådana torvmarker där en restaurering förbättrar landskapsbilden eller ger möjlighet till bärplockning eller jakt. Hjortron, tranbär och dalripa är arter som gynnas av en mer naturlig torvmarksmiljö. Restaureringen kan också ha en negativ inverkan på friluftslivet om torvmarken blir mycket blöt eller om man har lämnat kvar mycket död ved.
Restaurering av torvmarker - Bromsande av klimatförändringen
Om man som skogsägare vill medverka till att bromsa klimatförändringen ska man i första hand restaurera näringsrika torvmarker med tjockt torvtäcke. I dem finns ett stort kolförråd som börjar minska då torvmarken dikas. Om det är möjligt ska man gärna restaurera en torvmark så att den återgår till ett så kallat äkta kärr eller myr. Äkta kärr och myrar har ett trädbestånd som kan lagra och binda kol också efter restaureringen och metanutsläppen blir vanligen måttliga. Torvmarker med tjock torv lämpar sig bra för självrestaurering eftersom det där är svårt att åstadkomma någon större klimatnytta med aktiva åtgärder.
Restaurering av en torvmark bromsar klimatförändringen eftersom den hindrar att torven bryts ned och bevarar på så vis kolförrådet i marken. Detta har stor betydelse på lång sikt eftersom kolförrådet i dikade torvmarker är cirka tio gånger större än kolförrådet i trädbeståndet som växer på dem.
Då klimatet blir varmare och torra perioder allt vanligare, medför det en ökad risk för svårsläckta torvbränder som frigör mycket koldioxid. Restaurering minskar den här risken.
På kort sikt accelererar restaurering av en torvmark klimatförändringen eftersom en restaurering ökar utsläppen av metan. Restaurering försämrar dessutom trädens tillväxt och kolbindningsförmåga.
Den samlade klimatförändringseffekten av restaurering är i de flesta fall på kort sikt accelererande då man beaktar både utsläppen av växthusgaser från marken och den kolsänka som träden representerar. På lång sikt är effekten ändå bromsande, särskilt på bördiga torvmarker med tjockt torvtäcke.