Skogsskydd
Planering av naturskyddet vid skötsel av en skogsfastighet
Skogsägare kan använda nedanstående lista för att bedöma vilka potentiella skyddsobjekt som kan finnas i den egna skogen.
1. Ta först reda på om det finns sådana särdrag på någon skogsfigur som har betydelse med tanke på naturskyddet, och fokusera sedan på de figurerna. Exempel på värdefulla särdrag:
- naturtillstånd eller nära naturtillstånd
- trädbeståndet har uppkommit på naturlig väg
- flera olika trädslag med träd av olika storlek och ålder
- rikligt av stående och liggande döda träd
- öppningar i krontaket
- enstaka speciella särdrag hos trädbeståndet eller marken
- grova aspar, sälgar och ädla lövträd
- gamla träd
- odikad, blöt och bördig skogsmark
- vattenmiljöer
- bäckar och rännilar
- källor, källområden och sipperytor
- närhet till vattendrag
- fördelaktigt läge
- närhet eller konnektivitet till andra skyddsområden
- välkänt friluftsområde.
Det har tidigare gjorts analyser baserade på öppna geodata som har lyft fram områden som eventuellt lämpar sig för METSO-programmet. Skogsägaren kan själv kontrollera vilka kända naturobjekt som finns i den egna skogen med hjälp av webbtjänsten MinSkog.fi.
- Avgränsa de områden där det inte är lönsamt med virkesproduktion.
- Överväg att skydda över 120 år (barrträdsdominerade) eller över 100 år (lövträdsdominerade) gamla skogar i södra Finland.[Lähdeviite13]
- Överväg att skydda över 140 år (barrträdsdominerade) eller över 100 år (lövträdsdominerade) gamla skogar i Nordbotten och Kajanaland.[Lähdeviite13]
- Överväg att skydda över 160 år (barrträdsdominerade) eller över 120 år (lövträdsdominerade) gamla skogar i Lappland.[Lähdeviite13]
Skogsskydd inom ramen för METSO-programmet
Skogsägaren kan skydda mångfalden i sin skog på frivillig väg och med stöd av det statsfinansierade METSO-programmet (Handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i södra Finland 2014-2025).
Det kan löna sig för skogsägaren att kontakta NTM-centralen eller den METSO-ansvariga tjänstemannen på Skogscentralen när det gäller identifieringen av värdefulla särdrag och bedömning av möjligheterna att få ett skyddsbeslut. NTM-centralen uppgör avtalet om skogsskydd tillsammans med skogsägaren. Ovannämnda instanser ger mer information om ersättningsnivåer och skattefrihet vid permanent skydd.
Trädbevuxna livsmiljöer i METSO-programmet
METSO-handlingsprogrammet främjar skydd och naturvård av trädbevuxna livsmiljöer som har betydelse för mångfalden.
- Lundar
- Moskogar rika på död ved
- Skog i anslutning till småvatten
- Trädbevuxna torvmarker och randskogar vid torvmarker
- Lövsumpskogar och svämskogar
- Solexponerade åsmiljöer
- Mångfaldsobjekt vid landhöjningskusten
- Trädbevuxna vårdbiotoper
- Livsmiljöer med skog på kalkberg och ultrabasisk mark
- Övriga skogbevuxna berg, stup och blockfält som är viktiga för mångfalden
METSO-programmets alternativ för skogsägaren
METSO-programmet erbjuder olika skyddsalternativ för skogsägaren: permanent skydd, tidsbundet skydd och skogsnaturvård. De olika alternativen gås igenom tillsammans med skogsägaren utgående från områdets naturvärden och skogsägarens mål. Urvalskriterierna för METSO-programmet har uppdaterats år 2016.
Permanent skydd
Då ett skogsområde skyddas permanent kan det inte längre användas i skogsbruket men skyddet inskränker sällan på allemansrätten. Det finns tre alternativ för permanent skydd av skog:
- Inrättande av privat skyddsområde.
- Försäljning av området till staten.
- Markbyte med staten.
Tidsbundet skydd och miljöstödsavtal
Miljöstödsavtal baserade på lagen om finansiering av hållbart skogsbruk uppgörs för tio år åt gången. Typiska miljöstödsprojekt är bland annat värdefulla livsmiljöer som är skyddade enligt skogslagen och som med hjälp av stödet kan utvidgas till större arealer. Också andra värdefulla livsmiljöer som ingår i METSO-programmet kan omfattas av miljöstöd.
Om grunderna för det tidsbundna skyddet baserar sig på naturvårdslagen, bestäms avtalets längd utgående från områdets naturvärden och markägarens önskemål. Avtalets maximilängd är då 20 år. Tidsbundet skydd lämpar sig för områden vars naturvärden förändras relativt snabbt.
Skogsnaturvård
Naturvården kan bestå av upprätthållande eller utökande av ett områdes naturvärden eller återställande av skogen närmare naturtillstånd. Naturvårdsarbetena planeras tillsammans med markägaren, men de föranleder inga kostnader för markägaren.
Tilläggsinformation om METSO-programmet(extern länk).
Skogsskyddet och anpassningen till klimatförändringen
Med tanke på anpassningen till klimatförändringen är det viktigt att man bedömer eventuella risker för skogsskador i samband med skyddsbeslutet och hur de kan komma att påverka närliggande ekonomiskogar.
Vilken inverkan skyddet har på risken för insektsskador är svår att bedöma. På skyddade områden utgörs trädbeståndet i allmänhet av flera trädslag och har en varierande struktur. De här faktorerna minskar risken för insektsskador eftersom insekterna ofta utgör en risk för ett visst trädslag eller träd av en viss storlek. Om ekonomiskogar skyddas kan deras ensidigare beståndsstruktur och trädslagsfördelning öka risken för insektangrepp. Risken är också större om skogshistoriken är ogynnsam, till exempel så att en granskog ursprungligen etablerats på en alltför torr ståndort. På längre sikt kommer skogen småningom att utvecklas och förnyas på naturlig väg vilket innebär att dess struktur och därmed också risken för insektsskador minskar.[Lähdeviite29][Lähdeviite30][Lähdeviite4][Lähdeviite9]