Sökalternativ för olika typer av gallringsmallar
Låggallring
Låggallring är en gallringsmetod som lämpar sig för olika trädslag och bestånd i alla åldrar med en jämn beståndsstruktur. I första hand lämnas de av beståndets bästa härskande och medhärskande träd kvar för att växa som har en sådan kvalitet på stammen att de kan utvecklas till stockträd. Gallringsmallarna för låggallring är s.k. standardmallar, eftersom de är av samma typ som de gallringsmallar som användes före 2023. Välj alltså låggallring om du alltså inte vet vilken typ av gallringsmodell du ska använda.
Höggallring
Höggallring är en gallringsmetod som lämpar sig för något äldre gallringsbestånd med jämn beståndsstruktur, där man förutom mindre träd också delvis avlägsnar de största och ekonomiskt mest värdefulla träden. Gallringsmallarna för höggallring har gjorts upp baserat på antagandet att mellangallringarna (2. och eventuell 3. gallring) genomförs som höggallringar med metoder som följer skogsvårdsrekommendationerna för likåldriga skogar. Höggallringen ökar produktionen av stockvirke av hög kvalitet och förlänger skogsbeståndets omloppstid.
Förlängd omloppstid
Med förlängning av skogsbeståndets omloppstid avses att beståndsförnyelsen skjuts upp till en senare tidpunkt än den sedvanliga, ekonomiskt optimala tidpunkten för ifrågavarande trädbestånd som anges i skogsvårdsrekommendationerna. Gallringsmallarna baserar sig på tanken att förnyelsen utförs vid en tidpunkt då trädbeståndets löpande tillväxt understiger medeltillväxten under den dittillsvarande omloppstiden. I praktiken maximerar den förlängda omloppstiden virkesavkastningen i stället för avkastningen i euro. Gallringsmallarna för förlängd omloppstid har producerats endast för lämpliga objekt, såsom objekt med liten risk för skogsskador.
Mallar för blandbestånd
Gallringsmallarna för blandbestånd har tagits fram för bestånd på mineraljordar i södra och mellersta Finland. För blandbestånd är antagandet att inslaget av andra trädslag än huvudträdslaget i beståndet är minst 25 % under hela omloppstiden. Gallringsmallarna för blandbestånd har tagits fram bara för lundartade och friska moar. Som tillval i sökningen kan man välja vilka trädslag som ingår i blandbeståndet. Det finns gallringsmallar för tre olika typer av blandbestånd, gran-löv-blandbestånd, tall-löv-blandbestånd samt gran-tall-blandbestånd. Vid valet motsvarar det första trädslaget blandbeståndets huvudträdslag.