Lajien turvaaminen metsänkäsittelyssä
Uhanalaisten lajien turvaaminen hakkuiden suunnittelussa
Metsä- ja ympäristöalan laajana yhteistyönä valmisteltu toimintamalli mahdollistaa uhanalaisten lajien esiintymien paikkatietojen saatavuuden koko maasta ja antaa ohjeet siitä, miten esiintymät voidaan käytännössä turvata. Metsänomistajalle lajiesiintymien turvaaminen on pääosin vapaaehtoista.
Toimintamallin pääkohdat
Toimintamallin periaatteena on, että metsäammattilaiset saavat käyttöönsä paikkatiedot uhanalaisten lajien esiintymisestä. Tällöin voidaan selvittää ennakkoon hoito- tai hakkuukohteella olevan lajin turvaamistarpeet ja sopia metsänomistajan kanssa toimenpiteistä.
Toimintamalliin on valittu vain sellaiset lajiryhmät ja lajit, joiden huomioonottaminen on hyödyllistä ja mahdollista metsätalouden toiminnassa ja josta ympäristöhallinnolla on kattavimmat tiedot. Toimintamallia varten laaditulla lajilistalla on 501 putkilokasvi-, sammal-, kääväkäs-, jäkälä- ja kovakuoriaislajia. Metsä- ja suolajien lisäksi mukana on myös metsänreunojen ja perinnebiotooppien lajeja.
Toimintamallin kohteena olevista lajeista on laadittu kuvaukset, joiden tarkoituksena on esitellä lyhyesti lajin tunnistaminen, status, elinympäristövaatimukset, uhkatekijät ja käsittelysuositukset. Kuvausten tarkoituksena on antaa yleistietoa uhanalaisista lajeista metsätalouden ja muun maankäytön suunnitteluun sekä lajisuojelun tehtäviin. Ne antavat lisätietoa lajista erilaisiin suunnittelu- ja toteutustilanteisiin, jotka koskevat uhanalaisen lajin esiintymää. Hoitosuositukset ovat yleispiirteisiä ja niitä sovelletaan tapauskohtaisesti kuhunkin tilanteeseen.
Lisätietoa
Tietoaineisto uhanalaisista lajeista ja ohjeista löytyy Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta(ulkoinen linkki).
Hakkuiden ja muiden toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus
Toimenpiteen suunnittelija selvittää käytettävissä olevasta tietojärjestelmästä tai metsänomistajalta toimenpidekohteella tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevien lajiesiintymien tiedot
Suunnittelija sopii metsänomistajan kanssa esiintymän turvaamisen menettelyistä ja on tarvittaessa yhteydessä ELY- tai metsäkeskukseen kohdetietojen tarkistamiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi. Mikäli kyseessä on lakisääteisesti turvattava laji, on suunnittelija aina yhteydessä ELY-keskukseen.
- Kohteella selvitetään esiintymän rajaus, hoitotarve ja metsänkäsittely esiintymän ympärillä
- Lisäksi metsänomistajan kiinnostuksen ja kohteen luonteen mukaan selvitetään mahdollisuus vapaaehtoisen suojelun keinoihin, ympäristötukeen tms.
- Erityisesti suojeltavien lajien osalta ELY-keskus ryhtyy tarvittaessa valmistelemaan rajauspäätöstä
Suunnittelija merkitsee esiintymän turvaamistoimenpiteet metsänkäyttöilmoitukseen ja mahdollisiin muihin dokumentteihin, esim. sopimuksiin hoitotöistä, metsänomistajan kanssa sovitulla tavalla
Suunnittelija ohjeistaa toimenpiteen toteuttajaa esiintymän turvaamisessa ja merkitsee kohteen maastoon tarpeen mukaan
Suunnittelija päivittää tarvittaessa kohteen tiedot ELY-keskukseen