Småvatten och vattendrag
Identifiering av naturobjekt i terrängen
För att kunna trygga särdragen hos ett naturobjekt är det viktigt att avgränsa och dokumentera det. Vid avgränsningen är det också bra att ta i beaktande hur avverkningar i närheten av objektet kan påverka hur väl objektets särdrag bevaras.
Alla de som utför arbeten i närheten bör vara medvetna om objektet. Vid behov kan gränserna märkas ut med fiberband. Det är också bra om det i arbetsbeskrivningen finns instruktioner beträffande åtgärder på eller i närheten av objektet. Vid behov kan det göras en separat miljöutredning före avverkningen.
Tips för inventering av naturobjekt
När man rör sig i terrängen lönar det sig att söka efter ställen som avviker från övrig skogsnatur, såsom:
- platser med mycket lövträd som asp, ädla lövträd, sälg, klibbal eller buskar
- platser med mycket död ved, både rottorra träd och lågor
- platser med ovanligt frodig eller torftig vegetation
- platser med växter som har ett speciellt utseende
- de torraste och blötaste platserna i området
- de högsta och lägsta platserna i området.
Avgränsning av naturobjekt vid planering av beståndsbehandling
I ekonomiskog avgränsas naturobjekt utgående från de särdrag som särskiljer dem från den omgivande skogen. Ett naturobjekt kan också ha avgränsats baserat på myndighetsbeslut.
Avgränsning av naturobjekt
Faktorer som inverkar på avgränsningen är motiveringen för skyddet, särdragen och skogsägarens mål. Oftast är det bäst att utgå från att naturobjektets egenskaper alltid ska bevaras.
Naturobjekten har inte alltid tydliga gränser, vilket försvårar avgränsningen. Ofta finns det en övergångszon vid gränsen till objektet och i zonen finns särdrag från båda livsmiljöerna. Det kan vara omöjligt att avgränsa objekt när snön täcker den växtlighet som indikerar avvikande förhållanden.
Avgränsning av naturobjekt vid olika prioriteringar
Prioritering av balans
Om skogsägaren föredrar en balanserad prioritering av målen med skogsinnehavet kan man rekommendera en avgränsning av objektet enligt dess naturliga gränser. Dessutom kan en trädbevuxen skyddszon etableras runt objektet, som då endast behandlas genom plockhuggning eller dit naturvårdsträd från omkringliggande figurer koncentreras.
Prioritering av ekonomin
Om skogsägaren föredrar en balanserad prioritering av målen med skogsinnehavet kan man rekommendera en avgränsning av objektet enligt dess naturliga gränser. Prioritering av balans. Om skogsägaren föredrar en balanserad prioritering av målen med skogsinnehavet kan man rekommendera en avgränsning av objektet enligt dess naturliga gränser. Vidare rekommenderas att koncentrera andra naturvårdsåtgärder till närheten av naturobjektet.
Prioritering av naturen
Om skogsägaren föredrar att prioritera naturvården kan man rekommendera att avgränsningen görs så att den också innefattar en skyddszon runt objektet. Då bevaras särdragen och de organismer som är beroende av dem bättre också i den omedelbara närmiljön till naturobjektet. Bredden på skyddszonen kan variera utgående från objektets särdrag och skogsägarens önskemål.
Vid avgränsning av ett avverkningsområde som gränsar mot ett värdefullt naturobjekt är det bra att tänka på följande:
- Vad är det som är värdefullt på objektet med tanke på naturens mångfald?
- Vilka särdrag har objektet?
- Vilka egenskaper och strukturdrag bör eller vill man bevara hos objektet?
Avgränsa avverkningsområdet så att de här egenskaperna bevaras. Om ett naturobjekt till exempel är skuggigt av naturen, gör beståndsbehandlingen så att skuggigheten bibehålls. Om området igen är öppet och solexponerat kräver det inte någon skyddande trädkappa för att särdragen ska bevaras.
Utnyttja objektets naturliga gränser. Ta en titt på naturen runtom objektet. Ofta hittar man de naturliga gränserna genom att ge akt på:
- trädbeståndet: trädslagsförhållanden, mängden lövträd, åldersstruktur, naturtillstånd, mängden död ved
- marken: variationer i fukt och bördighet, den naturliga gränsen ligger ofta där momark övergår i torvmark eller där skogstypen eller torvmarkstypen ändrar
- växtligheten: där växtsamhället förändras så att den blir frodigare eller torftigare än i den omgivande skogsmiljön
- terrängformationer: förändringar i terrängformationer kan ha stor betydelse för till exempel objektets mikroklimat – objektet avgränsas enligt terrängformationer så att dess särdrag, till exempel mikroklimatet, bevaras.
Om det på objektet finns flera olika livsmiljöer, till exempel en bäck och ett bördigt kärr, ska man när man behandlar skogen beakta särdragen i båda livsmiljöerna.
Naturvårdsavverkningar på naturobjekt
På de flesta naturobjekt behöver man vanligtvis inte utföra några skogsbruksåtgärder för att trygga särdragen eller skyddsvärdena hos objektet, men i vissa fall kan det behövas.
Rekommendationerna för naturvårdsavverkningar gäller sådana naturobjekt som inte omfattas av lagstadgade åtgärdsbegränsningar.
Naturvårdsavverkningar
Med naturvårdsavverkning avses alla avverkningsmetoder som kan vidtas med målet är att öka mångfalden, förbättra livsvillkoren för arterna som lever där, förbättra landskapsbilden eller effektivera vattenvården.
Checklista för beaktande av naturobjekt vid planering av skogsbruksåtgärder
Beaktande av småvatten och vattendrag vid beståndsbehandling
Småvatten och vattendrag i naturtillstånd eller nära naturtillstånd och närmiljön kring dem ska helst lämnas helt utan åtgärder. Också uträtade och rensade bäckfåror kan vara värdefulla och de kan lämnas utan åtgärd för att småningom återgå till naturtillstånd. Strandskog är viktig för naturtillståndet i det angränsande vattendraget och erbjuder en livsmiljö för arter som är beroende av vatten. Avverkning i strandskog försvagar mångfalden i och med att den förändrar mikroklimatet och fuktighets- och ljusförhållandena.
Avgränsning av vattenmiljöer
Typiska strukturdrag för småvatten och vattendrag är det svala och fuktiga mikroklimatet och de speciella miljöförhållanden som råder på grund av närheten till vattnet och till träd och buskar. Vad som kan betraktas som närmiljö till objektet varierar beroende på vilket slag av vattenmiljö det är frågan om, och på trädbeståndet, ståndorten, terrängförhållandena och väderstrecket.
- Avgränsningen av objektet baseras på särdragen i naturobjektets närmiljö; i praktiken ska man se till att trygga det mikroklimat och de andra miljöförhållanden som skapas av vattnet, träden och buskarna.
- Närmiljön avgränsas så att det blir en tillräckligt bred skyddszon på båda sidor av småvattnet eller vattendraget (bäck, rännil, å, älv eller havsstrand) eller runt det (liten tjärn, älv, å, källa eller källområde).
- Den skyddszon som avgränsas och som innefattar närmiljön kan vara olika bred beroende på trädbeståndets struktur och skiktning, terrängformerna och fuktighetsförhållandena i marken.
- Om det finns ett annat naturobjekt i närheten, till exempel ett kärr, en lund eller strandäng ska avgränsningen göras så att båda objekten beaktas.
Utnyttjande av geodata vid avgränsning av vattenmiljöer
Använd gärna olika geodataverktyg vid avgränsningen av objekten. Fuktighetsindexkartor som visar grundvattennivån och erosionsriskkartor kan till exempel vara användbara. De kan hjälpa till att identifiera sådana områden som kräver bredare skyddszoner.
Skyddszoner med varierande bredd där avgränsningen gjorts med hjälp av en fuktighetsindexkarta kan ofta vara ett mer kostnadseffektivt alternativ än en jämnbred zon. Mer information om planeringsverktyg för planering av skyddszoner med varierande bredd hittas bl.a. i Finlands miljöcentrals publikation(extern länk) och på Skogscentralens sidor(extern länk).
Också följande geodata och geodatatjänster kan utnyttjas för att planeringsarbetet:
- SYKE:karttjänster(extern länk)
- SYKE:s Ranta10-material över strandlinjer(extern länk)
- SYKE:s karta över laxfiskstammar i strömmande vatten(extern länk)
- Skogscentralens verktyg för avgränsning av avrinningsområden(extern länk)
- VALUE - verktyg för avgränsning av avrinningsområden(extern länk)
- Skogscentralens geodata för naturvård (t.ex. vattendrag som lätt påverkas av skogsbruk)(extern länk)
- Skogslagens särskilt viktiga livsmiljöer i Skogscentralens webbtjänst(extern länk)
Behandling av livsmiljöer vid småvatten och vattendrag
En skyddszon ska helst lämnas längs småvattnens och vattendragens stränder. I skyddszonen ingår själva strandskogen och eventuella andra naturobjekt. Ju bredare skyddszonen är, desto större är nyttan med tanke på mångfalden och vattendragens tillstånd.
Också sådana naturobjekt som är försvagade är viktiga
Naturobjekt och vattendrag gynnas också av att lämna också sådana strandskogar vid småvatten och vattendrag vars naturtillstånd har försvagats och som inte fyller kriterierna för särskilt viktiga småvatten enligt 10 § i skogslagen.
Det här gäller särskilt för bäckar med en värdefull fiskstam, där strandskogen kan ha en stor betydelse även om den inte är i naturtillstånd eller nära naturtillstånd.
Rekommendationer för beaktande av småvatten och vattenmiljöer vid beståndsbehandling:
- Avgränsa en tillräckligt bred skyddszon kring småvattnet eller vattendraget och dess närmiljö. Skyddszonens bredd kan variera beroende på marklutning, jordart, typen av vattendrag, strandskogens natur- eller landskapsvärde och skogsägarens mål.
- Se till att särdragen i närmiljön kring småvatten och vattendrag bevaras. Viktigast är att bevara den beskuggning som strandskogen och buskskiktet ger.
- Koncentrera naturvårdsträden i närheten av skyddszonen.
- Röj inte skyddszonen.
- Kör inte med maksin på skyddszonen, söndra inte heller markytan eller sprid gödsel eller bekämpningsmedel.
- Placera inte hyggesrester på skyddszoner för småvatten. Ta bort hyggesrester som fallit i vattnet.
- Lämna kvar träd som fallit i vattenfåran eftersom de utgör en viktig del av mångfalden i vattenmiljön.
- Lämna skyddszonen helt och hållet obehandlad då naturobjektet är speciellt rikt på speciella strukturdrag eller om det är viktigt att upprätthålla beskuggningen för att bevara mikroklimatet.
Utför i vissa fall försiktig plockhuggning i skyddszonen, där målet i första hand är att gynna lövträden, upprätthålla beskuggningen och skiktningen i trädbeståndet och att gynna grova, gamla träd, såväl levande som döda, stående som liggande. Lämna också lövträd av mindre värde, små barrträd, strandträd, buskar och underväxt kvar i skyddszonen.
Vid grävmaskinsarbete, tänk på att
- Inte i onödan rensa vattenfåror i skogen utan låta dem återfå sin ringlande karaktär och återgå till naturtillstånd.
Inte rensa vattenfåror där det förekommer laxfiskar.
Gynna lövträden på objekt som gränsar mot vatten genom att gallra barrträdsbeståndet för att lövträden ska få utrymme att breda ut sig.Vid plantskogsvård, tänk på att
- Lämna området närmast ett naturobjekt som angränsar till plantskogen oröjd och låt trädbeståndet utvecklas mot en lövträdsdominerad blandskog.
- Göra skyddszonen bredare om den gjorts mycket smal vid förnyelseavverkningen. Skyddszonen kan göras bredare genom att gynna lövträd i strandzonen och genom att låta beståndet bli flerskiktat.
Skyddszonens bredd vid beståndsbehandling
Skogsägaren beslutar om hur bred skyddszonen ska vara och hur den ska behandlas, men med de begränsningar som lagstiftningen och en eventuell skogscertifiering sätter.
Det går att undvika ekonomiska förluster genom att koncentrera naturvårdsträden till skyddszonen och dess närhet och genom att utföra plockhuggning på skyddszonen. Plockhuggningen ska helst utföras så att trädbeståndet utvecklas mot ett olikåldrigt, lövträdsdominerat blandbestånd med rikligt med död ved.
- En skogsägare med avvägda mål kan rekommenderas att lämna en i medeltal minst 15 meter bred, trädbevuxen skyddszon. Ju bredare skyddszonen är, desto bättre förhindrar den läckage av näringsämnen och fasta partiklar i vattendragen och desto mer gynnar den mångfalden, både i skogen och i vattenmiljön.
- En skogsägare som vill prioritera naturvården ska gärna lämna en minst 30 meter bred, trädbevuxen skyddszon av varierande bredd som beaktar särdragen i strandområdet. Skyddszonen är bredare än minimikraven, men tryggar strand- och vattenmiljön bättre än en smalare zon. Om man prioriterar naturvården är det befogat att undvika plockhuggning i skyddszonen eftersom åtgärden kan försvaga mångfalden och särdragen, bl.a. mikroklimatet.
- En skogsägare som vill prioritera ekonomin bör lämna en minst så bred skyddszon som minimikraven förutsätter. På erosionskänslig och kraftigt lutande mark lönar det sig att lämna en bredare skyddszon än det här, även om man prioriterar ekonomin.
Bredden hos en trädbevuxen skyddszon invid vattendrag eller småvatten | Vattenvårdande effekt: näringsämnen | Vattenvårdande effekt: fasta partiklar | Effekt på mångfalden: land- och vattenlevande organismer | Effekt på avverkningsintäkterna | Bromsande inverkan av klimatförändringen på småvatten |
---|---|---|---|---|---|
I genomsnitt 10 meter | + | Effekten är beroende av flera olika faktorer | Effekten är beroende av flera olika faktorer | - | Inga starka vetenskapliga bevis |
I genomsnitt 15 meter | + | + | Effekten är beroende av flera olika faktorer | - | + |
I genomsnitt 30 meter | ++ | ++ | ++ | -- | ++ |
++ klart positiv effekt
+ positiv effekt
- negativ effekt
-- klart negativ effekt
Lagens krav rörande småvatten och vattendrag
Skogslagens 10 §(extern länk) (1093/1996) förpliktigar till att bevara strukturdragen hos närmiljön kring källor, rännilar, bäckar och högst 0,5 ha stora tjärnar som är i naturtillstånd eller nära naturtillstånd. Särdragen hos de här objekten utgörs av närheten till vatten och det mikroklimat och speciella miljöförhållanden som träd- och buskskiktet skapar. Utmärkande för småvatten är inte bara det träd- och buskskikt som omger dem, utan också den frodiga markvegetationen.
Det finns i allmänhet inga naturvårdsmässiga skäl att behandla närmiljön vid småvatten som fyller skogslagens kriterier. Om närmiljön fyller kriterierna i 10 § i skogslagen omfattas de av de användningsbegränsningar som berör särskilt viktiga livsmiljöer. Objektet bör avgränsas på ett sådant sätt att särdragen bibehålls.
Vattenlagens främsta syfte är att förbättra vattenmiljöns och vattentillgångarnas tillstånd. Enligt vattenlagen är det förbjudet att äventyra de naturliga förhållandena i flador eller glon på högst tio hektar eller källor eller, någon annanstans än i landskapet Lappland, tjärnar eller sjöar på högst en hektar eller rännilar. Till skillnad från skogslagen strävar vattenlagen till att trygga själva vattenfåran eller vattenbäckenet och dess randområden genom att förhindra att sådana åtgärder utförs som skulle äventyra naturtillståndet i dem.
Vattenlagen tillämpas också på skogsbruksåtgärder om åtgärderna äventyrar naturtillståndet hos en skyddad vattennaturtyp. Redan överfart över en bäck eller rännil med en skogsmaskin kan äventyra de här naturtyperna på ett sätt som är förbjudet enligt vattenlagen. Tillsammans med skogslagen skyddar vattenlagen vattenförekomster i naturtillstånd och nära naturtillstånd och deras närmiljö.
Skogscertifieringssystemens krav beträffande småvatten och vattendrag
I avverkningsområden som omfattas av skogscertifieringen bör skyddszonernas bredd följa minst de krav som ingår i skogscertifikatet. Skogsägaren kan också välja att lämna bredare skyddszoner, vilket får positiva återverkningar på naturens mångfald och vattnens tillstånd.
PEFC™-certifieringen
I kanten av vattendrag och källor lämnas en skyddszon som ger skugga, tryggar mångfalden och binder fasta partiklar och näringsämnen. Den naturliga vegetationsskiktningen bevaras. Med vattendrag avses här hav, sjöar, tjärnar, åar, älvar och bäckar. Mindre vattenfåror där det förekommer vatten året om och där fiskar kan vandra betraktas som bäckar. En skyddszon bör vara minst 10 m bred i genomsnitt, men bredden får aldrig underskrida 5 meter. I en skyddszon får endast utföras plockhuggning, och på så sätt att träd av olika storlek lämnas kvar och lövträd gynnas.
I en skyddszon på ett PEFC-certifierat område får man inte utföra:
- markberedning
- gödsling
- stubbrytning
- röjning av buskskiktet
- kemisk bekämpning med växtskyddsmedel
FSC®-certifieringen
Kriterierna för FSC-certifieringen förutsätter alltid en skyddszon i samband med virkesdrivning och avverkning. Bredden på skyddszonen bestäms från fall till fall på basis av terrängen och jordarten.
En skyddszon är ett område som lämnas utanför aktivt skogsbruk och/eller sköts på ett sådant sätt att ett trädtäcke bibehålls.
- Skyddszonen bör vara minst 10 m bred vid alla skogstjärnar och sjöar.
- Skyddszonen bör vara minst 15 m bred vid bäckar, åar och havsstränder.
- Skyddszonen bör vara minst 30 m bred vid flador och glosjöar.
- Ingen beståndsbehandling utförs på skyddszonerna. Vid kanten av figurer som angränsar till den obehandlade skyddszonen lämnas stammar som inte uppnår gagnvirkesdimension och om möjligt också större lövträd.
Vid gödsling är skyddszonens minimibredd beroende av typen av vattendrag och av spridningsmetoden.
Vid FSC-certifieringen bör vissa värdefulla livsmiljöer och objekt som är särskilt viktiga för artskyddet identifieras och lämnas utan åtgärd. Endast sådana åtgärder som främjar bevarandemålen utförs på de här objekten. Till de här objekten hör:
- Åar och bäckar i naturliga eller naturlika fåror där naturliga krökar och flödesvariationer kvarstår trots tidigare behandling, samt källor, inkluderande strandområdena. På de här objekten lämnas en minst 20 meter bred, obehandlad skyddszon och en cirka 10 meter bred zon där trädtäcket bibehålls vid all beståndsbehandling.
- Strandskog vid vattendrag och småvatten där huvudbeståndet är något äldre, olikåldrigt, flerskiktat och innehåller lätt synlig (minst 5 m3/ha) död ved. Tillämpas inte på strandskogar vid kanaler eller byggda vattenreservoarer. Vid dem lämnas en minst 30 meter bred, obehandlad skyddszon som också omfattar själva objektet.
- Flador och glosjöar i naturtillstånd eller nära naturtillstånd, inkluderande strandområdena.
Småvatten och närmiljöer till vattendrag som är kan lämpa sig som METSO-objekt
I närheten av vattendrag kan det finnas skogsområden som fyller kriterierna för METSO-programmet. Åar, bäckar, rännilar och källor och skogen i närheten av dem kan ofta vara mycket värdefulla för mångfalden.
Skog i anslutning till vattendrag som lämpar sig som METSO-objekt
- Skogar nära vattendrag och rännilar vars vattenhushållning är i naturtillstånd eller nära naturtillstånd och där det förekommer sådana strukturdrag i trädbeståndet som är viktiga för mångfalden, såsom gamla träd, död ved och lövträd
- Källområden, gölar, sippervattenytor och källbäckar i naturtillstånd eller i ett tillstånd som liknar naturtillstånd, inklusive närliggande skogar
- Skogar nära vattendrag på områden med kalkrik mark
Skogar kring vattendrag som är lämpliga som naturvårdsobjekt i METSO
- Restaurerings- och iståndsättningsdugliga närskogar till småvatten, rännilar och källor