Vård av skogslandskapet
Landskapsbilden i Finland domineras av skog. Skogslandskapet berikas av vattendrag, tätorter, vägar och öppna fält som bildar en variationsrik blandning av natur- och kulturlandskap. Ett väl vårdat landskap gynnar ett områdes livskraft och ökar trivseln. Landskapet i ekonomiskogarna är i ständig förändring, dels på grund av den naturliga beståndsutvecklingen, dels som ett resultat av skötselåtgärder. Skogslandskapet vårdas utgående från skogsägarens målsättningar, ståndortens egenskaper och beståndsstrukturen. En allmän målsättning för landskapsvården i skogsbruket är att man beaktar åtgärdernas inverkan på fjärrlandskapet och samtidigt ser till att närlandskapet upplevs som trivsamt.
Landskapsvårdens mål
Skogen har nyttjats på många olika sätt under hundratals år. Idag idkar vi ett beståndsskogsbruk där enskilda trädbestånd tillsammans bildar ett skogslandskap. Ett enskilt bestånd bidrar till skogslandskapet genom sin storlek, synlighet, trädslagsblandning och läge.
En allmän målsättning för landskapsvården i skogsbruket är att man beaktar åtgärdernas inverkan på fjärrlandskapet och samtidigt ser till att närlandskapet upplevs som trivsamt. En skogsvy sedd på längre avstånd bildar ett fjärrlandskap. I närlandskapet uppfattar betraktaren också enskilda detaljer i skogen. Vården av närlandskapet inriktar sig på att bibehålla och om möjligt stärka de värden som närlandskapet erbjuder.
Landskapsvårdens betydelse
Skogsbruket åstadkommer ofta snabba förändringar i landskapet, någonting som en betraktare kan uppleva som positivt eller negativt. Vilken känslan blir kan variera beroende av åtgärdens art, betraktelsevinkeln och de egna personliga preferenserna. Genast efter en avverkning kan reaktionen ofta vara negativ, men den kan också snabbt bli positiv, speciellt om hyggesresterna förs bort. Skogsbruksåtgärder har en långsiktig inverkan på landskapet. Slutavverkning är den mest omvälvande åtgärden. Det här gäller särskilt förnyelseavverkningar, men genom att avgränsa förnyelseytan rätt och lämna kvar naturvårdsträd och oavverkade avsnitt kan åtgärden anpassas till landskapet så att den visuella effekten inte blir så stor. Genom att öppna vyer kan landskapet landskapets estetiska värden till och med förbättras genom en avverkning.
Det är viktigt att beakta landskapsaspekter både i samband med skogsbruksplanering, virkeshandel, drivningsplanering och vid genomförandet av avverknings- och skötselarbeten. Ett lyckat genomförande resulterar i ett vackert skogslandskap. Planeringen utgår från skogsägarens synpunkter på landskapsfrågorna.
Specialobjekt i landskapsvården
Behovet av landskapsvård varierar från fall till fall, liksom möjligheterna. Landskapets värde bedöms på basis av skogens synlighet, besökstryck och attraktivitet. En ekonomiskog i anslutning till ett rekreationsområde eller en vandringsled får i allmänhet betraktas som ett specialobjekt ur landskapsvårdssynvinkel.
Landskapsvården är likaså viktig i samband med skogsbruksåtgärder på general- eller detaljplanerade områden. Då är det redan i planeringsskedet viktigt att reda ut vilka krav på beståndsbehandlingen som planbestämmelserna ställer ur landskapssynvinkel. På detaljplanerade områden och på många generalplanerade områden och områden där planläggning pågår, krävs ett tillstånd för miljöåtgärder. Tillståndet ges av kommunen, och olika kommuner tolkar och tillämpar ofta planbeteckningarna och -bestämmelserna på olika sätt. Kommunens myndigheter ger information om vilka bestämmelser som gäller.
Ju fler av de nedannämnda egenskaperna ett skogsområde har, desto viktigare är det ur landskapssynvinkel:
Besökstryck
- permanent och fritidsbosättning
- inkvarterings-, turism- och programtjänster
- frilufsleder och -konstruktioner
- trafikintensitet
Skogens synlighet
- skog i en sluttning eller uppe på en höjd
- strandskog
- skogsbryn vid en åker eller trädlös torvmark
- skog som är synlig från utkiksplatser
- skog invid en viktig kommunikationsled
Skogens attraktionskraft
- skogsmiljöer som är viktiga för skogsägaren
- erkänt värdefulla landskap
- natur- och kulturobjekt
- småvatten