De olika arbetsslagen som ingår i skogsvården ställer olika krav på yrkesskicklighet. En grundkompetens krävs ändå också för de lättaste arbetena för att slutresultatet ska bli förstklassigt. De mål som skogsägaren ställer upp nås när kvaliteten på skogsvårdsarbetena och arbetets resultat är hög
Med kvalitet förstår vi i allmänhet hur bra en produkt eller en tjänst uppfyller de förväntningar som vi ställt på den, dvs. kvalitetskriterierna. Rekommendationerna för skötsel av skogarna och metodbeskrivningarna är en bra utgångspunkt när man ska ställa upp mål och kvalitetskriterier för olika arbeten.
Kvalitetsstyrning inom skogsvård är ett vidsträckt begrepp. Med kvalitetsstyrning förstår vi generellt direktiv och arbetsmetoder med vilka vi försäkrar oss om att slutresultatet blir det som vi eftersträvat. I kvalitetsstyrning inom skogsvård ligger tonvikten på en aktiv kvalitetsuppföljning där egenkontroll utförd av den som gör arbetet är en del av kvalitetssäkringen.
Beslut som fattas inom skogsvården och själva utförandet av skogsvårdsarbetena har långvariga verkningar på trädbeståndet och dess utveckling. Fel i planering och utförande kan medföra extra skogsvårdsarbeten och merkostnader samt lägre virkesförsäljningsintäkter i framtiden.
För en skogsägare, och speciellt en som jobbar på egen hand i skogen, är det bra att höja sin grundkompetens inom skogsvården. Då får man en inblick i vad hög kvalitet på arbetet innebär, och kan kräva kvalitet både av sig själv och av dem som levererat tjänster.
Det är synnerligen viktigt att skogsägaren och leverantören av skogsvårds- eller avverkningstjänster tillsammans går igenom vilka kvalitetskrav som ska gälla för arbetena. I avtalet kan man i fråga om kvaliteten exempelvis skriva in att arbetet ska utföras i enlighet med dessa rekommendationer för skogsvård. När skogsägaren skriftligt har kommit överens om kvalitetskraven med tjänsteleverantören, är det också lättare att fastställa slutresultatet.
Kvalitetskontroll vid drivning av energived i gallringsbestånd
Med drivningskvalitet vid gallringsavverkningar avses vilket tillståndet är i trädbeståndet, marken och miljön efter drivningen. Målet är att det kvarstående beståndet ska uppfylla skogsägarens målsättningar, ha god kvalitet och vara produktivt.
Kriterier för hög drivningskvalitet vid drivning av energived på förnyelseytor
Groten har torkat så pass mycket ute på ytan att större delen av barren har fallit av. Om groten som har drivits ut har varit färsk, har man lämnat kvar ca 30 % av hyggesresterna på ytan, så jämnt utspridd som möjligt.
Av stubbarna har man lämnat:
Minst 25 st över 15 cm grova stubbar per hektar, jämnt utspridda på ytan och på ler- och siltjordar (mjäla och finmo) minst 50 st/ha.
Under 20 cm grova stubbar och gamla, ruttna stubbar [Lähdeviite1]
Alla färska, rötskadade stubbar har tagits bort.
Inga stubbar har brutits på skyddszoner mot vattendrag och småvatten och inte heller längs dikeskanter.
För att undvika rotskador har inga stubbar har brutits i närheten av levande träd
Om avverkningen har gjorts under barmarksperioden har stubbarna behandlats med stubbehandlingspreparat.
Markytan har inte brutits upp i onödan.
Man har beaktat grupperna med naturvårdsträd, den döda veden, fornlämningarna, viltbuskagen och vattenvården i samband med drivningen.
Naturvården utgör en självklar komponent i drivningsarbetet. Skogsägaren kan själv besluta i vilken grad och på vilket sätt naturvården beaktas. Dessutom ställer skogscertifieringen vissa krav på drivningsresultatet.
Ett tecken på hög drivningskvalitet är att stubbarna har transporterats bort från lagerplatsen inom två år från avverkningen.
Kvalitetsuppföljning av iståndsättning av dikessystem
Skogscentralen följer upp kvaliteten på sådan iståndsättningsdikning som har utförts inom ramen för lagen om finansiering av hållbart skogsbruk. Detta görs genom fältgranskningar som baserar sig på ett sampel av samtliga objekt. Den här standardiserade metoden för granskning och bedömning av kvaliteten ger bättre information än tidigare om kvaliteten i planeringen och utförandet av iståndsättningsdikningsprojekt, om hur bra man lyckats beakta vattenvården och om miljökonsekvenserna av iståndsättningsdikningen.
Granskningen av projekten baserar sig på ett sampel. Utgångspunkten för samplingen är alla de iståndsättningsdikningsprojekt som färdigställts eller kommer att färdigställas under året.
Bedömningen av projektet baserar sig på provytor. Om projektområdet är litet kan provytan omfatta hela området. Om projektområdet är stort eller består av flera delområden granskas bara en del av projektet.
Syftet med granskningen är att utveckla kvaliteten på de arbeten som är förknippade med iståndsättningsdikning så att både produkten och tjänsten motsvarar uppdragsgivarens förväntningar och så att de krav och bestämmelser som skogs-, miljö- och vattenskyddslagstiftningen och andra avtal ställer, uppfylls.
Yrkeskunskapen hos dem som planerar och utför iståndsättningsdikningar upprätthålls och utvecklas genom kontinuerlig utbildning. Det är också viktigt att de rekommendationer och direktiv som gäller planering och utförande av iståndsättningsdikning hålls ajour. Det material som samlas in under fältgranskningarna utgör ett utmärkt hjälpmedel i det här arbetet. Vid sidan av fältgranskningar, samlas också respons in från planerare och entreprenörer beträffande problem som uppstår i samband med deras arbete så att problemen kan lösas så fort som möjligt.
Ansvarsfördelning och övervakning vid iståndsättning av dikessystem
Den som planerar en iståndsättningsdikning bör utreda vilka miljörisker dikningen kan innebära och planera åtgärder som minimerar de här riskerna. Planeraren ska också ta reda på vilka eventuella specialobjekt som hänför sig till skogslagen, naturskyddslagen och vattenlagen som förekommer på området, vid behov genom att kontakta respektive myndighet. Planeraren ska också i enlighet med vattenlagen och förordningen om vattenhushållning göra en förhandsanmälan om dikningen.
Utgångspunkten är att iståndsättningsdikningen utförs i enlighet med uppgjord plan. Om man avviker från planen kan det bland annat påverka frågan om ansvar vid eventuella skadefall. Om den som utför arbetet konstaterar att det finns det finns goda grunder att avvika från planen, ska uppdragsgivaren kontaktas innan några förändringar görs.
De ändringar som gjorts under arbetets lopp ska antecknas i projektdokumenten.
Det är viktigt att informationen om specialobjekt som hänför sig till skogslagen, naturskyddslagen och vattenlagen förmedlas till den som utför själva arbetet.
Planeraren och den aktör som utför arbetet är ansvariga för de miljöskador och -olägenheter som dikningen kan medföra och som är relaterade till planeringen och dikningsarbetet. I övrigt ligger ansvaret för skador på vattendragen i huvudsak på nyttohavaren eller det dikningsbolag som har grundats för dikningsprojektet.
Skogsflisens kvalitetskrav bestäms i sista hand av användaren, i allmänhet ett energiverk. Olika anläggningar kan ha olika krav beträffande bränslets sammansättning, storleksfördelningen hos flisbitarna, fukthalt och orenheter.
Kvalitetskraven för skogsflis och de provtagnings- och mätmetoder som används vid kvalitetskontrollen finns beskrivna i VTT:s kvalitetsdirektiv för trädbränslen (VTT-M-07608-13) [Lähdeviite2].
Stora anläggningar kan hantera rätt fuktigt bränsle, men i mindre anläggningar borde fukthalten underskrida 40 %. Värme- och kraftverken betalar för skogsflisen enligt dess energiinnehåll. I färsk ved är fukthalten i medeltal 50-60 %.
Fuktigheten har en stor betydelse för lönsamheten för flisleverantören. Den som använder flisen betalar i allmänhet för energiinnehållet, dvs. megawattimmar (MWh). Ju fuktigare råvaran är, desto lägre är energiinnehållet och desto mindre intäkter ger flisleveransen. Fuktig skogsflis orsakar också problem med hanteringen på vintern när den fryser, vilket ökar transportkostnaderna märkbart. Fuktig skogsflis brinner ofullständigt, vilket gör att utsläppen av kolmonoxid, kolväten och partiklar ökar. Man kan påverka fukthalten i skogsflisen och därmed lönsamheten i hela transportkedjan om drivningen, lagringen på hygget, väglagringen, flisningen och fjärrtransporten sköts på rätt sätt.
Mängden orenheter i form av jord, is, snö och främmande föremål har en betydande inverkan på skogsflisens kvalitet. Orenheter av det här slaget förorsakar problem både vid flisningen och vid bränningen. Det kan uppstå stora förluster på grund av orenheterna, flishuggen kan till exempel gå sönder.
Orenheter kan hamna bland flisen bland annat i griphögarna vid lastningen på hygget. Dessutom kan sten, sand och skräp hamna i vältan under vintern då vägen plogas. Jordmaterial är att problem särskilt vid produktion av stubbkross, eftersom jord lätt följer med när stubbarna bryts och transporteras.
Skogsflisens kvalitet påverkas också av råvaran. Flis som framställs av kvistade slanor håller vanligen en jämn kvalitet. Om flisen däremot tillverkas av helträd eller grot kan bitstorleken variera och det kan förekomma långa pinnar bland flisen. Målsatt storlek för flisbitarna är i allmänhet 30-40 mm. Om det kommer långa pinnar med i flisen kan de leda till problem i transportörerna vid kraftverket och i andra skeden av hanteringen. Om flisbitarna är för små och det finns för mycket fina partiklar kan springorna i värmepannans roster täppas till.
De kemiska egenskaperna, bl.a. klorhalten, inverkar också den på skogsflisens kvalitet. Klor orsakar nedsmutsning och korrosion i värmeverkens överhettare. Man kan förhindra korrosion genom att använda bränslen som innehåller svavel, såsom torv, tillsammans med skogsflisen.
Klorhalten är störst i barr. Därför rekommenderas att hyggesresterna först torkas på förnyelseytan så att en stor del av barren torkar och faller redan där. Det här är till fördel också med tanke på markens näringshushållning. Under torra förhållanden på sommaren faller granbarren vanligen av inom en månad av lagring på hygget. Tallbarr faller inte av lika lätt, vilket innebär att tallarna måste kvistas om man vill slippa barren.