Blandskogsbruk

I ett blandbestånd växer två eller flera trädslag. Beståndet kan bestå av enbart barr- eller lövträd eller av en blandning av dem.

Det finns många slags blandskogar
Blandskogsbruket baserar sig på principen att man skapar goda växtförhållanden för minst två olika trädslag. I ett egentligt blandbestånd är huvudträdslagets andel av grundytan eller stamantalet högst 75 procent och i ett bestånd med låg andel trädslagsblandning är andelen 75–95 procent.
Blandskogen kan ha ett entydigt huvudträdslag. Virkesproduktionen kan i huvudsak rikta in sig på att sköta detta trädslag eller alla trädslag främjas lika mycket. I blandskogsbruk säkrar man också tillväxtmöjligheter för trädslag med en mindre andel på lång sikt.
Då är möjligt att inom samma bestånd idka skogsbruk som baserar sig på de vanligaste trädslagen tall, gran, vårtbjörk och glasbjörk, men detta kräver planering. Det är också möjligt att producera virke i blandskogar med ovanligare trädslag, såsom lärkträd eller ek, men det finns tillsvidare bara lite information och kunskap om detta.
Det kräver ofta mera planering och tidsplanering för olika åtgärder i skogen då man vill ta i beaktande tillväxtrytmen och ståndortskraven hos olika trädslag jämfört med virkesproduktion som baserar sig på bara ett trädslag. Blandskogsbruk förutsätter kunskap om trädslag och jordmån. De olika trädslagens krav på ljus, deras skuggtålighet och deras tillväxtrytm inverkar på konkurrensen mellan dem.
På fastighetsnivå kan man åstadkomma blandskog och utöka trädslagsurvalet genom att sköta bestånden som blandskogar eller genom att eftersträva rena bestånd, som på ett större område bildar en blandskogsmosaik. För att minska skaderiskerna är det emellertid skäl att undvika stora bestånd med bara ett trädslag. Speciellt med tanke på att undvika barkborreskador skall man undvika stora, mogna bestånd av gran.
Tilläggusppgifter:
Blandskogar möjliggör försök med ovanligare trädslag för virkesproduktion
I blandskogsbruk kan man på mindre arealer prova skötsel av ovanligare trädslag, såsom ek, klibbal, och lärkträd på delar av figurer som lämpar sig för dem. Genom att dela in de olika arterna på delfigurer kan man se till att konkurrensen mellan arterna inte förkväver svagare arter.
Läs mera om ståndortskrav hos övriga trädslag här
Trädslagsblandningen regleras med skogsvård och avverkningar
De val man gör vid skogsförnyelse, plantskogsvård och gallringar avgör hur beståndets trädslagsurval utvecklas på lång sikt. Med undantag för de kargaste ståndorterna leder skogarnas naturliga utveckling mot ett blandbestånd ifall trädslagsförhållandena inte regleras med plantskogsvård.
Rulla för att se alla kolumner.
Skede i virkesproduktionen | Väsentligt då man eftersträvar trädslagsblandning |
---|---|
Förnyelseskedet | • Val av förnyelsemetod: plantering, sådd, naturlig förnyelse eller blandad skogsodling • Val av trädslag för skogsodling och täthet vid odlingen • Val av lämplig markberedning för objektet. Avgörande inverkan på uppkomsten av fröplantor och på hur bra skogsodlingen lyckas. |
Plantskogsskedet | • Val av täthet för hela beståndet och val av eftersträvade trädslagsförhållanden. Trädslagens antal och deras andelar före plantskogsvården beror på hur förnyelsen utförts. Om man inte försäkrar sig om trädslagsblandningen vid slyröjning och röjning är resultatet ett rent trädbestånd med bara ett trädslag under hela omloppstiden. |
Yngre och grövre gallringsskog | • Val av bestånd för virkesproduktion och upprätthållande av de olika trädslagen. I yngre och grövre gallringsskog kan man fortsätta regleringen av trädslagsförhållandena utgående från befintliga ramar efter plantskogsskedet. • Vid gallringsavverkningar kan man främja trädslagsblandningen genom att lämna kvar en större andel blandskog |
Det är lättare att sträva till blandskog i skogvård trädskiktvis än vid kontinuerlig beståndsvård
Forskingsresultat visar att möjligheterna är bättre i blandskogsbruk jämfört med kontinuerlig beståndsvård. Naturlig förnyelse av tall och björk, som är ljuskrävande trädslag är bättre i luckor eller tillräckligt glesa bestånd med överståndare[Lähdeviite1].
En typisk enskiktad blandskog
En enskiktad blandskog består av olika trädslag som växer i samma kronskikt. I Finland består kronskiktet vanligen av en blandning av gran och björk, av tall och gran eller av gran, björk och tall. Björken kan antingen bestå av vårtbjörk eller glasbjörk eller båda beroende av skötselhistoriken och ståndorten.
För att trygga naturens mångfald i dessa skogar lönar det sig att värna om också mindre talrika lövträd och lövträd som har ett lägre ekonomiskt värde såsom asp, al, sälg, hägg och rönn.
En typisk tvåskiktad blandskog
En tvåskiktad blandskog består av olika trädslag som växer i två olika kronskikt. Båda skikten sköts så att de har tillräckliga förutsättningar att utvecklas. Ofta består det övre skiktet av ljuskrävande trädslag, vilket vanligen innebär tall eller lövträd. Det lägre skiktet består av skuggtålig gran [Lähdeviite1].
En sådan här situation kan uppstå då det har kommit ett plantuppslag av gran på naturlig väg eller om man planterat gran under skärmträd. I Finland består blandskog av det här slaget vanligen av björk och gran eller tall och gran.
En typisk blandskog vid kontinuerlig beståndsvård
Det är svårare att upprätthålla en trädslagsblandning i skog där man tillämpar kontinuerlig beståndsvård jämfört med beståndsvård trädskiktsvis[Lähdeviite1]. Granen klarar bra av att växa under björk eller tall, men varken tall eller björk i egenskap av ljuskrävande träd klarar av att växa som ett underbestånd under ett överbestånd av gran. I relativt glesa tall- och lövbestånd är det lättare att upprätthålla trädslagsblandningen.
Trädslagsblandningen upprätthålls vid kontinuerlig beståndsvård särskilt genom luckhuggning, vilket förbättrar förnyelse- och tillväxtförutsättningarna för lövträd och tall. Det finns ännu luckor i forskningen kring upprätthållande av trädslagsblandningen vid kontinuerlig beståndsvård.
Nytta och risker med blandskog
Allmänt om fördelar hos blandskogsbruk:
- Trädslagsblandningen ökar skogs- och vattennaturens mångfald och landskapsvärden. Trädslagsblandningen förbättrar levnadsförutsättningar för en stor del av viltet och för Insekt- och svamparter som har specialiserat sig på olka trädslag.
- Trädslagsblandningen stärker skogens livskraft och minskar risken för skador jämfört med bestånd med ett trädslag. Man kan därför också anta att den indirekt tryggar beståndets kolbindning.
- I precisionsskogsbruk kan man med blandad odling utnyttja ståndortens virkesproduktionsförmåga optimalt, då man på varje del av figuren producerar virke med det trädslag som växer bäst.
- Figurer med blandskog kan anses vara mindre utsatta för förändringar i ekonomin och miljön på grund av deras mångsidigare trädslagsurval[Lähdeviite2]. Marknadsrisken minskar också då man kan skörda flera sortiment från figuren. Ett varierande och mångsidigt trädslagsurval minskar också marknadsrisken på fastighetens olika beståndsfigurer.
- Objekt med blandbestånd kan vara drivningstekniskt utmanande jämfört med objekt med bara ett trädslag.
Rulla för att se alla kolumner.
Fördelar | Risker | |
---|---|---|
Gran i tallbestånd | Producerar värdefullt virke. Mindre risk för älgbetning. | Gran leder till risk för produktionsförluster och torkskador på kargare eller torkkänsliga ståndorter. |
Tall i granbestånd | Tall som växer som blandträd i granbestånd ger stock av hög kvalitet om tall och gran växer i samma kronskikt. Naturligt uppkommen tall når ofta samma kronskikt som granarna om ståndorten i medeltal är bördig frisk mo. | I granplantskogar som växer bra kan tall som uppkommit på naturlig väg bli efter i tillväxten. |
Lövträd i barrträdsbestånd | Erbjuder livsmiljö och näring åt många organismer, från fåglar till insekter. Lövträdens förna minskar markens surhetsgrad, vilket förbättrar frigörandet av näringsämnen ur förnan. Specliellt alarna ökar mängden kväve i marken. Släpper mera ljus till marken, vilket förbättrar undervegetationens, såsom blåbärets, tillväxtförutsättningar. Vårtbjörken producerar som blandträdslag värdefull fanérstock. Kan leda till minskad risk för flera skogsskador om lövträdens andel är tillräckligt stor, jämfört med rena bestånd av barrträd. | Lövträden växer snabbare än barrtäden i plantskogsstadiet och behöver mera ljus. Att trygga deras tillväxt kan innebära extra arbete. Om man vid plantskogsskötseln lämnar förväxande lövträd nära barrträd, leder detta till att lövträden piskar barrträdens toppar och skadar dessa. Aspsly kan fungera som mellanvärd för knäckesjuka och därmed öka skadorna på tall. Risken för hjortdjursskador ökar i plantskogar. |
Blandskogsbruk — Naturen
Genom att öka trädslagsblandningen och blandbestånden främjar man skogsnaturens mångfald och förhållandena i vattendrag och småvatten.
Hur en ökad andel blandbestånd inverkar på skogsnaturens mångfald
I ett bestånd med trädslagblandning utvecklas trädbeståndet och undervegetationen så att artsammansättningen blir mer varierande och rikligare än i bestånd med ett trädslag. [Lähdeviite3] Då det uppstår fler olika livsmiljöer kan också artantalet öka. Speciellt artantalet av lövträd och en ökning av gamla och döda lövträd är av nytta med tanke på mångfalden, eftersom många hotade arter är i behov av dem. Dessutom är artantalet inom flera grupper av organismer högre i löv- och blandbestånd jämfört med rena barrträdsbestånd. [Lähdeviite4][Lähdeviite5] På detta sätt kan man förbättra fåglarnas och insekternas samt viltets, växternas, svmparnas och tickornas levnadsmöjligheter [Lähdeviite6][Lähdeviite7][Lähdeviite8].
Genom att öka andelen lövträd kan man också öka andelen träd som har höga mångfaldsvärden: asp, sälg, och i sydligaste Finland även ädla lövträd. Med tanke på mångfalden i ett bestånd uppnår man stor nytta redan genom att lämna några gamla aspar och sälgar[Lähdeviite9][Lähdeviite10] . Kontinuiteten hos livsmiljön tryggas genom att möjliggöra att också unga aspar och sälgar har tillväxtmöjligheter. Det rekommenderas att spara dessa redan vid röjningen.
Trädslagsblandningen tryggar uppkomsten av mångsidig död ved. Död ved av flera olika trädslag är en lämplig livsmiljö för flera hotade arter. Tryggandet av kontinuumet av död ved och hänsyn till levnadsförhållandena hos hotade arter kräver likadana åtgärder i blandbestånd som i bestånd med ett trädslag[Lähdeviite9].
Hur en ökad andel blandbestånd inverkar på vattennaturen
Att öka andelen lövträd i närheten av vattendrag och speciellt småvatten är nyttigt med tanke på mångfalden hos vattenlevande organismer och vattenmiljöerna samt med tanke på vattenkvaliteten. [Lähdeviite11][Lähdeviite12][Lähdeviite13][Lähdeviite14]. Av denna orsak är det speciellt i strandskogar och skyddszoner mot vattendrag motiverat att främja förekomsten av lövträd.
Det är möjligt att en ökning av andelen lövträd inom ett avrinningsområde minskar färgförändringarna mot mörkare i vattendragen, men det finns behov av mera forskning kring detta [Lähdeviite11][Lähdeviite12].
Läs mera om strandskogar och skyddszoner: Skyddszoner och strandskogar.(extern länk)
Blandskogsbruk — Ekonomin
Nyttan av blandskogsbruk hänger i högre grad ihop med andra mål än med att utveckla virkesutfallet
I finländska förhållanden har man inte kunnat konstatera att blandskogsbruk höjer virkesproduktionen nämnvärt[Lähdeviite7], men nyttan av blandskogar stöder andra mål [Lähdeviite15]. Man antar att blandskogar i ett klimat som förändras är mera motståndskraftiga mot skogsskador jämfört med bestånd med bara ett trädslag [Lähdeviite7]. En måttlig trädslagsblandning har inte stor inverkan på virkesproduktionen[Lähdeviite7][Lähdeviite13].
Skogsägarens ekonomiska resultat beror av de trädslag som används för virkesproduktion i blandskogen, virkespriserna samt möjliga tilläggskostnader för blandskogsbruk, såsom till exempel ökade kostnader för förnyelse, skogsvård och drivning[Lähdeviite8]. En ökad andel blandbestånd minskar marknadsrisken, eftersom man inte vid beslut om förnyelse känner till hur efterfrågan på olika trädslag och virkesmarknaden i övrigt kommer att utvecklas under omloppstiden.
Olika kombinationer av trädslag inverkar på olika sätt på beståndets virkesproduktion. Man bedömer att en måttlig ökning av trädslagsblandningen inte har stor inverkan på virkesproduktionen.[Lähdeviite16][Lähdeviite7]Virkesproduktion av tall och gran i samma bestånd inverkar inte nämnvärt på beståndets produktion [Lähdeviite17][Lähdeviite18]. När det gäller blandbestånd av vårtbjörk och barrträd finns det större skillander mellan forskningsresultaten. Enligt vissa forskningsresultat leder en måttlig (20–30 %) andel björk till en avkastning som är några procent bättre än i ett rent bestånd[Lähdeviite18][Lähdeviite19][Lähdeviite20][Lähdeviite21]. Också i tvåskiktade bestånd av vårtbjörk och gran kan avkastningen vara högre än i rena granbestånd. Resultaten skiljer sig från varandra enligt ståndortens bördighet och geografiskt läge.
Då andel vårtbjörk stiger till över 20 procent har man kunnat iaktta att inkomsterna från granens virkesproduktion minskar och kostnaderna ökar[Lähdeviite22]. Björkens kvalitetet blir bättre då den växer som blandsträdslag på grund av mindre kvistighet[Lähdeviite23]och mindre färgfel som orsakas av insekter. I tallbestånd är inverkan av trädslagsblandning ringa.
Blandskogsbruk — Friluftslivet
Blandskogar erbjuder goda möjligheter för friluftsliv.
Blandskogar erbjuder bättre ett bättre svamp- och bärurval, även om rena barrträdsbestånd producerar högre svampskördar[Lähdeviite7]. Man upplever att en trädslagsblandning och speciellt en ökning av lövträdsandelen ökar landskapets värde[Lähdeviite7].
Blandskogsbruk — Bromsning av klimatförändringen
Det är klimatsmart att gynna blandskogsbruk.
Även om blandskogsbruk inte nämnvärt ökar virkesavkastningen eller kolbindningen i beståndet är bestånd med en kännbar trädslagsblandning livskraftigare och motståndskraftigare mot skogsskador i ett klimat som är i förändring[Lähdeviite7][Lähdeviite8]. Lövinblandning ökar albedo, d.v.s. reflektion av solstrålarna tillbaka till atmosfären och rymden, vilket bromsar klimatförändringen
Inverkan på kolförrådet i träd och träprodukter
En blandskog är mer livskraftig och har en större motståndskraft mot skador, vilket säkerställer virkesproduktionen, men virkesproduktionen i sig ökar inte. Blandskogar kan öka kolförrådet ovan jord i skogen [Lähdeviite7], men om deras inverkan på kolsänkorna finns inte direkta forskningsresultat från finländska förhållanden. Ett jämnt kolförråd håller kolet borta från atmosfären. Som helhet sett kan trädslagsblandning stärka kolsänkorna om den minskar skogskadorna.
Inverkan på kolförrådets utveckling i marken
Vi vet relativt litet om vilken inverkan på markens kolförråd en större trädslagsblandning har.
Förnans mängd och kvalitet i en blandskog skiljer sig från den i en trädslagsren skog[Lähdeviite7]. Ett ökat lövinslag i granbestånd förbättrar markens bördighet och kan öka den mängd kol som är bunden djupare ned i marken[Lähdeviite24]. Särskilt förna av al är mycket kväverik, vilket förbättrar näringssituationen i marken[Lähdeviite25][Lähdeviite26] . Dessutom minskar lövträdsförna markens surhetsgrad [Lähdeviite9], vilket leder till att näringsämnena snabbare frigörs för att kunna användas av det växande trädbeståndet. Förbättringen i näringstillståndet ökar beståndets tillväxt och därmed indirekt kolbindningen.
I en blandskog breder rotsystemen hos träden och den mer mångsidiga markvegetationen ut sig i marken på olika djup. Rotförna bildas lika mycket som lövförna. Dess kvalitet är också olka hos olika trädslag, precis som den förna som uppstår av svamphyfer. Det här leder till att rotmassan och det kol den innehåller samlas djupare ned i marken där kolförrådet omsätts långsammare än närmare markytan.
Inverkan på övriga utsläpp av växthusgaser
Vilken inverkan blandskogar har på uppkomsten av övriga växthusgaser (CH₄, N₂O) på mineraljordar är dåligt känd. Sannolikt är inverkan liten.
Planering av blandskogsbruk
Det finns olika alternativ för målinriktat anläggande av blandbestånd och virkesproduktion i blandbestånd. Det är väsentligt att definiera vad man strävar till med trädslagsblandningen.
Valet styrs av vilken nytta man vill uppnå med trädslagsblandningen
Den nytta man strävar till att uppnå med blandskog och beståndets egenskaper bestämmer vilken sorts blandskog man siktar på. De viktigaste besluten görs i förnyelse- och plantskogsstadiet. man påverkar beståndets trädslagsförhållanden också vid gallringar.
Ur en ekonomisk synpunkt är det befogat att satsa på tall, gran och vårtbjörk som kan utvecklas till stockstammar av god kvalitet. När man betonar naturvärden väljer man trädslag som är viktiga för mångfalden såsom aspar och sälgar.
Blandskogar uppstår genom att dra nytta av naturplantor eller med blandad odling
Rulla för att se alla kolumner.
Skogsodling med ett trädslag och utnyttjande av naturplantor | • en högklassig markberedning leder till en lyckad förnyelse och främjar naturligt plantuppslag • man lämnar plats åt naturplantor antingen genom att ha ett glest förband eller genom att lämna mindre ytor oplanterade • man använder sig av naturlig förnyelse speciellt på områden där skogsodling är svår eller som annars lätt får ett uppslag av naturplantor |
Blandad odling och utnyttjande av naturplantor | • en högklassig markberedning leder till en lyckad förnyelse och främjar naturligt plantuppslag • man säkerställer beståndets trädslagsförhållanden och fördelningen av olika trädslag inom förnyelseytan • man planterar och/eller sår valda trädslag samtidigt. Blandad odling kan göras antingen jämnt över hela ytan eller enligt variationer i ståndortens egenskaper gruppvis |
Enbart naturlig förnyelse | • en högklassig markberedning främjar naturligt plantuppslag • trädslagen och plantantalet bestäms av de omgivnade trädbestånden och rikligheten hos deras fröskördar |
- genom att försäkra sig om att dessa trädslag finns i omgivande kantskogar och att de producerar frö
- genom att välja tidpunkt för påbörjande av anläggningsarbetena så att den sammanfaller med goda fröår
- med markberedning av hög kvalitet
Uppkomsten av önskade trädslag på naturlig väg försvagas av:
- gräsuppslag på förnyelseytan
- konkurrens från skott av glasbjörk, asp eller al
- dåliga fröår
- otillräcklig markberedning
- perioder av torka som hindrar att fröna gror
- groningen är svag på finfördelade jordarter
Specialförhållanden i norra Finland med tanke på blandskogsbruk
Blandskogsbruket begränsas i norra Finland av tillväxtförhållandena, som är för karga för till exempel ädla lövträd och av dålig tillgång till plantor av förädlat frö, speciellt vad gäller vårtbjörken. Alternativen för norra Finland är skötselkedjor för tall-gran samt tall-glasbjörk och gran-glasbjörk.
Grundande av blandbestånd av barrträd
Blandad odling av tall och gran, där endera trädslaget är huvudträdslag, är lämpligt på ståndorter där båda trädslagen trivs. Sådana ståndorter är framför allt fina och medelgrova friska moar. På en frisk mo med grov jordart eller på en frisk mo som är utsatt för torka kan granen bli efter tallen i tillväxten.
Blandad odling möjliggör att utnyttja ståndortens virkesproduktionsförmåga i sin helhet då man har det trädslag som trivs bäst på varje plats. Detta förutsätter emellertid bra kunskaper i att känna igen ståndortens egenskaper. Hjälp med att känna igen ståndorten hittar du här: Grunder i skogsvård(extern länk).
Rulla för att se alla kolumner.
Ståndort | Jordart | Rekommendation | Plantering av gran och tall | Plantering av gran, tallsådd |
---|---|---|---|---|
Frisk mo | Fin | Rekommenderas | I upphöjningar 50 % gran och 50 % tall, eller mera gran | |
Mellangrov | Rekommenderas | I upphöjningar 50 % gran och 50 % tall, eller mera gran. | ||
Grov | Rekommenderas med reservationer | I upphöjningar eller på blottlagd yta högst 30 % gran, resten tall. | I upphöjningar eller blottlagd mineraljord högst 30 % gran, resten tall. | |
Blåbärstmo I | Rekommenderas | I upphöjningar tall eller gran minst 25 %. | I upphöjningar tall eller gran minst 25 %. | |
Blåbärstmo II | Rekommenderas | I upphöjningar tall eller gran minst 25 %, gödsling skall utföras. | I upphöjningar tall eller gran minst 25 %, gödsling skall utföras. | |
Lingontmo I | Rekommenderas med reservationer | I upphöjningar tall eller gran minst 25 %. | I upphöjningar eller på blottlagd yta tall eller gran minst 25 %. | |
Lingontmo II | Rekommenderas med reservationer | I upphöjningar tall eller gran minst 25 %, gödsling skall utföras. | I upphöjningar eller på blottlagd yta tall eller gran minst 25 %. |
Vid markberedning är målet en fullsluten plantskog
Vid markberedning för blandad odling skapar man minst det antal odlingspunkter som förbandet kräver. Blottläggande av markytan ökar uppkomsten av kompletterande frösådda naturplantor.
Planteringstäthet vid blandad odling av tall-gran eller gran-tall
Rekommenderad planteringstäthet är sammanlagt 1600–2000 plantor per hektar. Ett mycket glest förband, till exempel 1000–1400 st/ha, är förknippat med risker. Om plantskogen drabbas av skador och ingen naturlig komplettering uppkommer blir plantskogens täthet under gränserna som bestäms i skogslagen.
Preciseringar
- Förhållandet mellan trädslagen kan man ändra på enligt ståndorten, varvid man använder förhållandevis mera av det trädslag som lämpar sig bättre för ståndorten. Exempelvis kan blandad odling på frisk mo göras i förhållandet 50/50.
- När tallens andel ökar är det befogat att tillämpa de övre gränserna i rekommendationen eftersom tallens kvalitet lider av glest förband.
- På torrare ståndorter lönar det sig att minska granens andel klart i förhållande till tallens.
Det finns tillsvidare knappt om forskning angående de bästa trädslagförhållandena vid plantering.
Utförande av plantering vid blandad odling av tall-gran eller gran-tall
Blandad odling sker samtidigt för båda trädslagen. Rotklumparna skall vara av samma storlek för att kunna plantera plantorna på samma djup med samma planteringsrör. Det är bra att göra en snabb översiktsgranskning av objektet för att i terrängen identifiera platser som är tydligt torrare.
Alternativ för utförande av planteringsarbetet
Alternativ 1: dela plantorna i plantkorgen i önskat förhållande. Plantorna planteras i den ordning planteraren tar dem i handen.
Atlernativ 2: plantera de olika trädslagen i grupper om några ar, varvid en trädslagsmosaik uppstår på figuren.
Blandad odling med tallsådd och granplantering
Det finns inte forskning om blandad odling, där man planterar gran och sår tall på samma ståndort. De rekommendationer som presenteras här baserar sig på uppskattningar av experter och praktisk erfarenhet av metoden på grova mineraljordar och torvmoar.
Då man kombinerar plantering och sådd strävar man till att göra båda samtidigt. Metoden är lämplig för grövre friska moar.
Utförande av plantering och sådd:
• Man planterar först 900–1200 granplantor per hektar på högar.
• Man reserverar cirka 150 gram tallfrö per hektar.
• Man sår fröna för hand i kvarblivna odlingspunkter i markberedningsfläcken eller bredvid högen om markberedningen gjorts i form av fläckupptagning med högläggning. Frön som såtts direkt på en stor hög gror inte bra. Högar vid invershögläggning är inte lika höga, varvid man kan så på högarna.
Utnyttjande av naturlig förnyelse i tall-granblandskog
Man kan dra nytta av naturlig förnyelse speciellt då jordmånen på figuren växlar mellan grövre och finkornigare och det finns tallar som är lämpliga som fröträd i närheten. Härvid kan man göra mikrofigurer, d.v.s. plantera gran på de finkornigare delarna och vänta på att tall uppkommer naturligt på de grovkornigare delarna.
Anläggning av ett blandbestånd av gran och björk
Då man grundar ett blandbestånd av gran och björk skall man beakta granens, vårtbjörkens och glasbjörkens olika tillväxtrytm och utveckling.
Att grunda ett gran-vårtbjörkbestånd med ett kronskikt
Virkesproduktion med gran och vårtbjörk i samma kronskikt lämpar sig för lundartad och frisk mo, där jordmånen är medelgrov eller grov. Vårtbjörk förekommer sparsamt i norra Finland och den uppnår sällan stockdimensioner.
Vid förnyelsen planterar man gran och strävar till att få in vårtbjörk naturligt. En förutsättning för detta är att det finns vårtbjörk som producerar frö i närheten av figuren som skall förnyas.
Förutsättningarna att utvecklas till ett gran-vårtbjörkblandbestånd är som bäst om man planterar en förädlad granplanta genast efter markberedning. Gran får då ett tillräckligt försprång i förhållande till frösådd vårtbjörk.
Den tidiga utvecklingen hos vårtbjörk med förädlat ursprung är klart snabbare än hos granen. Därför leder blandad odling av gran och vårtbjörk till ett tvåskiktat bestånd.
Med markberedningen strävar man till ett fullslutet plantbestånd
För att grunda ett blandbestånd gör man vid markberedningen minst det antal odlingspunkter som odlingstätheten kräver. Blottläggandet av markytan ökar uppkomsten av kompletterande naturplantor.
Planteringstäthet hos gran då målet är en gran-björkblandskog
Som förband för granen använder man de lägsta rekommenderade planteringstätheterna, d.v.s. 1500–1800 st/ha. Med en glesare planteringstäthet för gran garanterar man tillräckligt växtutrymme för lövträden redan i förnyelseskedet. Om man grundar ett tätare granplantbestånd kan man bli tvungen att avlägsna planterade granar i röjningsskedet för att ge tillräckligt växtutrymme åt lövträden. Att plantera mycket glest, till exempel 1000 st/ha, är förknippat med risker. Om plantskogen drabbas av skador och naturlig komplettering inte uppkommer, kommer plantskogens täthet att vara under den gräns som bestäms i skogslagen.
Vid planteringen kan man lämna var fjärde odlingspunkt oplanterad. Ett alternativ är att dra nytta av naturlig variation inom figuren och lämna de bästa odlingspunkterna åt vårtbjörken.
Grundande av tall-gran-björkblandskog
Då man efterstävar en blandskog med tre trädslag planteras gran och tall och man väntar sig att björken uppkommer naturligt. Lämpliga objekt är bördiga friska moar. Plantorna kan planteras på följande sätt: gran 1000 st/ha och tall 500 st/ha. Det finns för tillfället bara lite erfarenhet gällande den lämpligaste planteringstätheten.
Grundande av gran-glasbjörkblandskog
En gran-glasbjörkblandskog kan vara en alternativ skötselkedja på torvmarker och i norra Finland, där vårtbjörken inte producerar stock av hög kvalitet. Anläggningsåtgärderna är desamma som då man grundar en gran-vårtbjörkblandskog.
Grundande av tall-glasbjörkblandskog
Att grunda en tall-glasbjörkblandskog kan vara ett alternativ på torvmarker, där glasbjörk fönyas bra på naturlig väg. Härvid planterar man tall, 1800–2000 plantor per hektar.
Slyröjning i talldominerad plantskog
Den bästa tidpunkten för slyröjning i ett talldominerat plantbestånd är cirka 4–6 år efter anläggande, då höjden är ca 0,5–1,5 meter. Om uppkomsten av sly är lindrig kan man skjuta upp slyröjningen till en höjd av två meter.
Målsatt täthet
En talldominerad plantskog hålls till en början relativt tät för att begränsa tjocklekstillväxten hos kvistarna. Vid slyröjningen avlägsnar man konkurrerande lövträd och tallar av dålig kvalitet.
Målet är att det efter slyröjning finns tallar och lövträd sammanlagt 2 000–4 000 plantor per hektar. Man kan också ha gran som blandträdslag. Det rekommenderas att avlägsna aspsly helt och hållet från plantskogen för att bekämpa knäckesjukan.
Behandling av såddruggar och grupper av plantor
Plantgrupper eller såddruggar av tall kan gallras i samband med slyröjningen. Plantorna blir lätt krokiga i växten om inte såddruggen gallras i tid. Avståndet mellan de kvarlämnade plantorna bör vara åtminstone en halv meter.
Slyröjning i en talldominerad plantskog då målet är blandskog
Då man strävar efter trädslagsblandning är det befogat att lämna frösådda lövträd redan vid slyröjningen.
Tallar av förädlat ursprung växer så snabbt att naturligt uppkomna lövträd inte nödvändigtvis utvecklas i samma takt om allt löv avlägsnas vid slyröjningen.
• Avlägsna i ett planterat bestånd konkurrerande träd inom en radie på en meter från huvudplantorna. Avlägsna inte alla lövträd.
• Lämna inte förväxande lövträd i omedelbar närhet av tallarna. Då lövträden växer piskar de tallarnas toppar, vilket leder till kvalitets- och tillväxtförluster.
• Spara frösådd björk, som är högst lika hög som tallarna.
• Sträva till att avlägsna lövträd, som uppkommit som stubb- och rotskott.
Att observera på torvmarker
Det uppstår lätt sly av glasbjörk på torvmarker. Särskilt på blåbärs- och lingontorvmoar måste man bereda sig på att slyröjningen kan behöva upprepas upp till två gånger, vilket ökar kostnaderna för skogsvården.
Beaktande av hjortdjursskador vid slyröjning i talldominerat plantbestånd
I unga talldominerade plantbestånd kan slyröjningen minska risken för älgskador, eftersom den främjar tillväxten hos tallarna och hindrar lövträden från att bli förväxande. På riskområden för skador lönar det sig också att lämna plantskogen tillräckligt tät, över 4000 stammar per hektar under hela riskskedet.
På riskområden kan man ta hjälp av avskräckningsmedel. Man har inte forskat i skador som orsakas av mindre hjortdjur eller bekämpning av dem, så rekommendationer för att ta dessa i beaktande finns inte.
Slyröjning i grandominerad plantskog
Den bästa tidpunkten för slyröjning i en grandominerad platskog är 4-7 år från skogsodling, då plantskogens höjd är cirka 1 meter.
Vid slyröjningen avlägsnas frösådda lövträd i närheten av granarna och lövträd som annars hindrar granarnas tillväxt. Sly från stubb- och rotskott är befogat att avlägsna helt och hållet.
I grandominerade plnatskogar som uppkommit naturligt gör man efter eventuellt avlägsnande av överståndare en slyröjning, där man avlägsnar och skadade granplantor och skapar tillväxtutrymme för de plantor som lämnas kvar att växa.
Slyröjning av grandominerad plantskog då målet är blandskog
Då man eftersträvar trädslagsblandning är det befogat att lämna frösådda lövträd redan vid slyröjningen. Det är skäl att göra slyröjningen i tid, i allmänhet redan under den fjärde växtsäsongen.
Gran med förädlat ursprung har en så snabb tillväxt att naturligt uppkomna lövträd inte nödvändigtvis utvecklas i samma takt som granen om de avlägsnas i sin helhet vid slyröjningen.
• Lämna kvar de bästa planterade och naturligt uppkomna träden att växa.
• Avlägsna konkurrerande träd kring de stammar som lämnas kvar med minst en meters radie. Ta inte bort alla lövträd.
• Lämna inte förväxande lövträd i omedelbar närhet av barrträd. Då lövträden växer upp piskar de barrträdens toppar, vilket leder till kvalitets- och produktionsförluster.
• Lämna i första hand frösådd gran, som är högst lika hög som granen
• Sträva till att avlägnsna lövträd som uppkommit som stubb- och rotskott
Att observera på torvmarker
Det uppstår lätt sly av glasbjörk på torvmarker. Särskilt på blåbärs- och lingontorvmoar måste man bereda sig på att slyröjningen kan behöva upprepas upp till två gånger, vilket ökar kostnaderna för skogsvården.
Beaktande av hjortdjursskador vid slyröjning av grandominerad plantskog
Mindre hjortdjur kan orsaka skador framför allt i yngre plantskogar. I grandominerade plantskogar hindrar älgarna blandskogsbruk, men samtidigt kan de minska på röjningsbehovet.
På områden med lindrig skaderisk kan man i granplantskogar göra en brunnsröjning och i mellanområden lämna lämplig föda för hjortdjur, såsom rönn eller asp. Det är dock skäl att ta i beaktande att ett övertätt plantbestånd av det här slaget leder till sämre kvalitet hos lövträden, speciellt vad gäller vårtbjörken.
Slyröjning i björkdominerad plantskog
I planterade vårtbjörksbestånd är slyröjning i allmänhet inte nödvändig på grund av trädens snabba tillväxt. Inte heller i glasbjörksbestånd får man kännbar nytta av slyröjning.
Om man bedömer att slyröjning är nödvändig, tar man bort bara träd som direkt inverkar skadligt på beståndet. En onödig slyröjning kan också öka viltskador hos de planterade plantorna.
Röjning i talldominerade skogar
Röjning skapar växtutrymme för de träd som lämnas kvar att växa. Talldominerad plantskog hålls i de flesta fall rätt tät för att kvistarna inte ska bli så grova. En alltför tät plantskog innebär å andra sidan tillväxtförluster och ökar risken för skador.
Rätt tidpunkt för röjningen
I tallplantskog rekommenderas röjning då plantskogen uppnått en övre höjd på 5–7 meter. Plantskogen gallras så att man uppnår önskade trädslagsförhållanden. I en tät plantskog hinner de flesta kvistar på den nedersta stocken dö före första gallring. Dessa kvistar faller av efter första gallring och det bildas kvistfritt virke. Det rekommenderas att röjning görs då temperaturen är under 5 °C för att förhindra spridning av rotröta.
Rulla för att se alla kolumner.
Typ av plantskog | Övre höjd (m) | Målsatt täthet (st/ha) |
---|---|---|
Talldominerad plantskog | 5 – 7 | 2 000 – 2 200 |
Tall under 75 procent | 4 – 5 | 1 800 – 2 200 |
Plantmängderna innehåller också gran och lövträd på figuren.
I norra Finland är den rekommenderade övre höjden vid röjning av tallplantskogar 3–5 meter. En tidigare gallring leder till en snabbare diametertillväxt, men också till grövre kvistar.
Tidpunkt för röjning i sådda naturligt förnyade plantskogar
I täta och jämna plantskogar som uppstått på naturlig väg eller genom sådd och där det finns minst 6 000 plantor per hektar, görs röjningen då tallarna är 3-4 meter höga. Då är de redan så höga att risken för allvarligare älgskador är liten. Om röjningen skjuts upp längre än så, blir kronorna små och risken för snöskador ökar. För tall strävar man till att den levande kronan ska utgöra minst 40 % av trädets höjd och för gran till 60 % En tallplantskog som uppkommit på naturlig väg eller genom sådd röjs i regel så att det återstår 3 000 stammar per hektar.
I tallplantskogar på karg mark kan det ofta räcka med en röjning som omfattar både slyröjningen och den egentliga röjningen.
Specialsynpunkter på torvmarker
På torvmarker är kvaliteten i allmänhet sämre hos naturligt uppkomna plantor och man kan inte nämnvärt höja kvaliteten genom ett tätt förband[Lähdeviite7]. Tätheten efter röjning kan vara något lägre än på mineraljordar. Man kan då skjuta fram första gallringen, vilket förbättar lönsamheten hos drivningen.
Komplettera med vårtbjörk
I tallplantskogar på frisk mo rekommenderas att man per hektar lämnar ungefär 200 vårtbjörkar som uppkommit ur frö. Björkar som kan komma åt att piska tallarna med sina kronor bör ändå avlägsnas. Också på de kargaste ståndorterna är det bra att lämna lövträd som komplettering i plantskogar, men andelen ska då inte överstiga 10 % av stamantalet. Förväxande björkar som stör plantskogens utvecklingen ska inte användas som kompletterande stammar. I tallplantskogar rekommenderas att man inte lämnar levande aspar med tanke på risken för knäckesjuka.
Röjning i talldominerad plantskog då man strävar till blandskog
Röjning i tallblandskog görs vid en övre höjd på 4–5 meter. Man lämnar kvar stammar som man vill producera virke av. Plantskogen röjs till en täthet på 1800–2200 plantor per hektar. Om tallens andel är över 60 % rekommenderas den övre gränsen. Det rekommenderade plantantalet innehåller också de lövträd som förekommer. Vid röjning avlägsnar man konkurrerande träd kring de valda stammarna.
Röjning i grandominerade skogar
Röjning skapar växtutrymme för de träd som lämnas kvar att växa. I grandominerade plantskogar utförs röjningen relativt tidigt. Ju större de stammar är som ska tas bort, desto arbetsdrygare är röjningsarbetet, och kostnaderna ökar snabbt.
Rätt tidpunkt för röjningen
Röjning utförs då övre höjden på plantskogen är 3-4 meter. I norra Finland utförs röjningen redan vid 2-3 meters höjd. I allmänhet sluter sig en granplantskog väl efter en röjning och beskuggningen hindrar uppväxande sly att ta över. Grandominerade plantskogar röjs till en täthet på 1 800-2 000 plantor per hektar.
På bördiga ståndorter kan det bli nödvändigt med två röjningsomgångar också i de fall där slyröjningen är utförd. Strävan är ändå att genom effektiv skötsel minimera antalet ingrepp. Om slyröjningen har utförts t.ex. genom maskinell slyuppryckning har man märkt att slyuppslaget minskat så mycket att någon egentlig röjning inte har behövt utföras.
Rulla för att se alla kolumner.
Typ av plantskog | Övre höjd (m) | Målsatt täthet (st/ha) |
---|---|---|
Grandominerad plantskog | 3 – 4 | 1 800 – 2 000 |
Gran under 75 % | 4 – 5 | 1 600 – 2 200 |
Plantmängden innehåller också tallar och lövträd.
På bördiga platser kan man vara tvungen att röja upp till två gånger, även om slyröjning har gjorts. Målet är ändå att hålla antalet skötselomgångar så lågt som möjligt genom effektiv skogsvård. Man har observerat att maskinell slyröjning minskar stubb- och rotskott så mykcet att man ofta inte behöver röjning.
Lämna också vårtbjörk
Man kan bra lämna vårtbjörkar av god kvalitet och som uppkommit som frö som utfyllnad i plantskogen, om de inte är högre än granarna. Inblandningen av vårtbjörk i granplantskog får enligt rekommendationerna vara högst 20 % . Ett sådant björkinslag sänker ännu inte tillväxten i beståndet, men tillför biologisk mångfald och ger omväxling i landskapet. Vårtbjörk kan drivas upp till fanérstock av hög kvalitet i ett granbestånd, eftersom skador förorsakade av björkbastflugan sällan är allvarliga i blandskog.
Om den vårtbjörk som förekommer utgör överståndare, kan beståndet drivas upp i två skikt. Särskilt i glesa granplantskogar kan de bästa stammarna av vårtbjörk drivas upp till stock av hög kvalitet. Överståndarna gallras så att granunderväxten bibehåller sin livskraft.
Röjning med sikte på blandskog i grandominerad plantskog
I en gran-tallblandskog varierar andelen gran mellan 50 och 75 procent av det totala trädbeståndet. Röjning utförs vid 4-5 meters höjd. Beståndet gallras till en täthet på 1800 - 2200 stammar per hektar. I ett granbestånd rekommenderas den nedre gränsen för den eftersträvade tätheten. Antalet plantor inkluderar även lövträd i beståndet.
I en äkta blandskog av gran och vårtbjörk är andelen vårtbjörk i beståndet minst 25 %. Gallringen av beståndet ska utföras vid en dominerande höjd av cirka 3 till 4 meter. Gallringen utförs med en täthet på 1600 - 1800 stammar per hektar. I ett granbestånd rekommenderas en högre gallringstäthet. Antalet plantor inkluderar även andra trädslag som finns i beståndet.
Röjning i björkdominerade skogar
I plantskogsstadiet hålls björkbeståndet relativt tätt. Om plantskogen tillåts bli alltför tät innan första gallringen, finns det ändå en risk att tillväxten minskar och snöskadorna ökar.
Odlade björkbestånd
Odlade vårtbjörkar växer ofta snabbt och i samma takt så att de hålls jämnhöga. Rekommenderad täthet efter röjningen är 1 600 stammar per hektar och röjningen utförs när plantskogen är 4-5 meter hög. För björk strävar man till att den levande kronan ska utgöra minst 50 % av trädets höjd.
När det är tid för första gallringen så har kvistarna på rotstocken dött och en del av dem har redan fallit av. Första gallringen har som målsättning att ge gott om växtutrymme, vilket gynnar en snabb diametertillväxt.
Glasbjörk
Det tar betydligt längre för glasbjörk att uppnå stockdimension än för vårtbjörk, och glasbjörken reagerar inte lika positivt på mera växtutrymme som vårtbjörken. Därför rekommenderas ett tätare plantförband för glasbjörk än för vårtbjörk, 2 000-2 500 plantor per hektar.
På torvmark kommer det ofta in granunderväxt i glasbjörksbestånd redan då björkarna är i plantskogsstadiet. På sådana ståndorter som lämpar sig för gran är det skäl att gallra glasbjörken hårt eller avlägsna den helt och håller när risken för frostskador på granplantorna har upphört.
Röjning som siktar på blandskog i björkdominerad plantskog
I en blandskog av vårtbjörk och gran varierar andelen vårtbjörk mellan 50 och 70 procent av trädbeståndet. Gallringen av beståndet utförs vid cirka 3 till 4 meters höjd. Gallringen utförs med en täthet på 1600 - 1800 stammar per hektar. I ett granbestånd rekommenderas den övre gränsen för tätheten. Antalet plantor inkluderar även andra trädslag som finns i beståndet.
Första gallring i skötta, grandominerade bestånd
I grandominerade skogar ska den levande kronan utgöra minst 60 procent av trädens höjd hos de träd som lämnas kvar. Både yngre och äldre grandominerade bestånd är rätt flexibla när det gäller gallringsstyrkan. I grandominerade bestånd utförs i regel två gallringar under omloppstiden.
Utförande av första gallring
I grandominerade skogar i södra Finland rekommenderas första gallring när övre höjden är 13–16 meter och då lämnar man kvar 900–1 100 stammar per hektar. Då har man vid andra gallringen tillräckligt med träd som ger två stockar. Vid andra gallringen rekommenderas höggallring.
Den bästa tiden att gallra granbestånd är vintertid då marken är frusen. Också torra perioder på sommaren fungerar bra. Jämfört med tall är gran känsligare för skador och den infekteras lättare av svampsjukdomar. För att undvika drivningsskador ska man gallra granbestånd så få gånger som möjligt.
En gallring kan vara tillräcklig i granbestånd
I grandominerade skogar som före första gallringen är glesare än normalt, 1 200–1 400 stammar per hektar, kan det vara ekonomiskt motiverat att utföra endast en gallring under omloppstiden. Ett skötselprogram med endast en gallring lämpar sig speciellt i bestånd på bördig mark när man vill minimera risken för rötangrepp via drivningsskador. Första gallringen flyttas då fram tills övre höjden är 16–17 meter och görs som en låggallring. Beståndstätheten ska efter gallringen vara 700–800 stammar per hektar.
Metoden med en gallring är att föredra när risken för angrepp av rotröta är uppenbar. Den snabba diametertillväxten, den korta omloppstiden och den låga andelen kärnved i träden minskar risken för angrepp.
I diagrammet jämförs virkesproduktionen i en planterad granskog på lundartad mo i södra Finland, Hattula (1 235 d.d.), som sköts med antingen en eller två gallringar.
Plantskogen har lämnats rätt gles. Efter röjningen finns det 1 200 granar per hektar och som blandträd 100 vårtbjörkar per hektar. När granbeståndet i exemplet är 32 år ska det fattas beslut om huruvida beståndet ska skötas enligt ett skötselprogram för en eller två gallringar. Med programmet för två gallringar gallras beståndet när det är 32 år och 45 år och slutavverkas när det är 60 år. Med programmet för en gallring gallras beståndet när det är 35 år och slutavverkas när det är 55 år.
Programmet med två gallringar ger mycket stock, gör det möjligt att använda höggallring vid den andra gallringen och ger större virkesförsäljningsintäkter. Det är också mindre risker förknippade med beståndstätheten och avverkningstidpunkten.
Programmet med en gallring och med kortare omloppstid är ett bra alternativ i synnerhet om det är stor risk för rotröta i området. Virkesproduktionen är hög och nettonuvärdet är också rätt högt. Ett sådant här skötselprogram kan vara ett alternativ om det med tanke på skogsägarens totala ekonomi är befogat att tidigarelägga slutavverkningen i stället för att utföra en andra gallring.
När beståndet är 32 år är nettonuvärdet med 4 % kalkylränta 10 203 euro för programmet med två gallringar och 9 830 euro för programmet med en gallring. Vid beräkning av nettonuvärdet har kassaflödet i de följande omloppstiderna beaktats genom att markvärdet har lagts till intäkterna från slutavverkningen.
Första gallring då man strävar till blandskog i ett grandominerat bestånd
Vid första gallring i ett grandominerat bestånd kan man sträva till att bevara trädslagsblandningen, varvid man också lämnar andra trädslag att växa. Första gallring garanterar tillräckligt växtutrymme för alla träd som lämnas kvar att växa. Gran tål beskuggning bra, vilket leder till att tidpunkten för första gallring bestäms enligt de trädslag som kräver mera ljus (tall eller vårtbjörk). Första gallring görs då vid en övre höjd av 13 meter. I gran-tallblandskogar lämnas 900–1000 stammar per hektar. I gran-vårtbjörkblandskogar lämnas 700–900 stammar per hektar.
Första gallring i skötta, talldominerade bestånd
I talldominerade skogar ska man utföra första gallringen medan den levande kronan utgör minst 40 procent av trädens höjd. En försummad första gallring är mera ödesdiger för tall än för gran, eftersom tillväxten återhämtar sig långsamt hos träd där kronorna körts för högt upp. Vid första gallring är det ännu möjligt att inverka på trädslagsfördelningen. Vid första gallring kan man sikta på att bevara trädslagsblandningen. Man lämnar då också andra träd att växa vid första gallring, såsom gran och vårtbjörk.
Två gallringsmetoder
Man bör undvika att gallra tallbestånd hårdare än vad skogsvårdsrekommendationerna anger. När ett tallbestånd blir för glest leder det till tillväxtförluster som senare innebär lägre virkesförsäljningsintäkter.
Man kan utföra första gallringen i tallbestånd på två sätt. Det är bäst att göra valet utgående från beståndets täthet eller kvistighet.
Första gallring som låggallring
Låggallring ger en snabb diametertillväxt och ett större avverkningsuttag. I tallbestånd utförs första gallringen som låggallring både i tallbestånd av hög kvalitet och i bestånd med grova kvistar.
I södra Finland utförs första gallringar i regel när övre höjden är 13–15 meter och beståndet gallras till en täthet om 900–1 000 träd per hektar.
Första gallringen som kvalitetsgallring
Kvalitetsgallring har som syfte att ge stockträd av hög kvalitet. I kvistiga tallbestånd eller i bestånd som varit övertäta sedan plantskogsstadiet utförs första gallringen som en kvalitetsgallring, i södra Finland till exempel när övre höjden är 10–12 meter. Beståndet gallras till en täthet om 1 100–1 300 träd per hektar.
Det lönar sig att satsa på en kvalitetsgallring också i tallbestånd där en del av de härskande träden är grovkvistiga. Vid gallringen tar man då bort grovkvistiga härskande träd för att ge utrymme åt medhärskande träd av hög kvalitet och med livskraftig trädkrona. Det här alternativet lämpar sig inte i tallbestånd av mycket dålig kvalitet och bestånd som är mycket kvistiga. I tallbestånd som genomgående är av hög kvalitet behövs ingen kvalitetsgallring.
Tallbestånd av dålig kvalitet på bördig mark
I tallbestånd på lundartade moar, där trädens tekniska kvalitet är relativt dålig, lönar det sig att gynna gran och vårtbjörk vid gallringen. Granarna får vara kortare än tallarna, men höjden ska ändå vara minst två tredjedelar av tallarnas höjd. Höjdskillnaderna utjämnas med åren.
Första gallring som stävar till blandskog i talldominerade bestånd
Då man vid första gallring strävar till blandskog skall man ta i beaktande de olika trädslagens tillväxtkrav. I tall-granblandskog är det befogat att gallra vid en övre höjd på cirka 13–15 meter, eftersom tallen lider mera än granen av beskugging. Också i tall-glasbjörkblandskogar, som är vanliga på torvmarker, är det befogat att gallra vid en tidpunkt som bestäms av tallens behov. Om skogen är tätvuxen görs första gallring tidigare. Man lämnar 900–1000 stammar per hektar vid första gallring.
Första gallring i skötta, vårtbjörksdominerade bestånd
I vårtbjörksbestånd är ett program med två kraftiga gallringar lönsammast. För björk strävar man till att den levande kronan ska utgöra minst 50 % av trädets höjd.
Första gallringen måste göras i tid
Om ett björkbestånd tillåts bli alltför tätt före första gallringen stannar diametertillväxten upp och risken för snöskador ökar. När det är tid för första gallringen så har kvistarna på rotstocken dött och en del av dem har redan fallit av.
Utförande av första gallring
I vårtbjörksbestånd ska man utföra första gallringen när övre höjden är 13–15 meter och lämna kvar 700–800 träd per hektar. I blandbestånd av vårtbjörk och gran, där granens andel är hög, rekommenderas den nedre gränsen i rekommendationen. Om en björkskog vuxit tätare än vad som rekommenderats i plantskogsskedet skall gallringen göras tidigare även om gallringsuttaget blir mindre. I odlade eller annars jämnhöga vårtbjörksbestånd är val av rätt tidpunkt för första gallring viktig, eftersom diametertillväxten avtar redan efter några år som en följd av eftersatt gallring.
Första gallring i skötta, glasbjörksdominerade bestånd
I glasbjörksbestånd som uppkommit naturligt är det ståndortens bördighet som avgör vilket program som ekonomiskt sett är mest lönande. Ofta kan en första gallring vara allt som behövs.
Utförande av första gallring
Efter en svagare röjning räcker det vanligen med en gallring när övre höjden är 13–15 meter och då är målet inställt på att producera massaved och energived i stället för stock. Då lämnas 900–1 000 livskraftiga träd per hektar kvar som skärmträd. I täta glasbjörksbestånd på torvmarker är det ekonomiskt mest lönande att producera energived, eller jämsides också massaved med 40–50 års omloppstid utan röjning och gallring.
Det behövs två gallringar när det som blandträd finns barrträd av hög kvalitet eller när man vill att glasbjörken också ska producera stock. Då ska ståndorten i södra och mellersta Finland vara minst frisk mo eller motsvarande torvmark. Virkesproduktionen i ett glasbjörksbestånd är ändå mindre än i tall-, gran- och vårtbjörksbestånd.
Senare gallring i grandominerade bestånd
Det mest lönsamma skötselprogrammet för grandominerade skogar omfattar två gallringsavverkningar före förnyelseavverkningen. Om man vill förlänga omloppstiden kan ännu en tredje gallring i form av höggallring vara ekonomiskt motiverad. I granskog ökar höggallring i någon mån både tillväxten och utfallet jämfört med låggallring. Då man upprätthåller trädskagsblandingen skall man se till att också tallen och lövträden får tillräckligt med ljus. För blandskogar kan man tillämpa egna gallringsmallar, som beaktar de olika trädslagens tillväxtkrav.
Var medveten om riskerna
Gallring av förnyelsemogna granbestånd ska göras först efter noggrant övervägande eftersom avverkningen ökar risken för stormskador och angrepp av rotticka. Trädens förmåga att reagera på det ökade växtutrymmet blir sämre ju äldre beståndet är. På grund av riskfaktorerna är det inte ekonomiskt befogat att gallra förnyelsemogna granbestånd, åtminstone inte på riskområden.
Om avsikten är att förnya skogen genom skärmställning kan den sista gallringen göras i form av en ljushuggning vilket skapar bättre förutsättningar för naturlig plantsättning.
Senare gallring i talldominerade bestånd
I talldominerade skogar bestämmer trädbeståndets kvalitet vilken utgångspunkten är för gallring. Om kvaliteten är dålig lönar det sig att gallra två gånger före förnyelseavverkningen. Om kvaliteten är god är ofta en tredje gallring nödvändig för att de värdefullaste stockstammarna ska hinna växa till sig.
Höggallring en möjlighet
I skötta tallbestånd kan den andra och tredje gallringen utföras som höggallring, vilket leder till ett något bättre ekonomiskt resultat än låggallring. Som ett resultat av höggallringen förlängs omloppstiden med 5-20 år om förnyelseavverkningen görs på basis av diametern. Höggallring kräver ett noggrant utförande för att beståndets grundyta inte ska sjunka under den gräns som anges i gallringsmallarna.
Då man upprätthåller trädslagsblandningen tar man också andra trädslag och deras tillväxtförutsättnngar i beaktande vid gallring. Man kan tillämpa egna gallringsmallar på blandskogar, där de olika trädslagens tillväxtkrav beaktas.
Gallringsmallar för blandskog (tillsvidare bara på finska): Hoidettujen kasvatusmetsien harvennusmallihaku - Mänty-lehtisekapuusto.(extern länk)
Man kan glesa ut en förnyelsemogen tallskog genom ljushuggning om man vill förbättra förutsättningarna för naturlig förnyelse. Då får de härskande träden yvigare kronor och de börjar producera mera frö. Det kan vara befogat att gallra ett förnyelsemoget tallbestånd också om målet är att producera rotblock av extra hög kvalitet eller att förlänga omloppstiden.
Senare gallring i björkdominerade bestånd
I vårtbjörksbestånd är målet efter en kraftig första gallring att få en snabb diametertillväxt. Målet med skötseln är att producera stock av hög kvalitet.
Utförande av gallringen
Vid andra gallringen strävar man till att redan avverka litet fanérstock om kvaliteten i beståndet och det ekonomiska resultatet därigenom blir bättre. Vid gallringen lämnas omkring 400 stammar per hektar.
Bästa björken från blandbestånd
För att få björkstock av god kvalitet lönar det sig att producera virke av björk som blandträd med gran, och i samma kronskikt. I blandbestånd med gran och björk blir björkarna inte lika kvistiga som i ett rent björkbestånd. Också med tanke på björkens tekniska kvalitet är ett blandbestånd ett bättre alternativ eftersom defekter orsakade av björkbastfluga och älg vanligen är färre i ett blandbestånd av gran och björk jämfört med rena björkbestånd. I rotblock som används till fanertillverkning får det inte finnas färgfel som orsakats av björkbastflugan i den del av rotblocket som ska bli fanér.
Skötsel av ett tvåskiktat blandbestånd
Huvudprincipen för skötsel av ett tvåskiktat blandbestånd av vårtbjörk och gran är att överbeståndet av björk glesas ut efterhand och bildar ett skikt av virkesproducerande överståndare. På torvmarker där glasbjörk bildar överbeståndet kan man göra på samma sätt.
Virkesproduktion i ett tvåskiktat vårtbjörk-granblandbestånd
Principen vid behandling av ett tvåskiktat blandbestånd av vårtbjörk och gran är gallring av det härskande överbståndet av björk så att det fortsätter att växa som överståndare över underbeståndet av gran. Blandskogar av glasbjörk och gran på torvmarker kan behandlas på samma sätt.
Ett tvåskiktat blandbestånd av vårtbjörk och gran uppkommer vanligtvis i en situation där naturligt uppkomna björkar har fått möjlighet att växa förbi planterad eller naturligt uppkommen gran tack vare sin snabba utveckling till en början. Det är också möjligt att man har strävat till ett tvåskiktat bestånd till exempel genom att vid röjningen lämna förväxande vårtbjörkar eller genom att plantera både gran och vårtbjörk på fönyelseytan. Det uppkommer också ofta granunderväxt under ett odlat björkbestånd på bördiga marker, vilket senare leder till ett tvåskiktat bestånd.
Beståndet kan vid första gallring gallras så att man lämnar 200–300 av de bästa vårtbjörkarna och 800–1000 granar per hektar. Resten av björkarna kan avverkas vid följande gallring av granbeståndet vid en ålder av 35–45 år. De bästa björkarna kan lämnas ända till förnyelseavverkningen av granen som glesa överståndare för att växa upp till stockstammar av hög kvalitet.
Gallring av björköverståndare över gran
Virkesproduktion i ett tvåskiktat blandbestånd av gran och björk förutsätter att gallringarna görs i tid. Granarnas kronor piskas sönder om de når upp till björkarnas kronor. Gallringen av björk måste göras noggrannt så att granunderväxten bevaras. En för kraftig gallring av björken leder till bredare kronor, vilket innebär mera skador på granen i följande avverkning.
Vårtbjörk är en värre konkurrent till granen jämfört med glasbjörk. Vårtbjörkens kronor är i allmänhet också kraftigare än glasbjörkens. Av dessa orsaker är det lättare att ha glasbjörk som överbestånd. Å andra sidan kan man hålla kvar vårtbjörken längre som överbestånd över granarna och samtidigt producerar de värdefull stock. Med tanke på naturhänsyn och landskapsvård är det befogat att lämna kvar en del av björköverståndarna som naturvårdsträd.
Skötsel av tvåskiktad tall-granblandskog
I ett talldominerat bestånd kan det uppkomma granunderväxt naturligt. På ståndorter som lämpar sig för gran kan det vara ekonomiskt motiverat att utnyttja underväxten. En bra utveckling hos granunderväxtgen förutsätter dock en kraftigare gallring än normalt av tallen, vilket minskar virkesutfallet. Genom att utnyttja granunderväxten kan man undvika kostnader för förnyelse.
Att överväga när det gäller granunderväxt
Beslut om att lämna granunderväxt måste i allmänhet göras då tallen uppnått förstagallringsstadiet. Granunderväxten försvårar gallringen och leder till sämre drivingskvalitet, men å andra sidan kan man genom att lämna underväxten möjliggöra en fortsatt virkesproduktion som stöder sig på denna. Med tanke på förnyelsen är den lämpligaste tidpunkten då en granunderväxt uppstår en eventuell ljushuggning. Det är svårt att i förstagallringsskedet utnyttja befintlig granunderväxt med tanke på vård av tvåskiktat bestånd eller kommande förnyelse av drivingstekniska orsaker.
Granunderväxten skall vara frisk, jämn och sådan att man kan förvänta sig att den återhämtar sig efter avverkningen. Den skall uppfylla kraven i skogslagen. Ståndorten skall vara minst frisk mo. Då man överväger möjligheterna till virkesproduktion som baserar sig på granunderväxten skall man vara medveten om att en stor del förstörs vid avverkning av överståndare.
Rulla för att se alla kolumner.
I mellersta och södra Finland | I norra Finland | |
Barrträdsdominerad plantskog | 1500 st/ha | 1200 st/ha |
Lövträdsdominerad plantskog | 1100 st/ha | 1100 st/ha |
På blåbärstorvmoar av typ II uppstår granunderväxt naturligt i tallbestånd. Eftersom ståndorten är tillräckligt bördig är det möjligt att utnyttja granunderväxten vid förnyelse.
Virkesproduktion i glasbjörk-granblandskog
En tvåskiktad blandskog med vårtbjörk och gran uppkommer vanligen på förnyelseytor där björk uppkommit på naturlig väg. Tack vare sin snabba tillväxt under de första åren har björkarna vuxit förbi granen som uppkommit genom odling eller på naturlig väg. Ett tvåskiktat bestånd kan också uppkomma exempelvis genom att gynna förväxta vårtbjörkar vid röjningen eller genom att plantera både gran och vårtbjörk på förnyelseytan. På bördiga marker uppkommer det granunderväxt på naturlig väg också i ett odlat vårtbjörksbestånd, och om inte granarna röjs bort blir skogen tvåskiktad när den blir äldre.
Virkesproduktionen i en blandskog med vårtbjörk och gran är en aning högre och den ekonomiska avkastningen kan vara högre jämfört med ett rent granbestånd. Skillnaden i lönsamhet beror på att man kan få intäkter från försäljning av björkstock tidigare än för granstock. Det ekonomiska resultatet är beroende av att man lyckas avverka fanérbjörkarna utan att skada granbeståndet i någon större omfattning och av björkarnas kvalitet med tanke på använding som svarvstock.
Vid förstagallringen lämnar man kvar de bästa 200–300 vårtbjörkarna och 800–1 000 granar per hektar. Resten av björkarna kan sedan avverkas i samband med följande gallring när björkarna är 35–45 år. De bästa björkarna kan lämnas kvar som överståndare i ett glest förband för att utvecklas till björkar som ger stock av hög kvalitet.
Tvåskiktade blandskogar med glasbjörk och gran är vanliga särskilt på dikade torvmarker. Granunderväxt uppkommer också om man planterar gran under en björkskärm. På bördiga torvmarker kan man med fördel utnyttja granunderväxt under glasbjörk. På momarker är tvåskiktade blandskogar med glasbjörk och gran vanligen en följd av att plantskogsvården har försummats.
Behandlingen av trädbeståndet beror förutom av ståndorten också av granunderväxtens höjd och skick:
- En livskraftig granplantskog på mineraljord eller torvmark friställs på en gång med en överståndaravverkning då glasbjörkarna har nått massavedsdimension. På bördiga ståndorter i södra Finland kan man lämna kvar de bästa björkarna till nästa gallring, då de avverkas.
- På torvmarker kan granplantorna vara små när glasbjörken gallras eller så har de uppkommit först efter gallringen. Granarna ska friställas omkring 15 år efter att glasbjörken gallrats första gången. Om björkbeståndet är av hög kvalitet, kan man på bördiga ståndorter ännu hålla kvar 300–400 glasbjörkar av god kvalitet per hektar ovanför granarna. Björkarna bör ändå tas bort innan de börjar blir i dåligt skick eller granarnas kronor börjar ta skada av överståndarna.
- Det är inte befogat att avlägsna alla björkar utan en del lämnas kvar som naturvårdsträd.
Kontinuerlig beståndsvård i blandskog
Det finns inte ännu forskningsresultat om kontinuerlig beståndsvård i blandskog. De rekommendationer som presenteras här baserar sig på erfarenheter hos experter.
Vid kontinuerlig beståndsvård i blandskog är det viktigt att beakta ljusförhållandena i skogen och utföra avverkningarna så att också lövträden har möjlighet att förnyas. Lövträd behöver mycket ljus, vilket kan åstadkommas genom att ta upp luckor i tätare skog. Det kan var nödvändigt med röjning i luckorna om det uppstår täta snår i dem.
I ett tvåskiktat bestånd av björk och gran är det möjligt att övergå till naturlig förnyelse. Vid den första gallringen fokuserar man på att avlägsna de största björkarna för att ge mera utrymme åt barrträden. I kommande höggallringar avlägsnar man också barrträd och försäkrar sig om att andelen lövträd inte sjunker under en tredjedel, vilket eftersträvas.
Man eftersträvar en lövandel på en tredjedel av grundytan. Ett björkbestånd som uppkommit på en bördig ståndort utgör en bra utgångspunkt att bevara lövträdsinblandningen. Vid avverkning är det skäl att avlägsna granar och tallar som angripits av rotticka och deras grannträd för att kunna förnya lövträden naturligt. Björkar som producerar frö sparas vid avverkningar, i synnerhet i kantskogen.
Blandskogsvård - anpassning till klimatförändringen
En större trädslagsblandning ökar beståndets motståndskraft mot skador jämfört med rena bestånd, särskilt när det gäller blandbestånd av barrträd och lövträd. En eventuell skogsskada drabbar sällan alla trädslag, utan en del av träden kan klara sig utan skador. Många skadegörare är knutna till ett och samma trädslag och trädslagens känslighet för olika skador varierar, vilket innebär att risken för svamp-, insekts- och stormskador minskar med större trädslagsblandning. Ett lövträdsbestånd som drabbats av stormskador orsakar till exempel ingen risk för insektsskador[Lähdeviite27]
. Rena granbestånd är särskilt utsatta för skador.
Inte heller blandskogar är helt skyddade mot skogsskador. Tallens rotticka och röta orsakad av honungsskivling förekommer i både lövträds- och barrträdsbestånd. Skador orsakade av knäckesjuka kan bli mer allmänna i tallplantskog där det förekommer asp, eftersom aspen fungerar som mellanvärd för den rostsvamp som orsakar sjukdomen. Barrträdsnunnans larver äter barr av både tall och gran.
Med ökat lövinslag ökar risken för däggdjursskador i plantskog, eftersom lövträd, speciellt asp, rönn och björk kan locka hjortdjur till beståndet. Älgarna skadar i allmänhet större plantor än vad rådjur och vitsvanshjort gör. Älgen är speciellt förtjust i toppskott av tall som vuxit i skuggan av lövsly. Risken för hjortdjursskador kan minskas om man anlägger blandbestånd bestående av både gran och tall. Älgen skadar sällan granplantor. Rådjur och vitsvanshjort kan däremot förstöra också granplantornas toppskott.
Ordlista
- Förstagallring
Vid förstagallring uppstår säljbar massaved eller energived för första gången under omloppstiden. Det viktigaste målet med förstagallring är att förbättra trädbeståndets kvalitet och att försnabba diametertillväxten.
- Gallring
Gallring (senare gallring) görs i grövre gallringsskog, en tid efter förstagallringen. Senare gallringar har ofta både skogsvårdsmässiga och ekonomiska mål.
- Växthusgaser
De växthusgaser som har störst inverkan på uppvärmningen av klimatet är koldioxid (CO2), metan (CH4) och kväveoxidul (N2O). Övriga betydelsefulla växthusgaser är vattenånga (H2O), ozon (O3) och freoner. Växthusgaserna gör att klimatet värms upp genom att förhindra värmestrålning från markytan att stråla ut i rymden.
- Etablering av blandbestånd
Etablering av ett bestånd som består av en blandning av gran och björk, av tall och gran eller av gran, björk och tall. I beståndet växer två eller flera trädslag. Beståndet kan bestå av enbart barr- eller lövträd eller av en blandning av dem. I ett blandbestånd är huvudträdslagets andel högst 75 %.
Litteratur
- Routa, J. & Huuskonen, S. (toim.). 2022. Jatkuvapeitteinen metsänkasvatus: Synteesiraportti. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 40/2022. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 132 s
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-427-2(extern länk) - Griess, V.C ja Knoke, T. 2011. Growth performance, windthrow, and insects: Metaanalyses of parameters influencing performance of mixed species stands in boreal and northern temperate biomes. Canadian Journal of Forest Research, Volume 41, 1141–1159.
https://doi.org/10.1139/x11-042(extern länk) - Hedwall, P.-O., Holmström, E., Lindbladh, M. ja Felton. A. 2019. Concealed by darkness: How stand density can override the biodiversity benefits of mixed forests. Ecosphere 10(8):e02835.
https://doi.org/10.1002/ecs2.2835(extern länk) - Kuuluvainen, T. & Aakala, T. 2011. Natural forest dynamics in boreal Fennoscandia: a review and classification. Silva Fennica 45(5): 823–841.
https://doi.org/10.14214/sf.73(extern länk) - Axelsson, AL., Östlund, L. & Hellberg, E. 2002. Changes in mixed deciduous forests of boreal Sweden 1866–1999 based on interpretation of historical records. Landscape Ecol 17, 403–418 (2002).
https://doi.org/10.1023/A:1021226600159(extern länk) - Koivula, M., Louhi, P., Miettinen, J., ym. 2022. Talousmetsien luonnonhoidon ekologisten vaikutusten synteesi. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 60/2022. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 83 s
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-472-2(extern länk) - Huuskonen, S. ym. 2020. What is the potential for replacing monocultures with mixed-species stands to
enhance ecosystem services in boreal forests in Fennoscandia? Forest Ecology and Management
479.
https://doi.org/10.1016/j.foreco.2020.118558(extern länk) - Felton, A., Nilsson, U., Sonesson, J., ym. 2016. Replacing monocultures with mixed-species stands: ecosystem service implications of two production forest alternatives in Sweden. Ambio 45: 124–139.
- Siitonen, J. 2001. Forest management, coarse woody debris and saproxylic organisms: Fennoscandian boreal forests as an example. Ecol. Bull. 49, 11–41.
- Kouki J. ym. 2018. Metsät. Julkaisussa: Kontula T., Raunio A. (toim.). Suomen luontotyyppien uhanalaisuus 2018. Luontotyyppien punainen kirja – Osa 1: Tulokset ja arvioinnin perusteet. Suomen ympäristökeskus & ympäristöministeriö, Helsinki. Suomen ympäristö 5/2018. s. 171–201.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-11-4816-3(extern länk) - Härkönen, L., Lepistö, A., Sarkkola, S. et al. 2023. Reviewing peatland forestry: Implications and mitigation measures for freshwater ecosystem browning. Forest Ecology and Management 531 (2023) 120776
https://doi.org/10.1016/j.foreco.2023.120776(extern länk) - Kritzberg, E.S., Hasselquist, E.M., Škerlep, M. et al. Browning of freshwaters: Consequences to ecosystem services, underlying drivers, and potential mitigation measures. Ambio 49, 375–390 (2020).
https://doi.org/10.1007/s13280-019-01227-5(extern länk) - Hasselquist, E., Kuglerova, L., Sjogren, J. et al. 2021. Moving towards multi-layered, mixed-species forests in riparian buffers will enhance their long-term function in boreal landscapes. Forest Ecology and Management 493:119254
https://doi.org/10.1016/j.foreco.2021.119254(extern länk) - Tolkkinen, M. J., Heino, J., Ahonen, S. H., Lehosmaa, K., & Mykrä, H. 2020. Streams and riparian forests depend on each other: A review with a special focus on microbes. Forest Ecology and Management, 462, 117962.
https://doi.org/10.1016/j.foreco.2020.117962(extern länk) - Pukkala, T. 2018. Effect of species composition on ecosystem services in European boreal forest. J. For. Res. 29, 261–272 (2018).
https://doi.org/10.1007/s11676-017-0576-3(extern länk) - Hynynen, J., Repola, J. ja Mielikäinen, K. 2011. The effects of species mixture on the growth and yield of mid-rotation mixed stands of Scots pine and silver birch. Forest
Ecology and Management 262, 1174–1175.
https://doi.org/10.1016/j.foreco.2011.06.006(extern länk) - Lindén, M. & Agestam, E. 2003. Increment and Yield in Mixed and Monoculture Stands of Pinus sylvestris and Picea abies Based on an Experiment in Southern Sweden, Scandinavian Journal of Forest Research, 18:2, 155-162
https://doi.org/10.1080/02827580310003722(extern länk) - Mielikäinen, K. 1980. Mänty-koivusekametsiköiden rakenne ja kehitys. Summary: Structure and development of mixed pine and birch stands. Communicationes Instituti Forestalis Fenniae 99(3). 82 s.
http://urn.fi/URN:NBN:fi-metla-201207171129(extern länk) - Mielikäinen, K. 1985. Koivusekoituksen vaikutus kuusikon rakenteeseen ja kehitykseen. Summary: Effect of an admixture of birch on the structure and development of Norway spruce stands. Communicationes Instituti Forestalis Fenniae 133. 79 s.
http://urn.fi/URN:ISBN:951-40-0711-5(extern länk) - Agestam, E. 1985b. En produktionsmodell för blandbestånd av tall, gran och björk i Sverige. Summary: A growth simulator for mixed stands of pine, spruce and birch in Sweden. Sveriges lantbruksuniversitet. Institutionen för skogsproduktion. Rapport 115. 150 s.
- Pukkala, T. ym. 1994. Productivity of mixed species stands of Pinus sylvestris and Picea abies. Scandinavian Journal of Forest Research 9(2): 143–153.
https://doi.org/10.1080/02827589409382824(extern länk) - Matthies, B. ja Valsta, L. 2016. Optimal forest species mixture with carbon storage and albedo effect for climate change mitigation. Ecological Economics 123:1, 95–105.
https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2016.01.004(extern länk) - Mielikäinen, K. & Valkonen, S. 1995. Kaksijaksoisen kuusi–koivu-sekametsikön kasvu. Folia Forestalia – Metsätieteen aikakauskirja 1995(2), 81–97.
https://doi.org/10.14214/ma.5948(extern länk) - Dawud, S.M. ym. 2017. Tree species functional group is a more important driver of soil properties than tree species diversity across major European forest types. Functional Ecology 31, 1153–1162. https://doi.org/10.1111/1365-2435.12821
https://doi.org/10.1111/1365-2435.12821(extern länk) - Smolander, A. 1990. Frankia populations in soils under different tree species – with special emphasis on soils under under Betula pendula. Plant Soil 121, 1–10.
- Smolander 2018. Typpilannoitus metsämaan viljavuuden parantajana – kestävyysnäkökohtia maan ja ympäristön kannalta. Metsätieteen aikakauskirja 2018-10080. Tieteen tori. 8 s.
https:// doi.org/10.14214/ma.10080.(extern länk) - Korhonen K.T. ym. 2020. Metsien monimuotoisuudelle merkittävien rakennepiirteiden muutokset Suomessa vuosina 1980– 2015. Metsätieteen aikakauskirja 2020-10198. Tutkimusartikkeli. 26 s.
https://doi.org/10.14214/ ma.10198(extern länk)