Blandskogsbruk
I ett blandbestånd växer två eller flera trädslag. Beståndet kan bestå av enbart barr- eller lövträd eller av en blandning av dem. I ett blandbestånd är huvudträdslagets andel högst 75 %
Det finns många slags blandskogar
Blandskogsbruket baserar sig på principen att man skapar goda växtförhållanden för minst två olika trädslag. En blandskog kan bestå av ett huvudträdslag mot vilket skogsvården i huvudsak inriktas. I ett sådant fall är det viktigt att också trygga växtförhållandena för de trädslag som utgör en mindre andel.
Alla de vanligaste trädslagen i Finland − tall, gran och vårt- och glasbjörk − kan växa tillsammans i samma bestånd. Skötsel av blandskog kräver kunskap om både trädslagen och marken. Olika arter har olika ljusbehov, skuggtolerans och växtrytm, vilket behöver beaktas i beståndets alla utvecklingsskeden.
En blandskog kan antingen bestå av beståndsfigurer där varje figur har sin egen trädslagsblandning, eller av bestånd med olika huvudträdslag som tillsammans bildar en blandskogsmosaik över ett större område. Man bör ändå helst undvika att ha ett enda trädslag på figurer som är flera hektar stora.
En mångsidig skog ger bättre förutsättningar för mångbruk, virkesproduktion, mångfald och bromsning av klimatförändringen.
Trädslagsblandningen regleras med skogsvård och avverkningar
Vid beståndsvård trädskiktsvis tas det första steget mot en blandskog redan i samband med förnyelsen. En välgjord markberedning som är anpassad till ståndorten har en stor betydelse för både det naturliga plantuppslaget och för hur väl de odlade plantorna etablerar sig. Inom en och samma förnyelseyta kan man identifiera olika ståndorter och där odla skilda trädslag, men det är också möjligt att plantera trädslagen om vartannat.
Nästa möjlighet att styra utvecklingen mot en blandskog kommer vid plantskogsröjning och förstagallring då de träd väljs ut som kommer att stå för den framtida virkesproduktionen. Utan röjning och gallring skulle skogen genomgå en naturlig utveckling mot blandskog, utom på de allra kargaste ståndorterna. Om inga andra trädslag än huvudträdslaget lämnas kvar vid röjning och förstagallring kommer beståndet att vara trädslagsrent under resten av omloppstiden.
Enligt forskningen ger beståndsvård trädskiktsvis bättre förutsättningar för blandskog än vad kontinuerlig beståndsvård ger. På mineraljordar förnyar sig de ljuskrävande trädslagen tall och björk bäst i luckor eller i skog med ett tillräckligt glest skikt av överståndare[Lähdeviite1].
En typisk enskiktad blandskog
En enskiktad blandskog består av olika trädslag som växer i samma kronskikt. I Finland består kronskiktet vanligen av en blandning av gran och björk, av tall och gran eller av gran, björk och tall. Björken kan antingen bestå av vårtbjörk eller glasbjörk eller båda beroende av skötselhistoriken och ståndorten.
En typisk tvåskiktad blandskog
En tvåskiktad blandskog består av olika trädslag som växer i två olika kronskikt. Båda skikten sköts så att de har tillräckliga förutsättningar att utvecklas. Ofta består det övre skiktet av ljuskrävande trädslag, vilket vanligen innebär tall eller lövträd. I det undre skiktet växer något skuggtåligt trädslag, såsom gran[Lähdeviite1].
En sådan här situation kan uppstå då det har kommit ett plantuppslag av gran på naturlig väg eller om man planterat gran under skärmträd. I Finland består blandskog av det här slaget vanligen av björk och gran eller tall och gran.
En typisk blandskog vid kontinuerlig beståndsvård
Det är svårare att upprätthålla en trädslagsblandning i skog där man tillämpar kontinuerlig beståndsvård jämfört med beståndsvård trädskiktsvis[Lähdeviite1]. Granen klarar bra av att växa under björk eller tall, men varken tall eller björk klarar av att växa som ett underbestånd under ett överbestånd av gran. Vid kontinuerlig beståndsvård upprätthålls inslaget av andra trädslag huvudsakligen genom luckhuggning, vilket förbättrar möjligheterna för björk och tall att etablera sig och utvecklas normalt. Det finns ännu inga klara forskningsresultat gällande vilka metoder som kunde vara effektiva för att upprätthålla en trädslagsblandning i skog som sköts genom kontinuerlig beståndsvård.[Lähdeviite2]
Nytta och risker med blandskog
För att lyckas med plantskogsvården och avverkningarna i ett blandbestånd krävs noggrannare planering och noggrannhet vid utförandet av åtgärderna. Blandskogsobjekt är rent drivningstekniskt mer krävande än trädslagsrena objekt.
Erilaisia hyötyjä:
-
Exempel på vilken nytta en blandskog kan ge:
- En blandskog ger större mångfald, ökar landskapets värde och minskar risker för skador jämfört med en skog som består av bara ett trädslag. Också viltet drar nytta av blandskogen.
- Flera organismgrupper uppvisar en större artrikedom i lövskogar eller blandskogar än i barrskogar. Detta beror på ett större antal trädslag och på förekomsten av döda lövträd. Lövträden ökar mångfalden i bottenskiktet, fältskiktet och buskskiktet. Även antalet arter av svampar, tickor och mossor och lavar som växer på trädstammarna ökar[Lähdeviite3][Lähdeviite4][Lähdeviite5][Lähdeviite6][Lähdeviite7][Lähdeviite8] .
- En blandning av olika trädslag ökar skogens livskraft, vilket indirekt kan antas trygga också kolbindningen i träden. I barrskog kan inslag av andra trädslag förbättra kollagringen i marken[Lähdeviite2]. Förna av lövträd minskar markens surhetsgrad[Lähdeviite9],
- vilket gör att näringsämnena frigörs snabbare och att träden växer bättre. På figurer med en blandning av barr- och lövträd sprider sig lövförnan relativt jämt över marken, vilket talar för att odla barr- och lövträd tillsammans på samma figur.
- Blandskogar kan antas vara mindre känsliga för förändringar i ekonomin eller miljön tack vare den mångsidigare artsammansättningen[Lähdeviite10]. Marknadsrisken blir mindre då många olika slags virke kan tas ut från ett och samma bestånd. Det samma gäller för en skogsfastighet med stor trädslagsvariation mellan olika beståndsfigurer.
Fördelar | Utmaningar | |
---|---|---|
Gran i tallbestånd | Positivt för landskapet och mångfalden. Mindre risk för älgbetning. | Olika förnyelsemetoder för tall och gran, tillväxtrytmen och ståndortskraven gör det svårare att sköta blandbestånd. Förhållandena avgör huruvida det kommer granplantor på naturlig väg i ett odlat tallbestånd. |
Tall i granbestånd | Positivt för landskapet och mångfalden. Tall som växer som blandträd i granbestånd ger stock av hög kvalitet om tall och gran växer i samma kronskikt. Mindre risk för naturskador (granbarkborre och vind). | I granplantskogar som växer bra kan tall som uppkommit på naturlig väg bli efter i tillväxten. |
Lövträd i barrträdsbestånd | Positivt för landskapet och mångfalden. Bättre förhållanden för viltet. Lövträdsförnan motverkar försurning av marken och ger föda åt många insekter. Al tillför marken kväve. Vårtbjörk producerar som blandträd fanerstock av hög kvalitet. Mindre risk för naturskador. Mera ljus när marken. | Trädslagen har olika tillväxtrytm och ljuskrav och det kräver större insikter i röjning och gallring. Att behålla inslag av lövträd åldras betydligt snabbare än barrträd. Att skilja på vårtbjörk och glasbjörk, speciellt i plantskogsskedet. |